Στον ανοδικό ρυθμό των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνεχίζει το ΧΑ, πλησιάζοντας πιο κοντά στις 600 μονάδες πρωτού οπισθοχωρήσει ελαφρά
Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με βοήθειες από αρκετούς ακόμη, συντηρείται το βραχυπρόθεσμα θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτέλεσμα των εξελίξεων στο πολιτικό μέτωπο, στις τράπεζες και στο διεθνές περιβάλλον.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ανοδικές τάσεις και λόγω της προεξόφλησης των όποιων πιθανών ανακοινώσεων της Fed αύριο Τετάρτη.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ανοδικό momentum, στην ελληνική διευκολύνονται όσοι από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας βλέπουν ως αγοραστές/long τα βραχυπρόθεσμα περιθώρια αντίδρασης του Γενικού Δείκτη προς τις 600-610 μονάδες (με... αφετηρία την ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων).
Μοχλός της βραχυπρόθεσμης αυτής κίνησης η μετατόπιση του βάρους και του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο (σε αρκετές περιπτώσεις σε βάρος πολλών blue chips), με τα ισχυρά χέρια να αξιοποιούν κάθε πλεονέκτημα που απέκτησαν από την ολοκλήρωση των α.μ.κ., της εισόδου των "νέων μετοχών", της αλλαγής στη στάθμιση των τίτλων, που... υπέρβαροι πλέον είναι αυτοί που διαμορφώνουν την τάση.
Με (καταρχήν) ορίζοντα την περιοχή των 600-610 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και της προοπτικής επαναπροσέγγισης των 180 μονάδων για τον FT 25, οι αγοραστές έχουν το περιθώριο να κινηθούν ανοδικά/long τουλάχιστον για αυτόν τον κύκλο της αγοράς.
«Κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης ο τραπεζικός κλάδος, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στα σχέδια των τραπεζιτών για τα "κόκκινα δάνεια", με τη διαδικασία εκκαθάρισης/εξορθολογισμού των χαρτοφυλακίων "παθητικού" των πιστωτικών ομίλων να λειτουργεί υπέρ των αγοραστών. Σε βάθος χρόνου ωστόσο στην αγορά συνειδητοποιείται πως σταδιακά μπορεί να επιτευχθεί ο... απασφαλισμός της βραδυφλεγούς "βόμβας" των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτή η προοπτική θα μπορούσε σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες να συμβάλει στην προσέλκυση και επενδυτικών κεφαλαίων, πλην όμως στις τελευταίες συνεδριάσεις τον πρώτο λόγο έχουν τα "γρήγορα κεφάλαια" και τα ισχυρά χέρια, που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την αλλαγή συσχετισμών υπέρ των τραπεζικών μετοχών.
Εως τις 58 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές/τζίρο και δη στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Και στα 2,40 ευρώ οι κινήσεις στη μετοχή της Alpha Bank, σε σημαντική απόσταση από τα 2 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, με τη Eurobank να ακολουθεί ξεπερνώντας νωρίτερα το 1 ευρώ, δηλαδή την τιμή της δικής της α.μ.κ. Στο 0,257 η μετοχή της Πειραιώς, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν στην αλλαγή στάθμισης από την αυριανή συνεδρίαση. Για αυτό, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, χρήζουν προσοχής τόσο η ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά όσο και η τιμή "κλεισίματος" της Πειραιώς. Σε απόσταση η μετοχή της Εθνικής αλλά με εντολές αγοράς το τελευταίο 30λεπτο πέριξ του 0,264 ευρώ.
Με τη μερίδα του... λέοντος στον τραπεζικό κλάδο περνούν σε δεύτερη μοίρα εξελίξεις που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν περισσότερο. Φερειπείν οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα έχασε και τα 3,75 ευρώ. Με πωλητές έως τα 8,64 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, λίγες αγορές στα 5,87 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ.
Ωστόσο και για τις 3 μετοχές η τεχνική εικόνα είναι πλέον από απογοητευτική (ΔΕΗ), αποθαρρυντική (ΟΠΑΠ) έως προβληματική για τον ΟΤΕ, εάν χαθούν και τα 8,50 ευρώ.
"Μάχη" πωλητών - αγοραστών στα 15 ευρώ στη μετοχή των FF Group, με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της κινεζικής Fosun να συνεχίζουν να προβληματίζουν. Αντιθέτως, μετά την τελευταία πίεση, η μετοχή της Lamda Development σήμερα αντιδρά έως τα 3,72 ευρώ.
Λίγες συναλλαγές σε Jumbo, Viohalco, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, προβληματίζει -χαμηλότερα των 3,50 ευρώ- η μετοχή του Μυτιληναίου, όπως και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υποχωρεί κάτω κι από το 1,45 ευρώ.
Πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα (ως επί το πλείστον στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου).