Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστέκεται στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στις μετοχές των τραπεζών. Σε ρόλο... εξισορροπητή η Coca Cola. Σημαντικά κέρδη και για ΟΠΑΠ. Τα μηνύματα από Σύνοδο Κορυφής και Ντράγκι. Η κίνηση σε ευρωαγορές και παράγωγα.

Συγκρατημένη διόρθωση από νωρίς στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογη εικόνα στο ξεκίνημα και στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Σταδιακά μετά τις 11:10-11:15 το Χ.Α., με εξισορροπητή την Coca Cola, περνά σε θετικό έδαφος, την ίδια ώρα που διευρύνονταν οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Στην Ευρώπη, εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής, κυριαρχεί και η επικείμενη (όποια) απόφαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, με τον Μάριο Ντράγκι να έχει στενά περιθώρια ελιγμών, μετά μάλιστα την αρνητική εξέλιξη με τον (απο)πληθωρισμό του Φεβρουαρίου.

Στη λογική της προεξόφλησης από την αρχή η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, αλλά και η «ευρωπεριφέρεια», με καταρχήν ζητούμενο για τον DAX την επιβεβαίωση (ή όχι) των 9.720-9.730 μονάδων, ει δυνατόν σε «κλείσιμο».

Στο Χ.Α. από τις πρώτες κιόλας εντολές το βάρος φάνηκε πως θα το επωμιζόταν ο τραπεζικός κλάδος και συγκεκριμένα blue chips, με τις εντολές ρευστοποίησης να εστιάζονται στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Πάνω από το 75% του χαμηλού τζίρου στις μετοχές του κλάδου, με το μεγαλύτερο μέρος στην Εθνική, την Alpha Bank να έπεται και την Πειραιώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες (και) το Χ.Α., υπό τη σκιά των όσων αναφέρονται στα ξένα ΜΜΕ (Le Figaro: Σήμερα κλείνει ο διάδρομος των δυτ. Βαλκανίων, Telegraph: Η Ε.Ε. θα «πουλήσει την ψυχή της» για συμφωνία με την Τουρκία κ.ά.) και με την Έλενα Λάσκαρη να σημειώνει πως σήμερα κληρώνει η επιστροφή των θεσμών με... αστερίσκους.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος, αλλά με απόλυτα ελεγχόμενη τη ροή πωλήσεων/αγορών -τουλάχιστον στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης- παραπέμποντας σε καταρχήν ψύχραιμη αντίδραση των βραχυπρόθεσμων, με περιορισμένη κατοχύρωση θέσεων και ενεργοποίηση αγορών από τα χαμηλά ημέρας.

Προσώρας, το... σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 547 μονάδες, πρακτικά έχοντας περιθώριο να χάσει άλλες 27-37 μονάδες χωρίς να ακυρώνεται η τελευταία κίνησή του (από τις 470 έως τις 560 μονάδες).

Προφανώς, σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από τη ροή των ειδήσεων, των διαρροών, αν και ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα ειπωθεί (και αποφασισθεί) στη Σύνοδο Κορυφής. Ούτως ή άλλως, το Eurogroup θα βγάλει... καπνό αρκετά μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, συνεπώς ζητούμενο παραμένει η διασφάλιση των αμυνών μας.

Έως τις 148 μονάδες ο FT 25, με τον ΔΤΡ έως 2,65% χαμηλότερα, αλλά με παράλληλη ανάπτυξη αντιστάσεων από Coca Cola και ΟΠΑΠ, καθώς η πλειονότητα των μετοχών υποχωρεί λιγότερο ή περισσότερο.

Ηλίου φαεινότερον πως σε μία εκ προοιμίου πτωτική συνεδρίαση θα επιστρατευόταν η δεικτοβαρής Coca Cola και γι' αυτό οι αρχικές κινήσεις στα 17,75-17,97 ευρώ. Με ελάχιστες συναλλαγές/τζίρο η μετοχή μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, στον βαθμό που οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο δεν ξεπεράσουν το 4%-4,5% και όσο η μετοχή του ΟΤΕ «κρατά» τα 8 ευρώ.

Αναλυτικότερα, στον τραπεζικό κλάδο περισσότερες συναλλαγές και τζίρος έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής, ενώ ακολουθεί η Πειραιώς (στις συναλλαγές) και η Alpha Bank (στον τζίρο).

Η μέχρι τώρα εικόνα στο ΧΠΑ δεν διαφοροποιείται σημαντικά ενόσω διατηρείται η φυσιολογική υποτίμηση/discount έως 1,5%-2% χαμηλότερες τιμές. Να συνεκτιμηθεί πως για τον ΔΤΡ, παρά το τρέχον -2,65%, διαμορφώνεται απόδοση 19,10% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Φυσιολογικά η ρευστοποίηση τραπεζικών θέσεων θα συνεχιστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στα 6,40-6,54 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ «κρατά» τα 6,50 ευρώ, όπως τα 8 ευρώ διατηρούνται -προσώρας- για τη μετοχή του ΟΤΕ. Αντιθέτως, έως 2,16% υποχωρεί στα 3,16 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που εδώ και καιρό ακολουθεί αποκλίνουσα πορεία (σε σχέση κυρίως με τον ΟΤΕ).

Πάνω από τα 5 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, στο 1,16 ευρώ της Viohalco, ενθαρρυντικό το «γύρισμα» των δύο σηματωρών μας, του Τιτάνα στα 18,73 ευρώ και της F.F. Group στα 17,83 ευρώ. Επίσης, η σταθερότητα -μέχρι τις 11:10- της ΤΕΡΝΕΡΓ στα 2,26 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:10 ο DAX υποχωρούσε περισσότερο (-0,96%), απειλώντας τις 9.720 μονάδες, εξέλιξη που καλό θα ήταν να συνεκτιμηθεί.

Την ίδια ώρα, με συναλλαγές σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, αξίας 6,4 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. απείχε λίγο από το να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v