Με αυξημένη βαρύτητα ο τραπεζικός κλάδος, με "νέες μετοχές" της Εθνικής και με την αγορά να περιμένει "σήματα" από την κυβέρνηση ξεκινά η εβδομάδα. Προτελευταία για το 2015, με αρκετά ενδιαφέροντα στις μέρες που ακολουθούν μέχρι την Παρασκευή, οπότε και η λήξη της τελευταίας σειράς triple witching στα Παράγωγα για φέτος.
Αυτά στο εσωτερικό, γιατί σε ΗΠΑ (αλλά και Ευρώπη) η Fed είναι αυτή που κυριαρχεί και ενδεχομένως να διαμορφώσει κλίμα όχι τόσο για το υπόλοιπο του 2015, όσο για την αρχή του 2016 (και το ενδεχόμενο ενός January Effect) στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς.
Στο σχόλιό μας του Σαββάτου, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το πως θα παιχτεί ο τελευταίος γύρος rebalancing, την ώρα που η DRBS -ο τέταρτος και λιγότερο γνωστός οίκος αξιολόγησης, μετά τους S&P, Moodys και Fitch- εκτιμούσε πως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης οδηγεί στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Ενίοτε οι άλλοι 3 αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης ακολουθούν τον καναδικό, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το ενδιαφέρον για το "ελληνικό εγχείρημα" είναι πως πολλοί Ευρωπαίοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη Γαλλία (μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα) αλλά και στην Ισπανία, λόγω των επικείμενων εκλογών την ερχόμενη Κυριακή. Αυτό πρακτικά ίσως και να σημαίνει πως η Αθήνα θα έχει... χαλαρότερη μεταχείριση τις επόμενες εβδομάδες, αν και τα δύσκολα ξεκινούν από τα μέσα Ιανουαρίου ελέω ασφαλιστικού και επανεξέτασης του πλαισίου για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
Προσώρας βραχυπρόθεσμα η αγορά περιμένει τα "σήματα" από την κυβέρνηση, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με το ΧΑ στην περιοχή των 575-580 μονάδων και τον FT 25 στις 170 μονάδες.
Εισαγωγή των "νέων μετοχών" της Εθνικής και αύριο (κατά πάσα βεβαιότητα) η νέα βαρύτερη στάθμιση των μετοχών της Πειραιώς, με τον κλαδικό δείκτη στις... 52 μονάδες αλλά με τις άλλες δύο τραπεζικές να βαραίνουν ήδη πολύ στη στάθμιση/διαμόρφωση των δεικτών. Ειδικότερα με 21,5% υπολογίζεται τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Alpha Bank, με 12,5% ενώ η μέχρι πρότινος "βαρύτερη" μετοχή της Coca Cola HBC έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση (με 6,9% στον ΓΔ), με τρίτη του ΟΤΕ που διαμορφώνεται στο 7,3% της συνολικής στάθμισης. Είναι προφανές πως σήμερα-αύριο και μέχρι τις συνεδριάσεις των εορτών των Χριστουγέννων και οι 4 τραπεζικές μετοχές θα έχουν αποκτήσει πλήρη "βαρύτητα" στάθμισης σε ΓΔ και FT 25, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Σημειωτέον πως η μετοχή της Εθνικής στο 0,36 ευρώ με 8,9 δισ. τίτλους (συνολικά 9,1 δισ. τίτλοι) από σήμερα στο ταμπλό θα δώσει από την πρώτη κιόλας εντολή, ενδείξεις της βραχυπρόθεσμης τάσης και της πιθανής καταληκτικής τιμής (*).
Είναι προφανές πως η εκ βάθρων αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος οδηγεί (και) τον κλάδο στην "επόμενη ημέρα", ενώ (κυρίως) μέσω του τραπεζικού χώρου θα υλοποιηθεί η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση (και) του εγχώριου επιχειρείν, όπως το γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά, κυρίως δε τα τελευταία 15-20 χρόνια. Σαρωτικές αλλαγές στους περισσότερους κλάδους και τομείς δραστηριότητας μέσα στο 2016, που αναπόφευκτα θα έχουν και τη χρηματιστηριακή τους αποτύπωση.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη εδώ και εβδομάδες διακριτικά -είναι αλήθεια- ισχυρά ξένα κέντρα, λαμβάνοντας θέσεις στο παιχνίδι.
Ωστόσο βραχυπρόθεσμα η αγορά "μετρά" τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο του 2015, του πλέον οδυνηρού χρόνου για τον τραπεζικό κλάδο, με ολοκληρωτική χρηματιστηριακή "συντριβή" (στο -96% οι απώλειες του ΔΤΡ), μεγάλες απώλειες για το σύνολο του ΧΑ και τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες με μείωση επενδυτικών θέσεων σε εισηγμένες-σηματωρούς και blue chips.
Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως η τελευταία "βύθιση" του ΧΑ θα συντελεστεί με τον τελευταίο γύρο υποχώρησης ακριβώς αυτών των blue chips που πρωτοστάτησαν στον ανοδικό κύκλο από τον Ιούνιο του 2012. Ανησυχητικό εάν επιβεβαιωθεί αυτή η μερίδα αναλυτών, αν και για πολλές μετοχές του FT 25 οι τελευταίες απώλειες είναι σημαντικές, με την τεχνική ανάλυση να δίνει ακόμη και τώρα σήμα εξόδου από τουλάχιστον μία 10άδα τίτλων του 25άρη.
Για τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, οι θρυλικές 666 μονάδες παραμένουν σημείο-κλειδί για την τάση, καθώς σε ενδεχόμενη αξιόλογη ανοδική αντίδραση το ενδιαφέρον των περισσοτέρων θα στραφεί μεν στις σημαντικές 640 μονάδες, πλην όμως στις 666 είναι το 78,6% του ανοδικού σχηματισμού από τις 471 προς τις 1.379 μονάδων.
Η ανακατάληψη και στη συνέχεια η κατοχύρωση αυτής της περιοχής αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για να αποφευχθεί η προσέγγιση των ιστορικών ελαχίστων και να βελτιωθεί κάπως η δραματική τεχνική εικόνα. Ομως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν αρκεί η ανακατάληψη (των 666 μονάδων) για να αλλάξει η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση της πτωτικής πορείας του ΓΔ. Απαιτείται η υπέρβαση των 820 μονάδων (61,8% του ανοδικού από τις 471 προς τις 1.379 μονάδες).
Επίσης, σύμφωνα με τον αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη, στις 558 μονάδες (της προηγούμενης Τετάρτης) ολοκληρώθηκαν πέντε κύματα, με ακόμη δύο να μεσολαβούν πριν την πιθανή διαμόρφωση του τελικού, που ενδεχομένως να είναι και το σημείο αναφοράς-εκκίνησης για μία αξιοπρεπή ανοδική αντίδραση.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα "ανεβάσουμε" στον Εκηβόλο "μέτρηση" του αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα των τελευταίων... κυμάτων στην κίνηση του Γενικού Δείκτη και του πιθανού σημείου αναστροφής-εκκίνησης μίας σημαντικής ανοδικής κίνησης.
(*) Για περισσότερες πληροφορίες οι επενδυτές δύνανται να απευθύνονται στο Τμήμα Εξυπηρετήσεων Μετόχων της Τράπεζας (στο 210 3343.411, κ. Ιωάννης Νικολάου).