Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς θα «παιχτεί» η συνεδρίαση

Στο «πράσινο» και οι τέσσερις τράπεζες, κοντά στις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η εικόνα στις τράπεζες και πού εντοπίζονται βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Η κίνηση των ξένων αγορών εν αναμονή της Fed. Τα μηνύματα από τις αποτιμήσεις.

Ανοδική κίνηση κόντρα στην ΕΤΕ φέρνει το ΧΑ πιο κοντά στην περιοχή των 600 μονάδων, δημιουργώντας -βραχυπρόθεσμα- νέα δεδομένα, μόλις λίγες ώρες πριν την πολυαναμενόμενη απόφαση της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Στη ζώνη των 590 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τον Δείκτη Τραπεζών, αρνητική εξαίρεση την Εθνική αλλά με δυναμική προεξόφλησης για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, την ώρα που πέφτει η αυλαία στα επώδυνα προαπαιτούμενα της... χρονιάς, καθώς έπονται άλλα με την αρχή του 2016.

Εκαναν το 3 στα 3 χθες οι αγοραστές, όπως μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση όπου το 85% των μεικτών συναλλαγών επικεντρώθηκε στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, απόρροια της αναδιάρθρωσης των ξένων χαρτοφυλακίων και της αλλαγής στη στάθμιση τραπεζικών - μη τραπεζικών μετοχών.

Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο προβλέψιμη από όλες τις απόψεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς η είσοδος των "νέων μετοχών" της ΕΤΕ προδίκαζε την πλεονάζουσα προσφορά, την ασφυκτική πίεση που θα δεχόταν ο τίτλος και μάλιστα σε χαμηλότατες τιμές. Οπως άλλωστε των άλλων 3 που είχαν προηγηθεί, με ανάλογα μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Η Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας όσους αναλυτές τη θεωρούσαν ως επικρατέστερη να υπερκαλύψει την τιμή της α.μ.κ., απέφερε ήδη τις πρώτες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες κλείνοντας πάνω από τα 2 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και μάλιστα στα υψηλά ημέρας. Ακολουθούν με διαφορά φάσης Eurobank και Πειραιώς, με τη δεύτερη να υπολείπεται της πρώτης κατά τι. Τον κύκλο κλείνει η Εθνική, η βαρύτερη στάθμιση της οποίας θα αρχίσει να προσμετράται πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Συνεπώς ολοκληρώνεται κι αυτή η φάση (ανα)προσαρμογής των τραπεζικών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μη τραπεζικό μέρος του ΧΑ, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που λίγο ως πολύ αναμενόμενα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Στην αυλαία στα προαπαιτούμενα της... χρονιάς, αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη, κάνοντας λόγο για το "βαρύ κλίμα" που επικρατεί στους "153" αλλά χωρίς τον "φόβο του αντάρτικου". Διαβεβαιώσεις Σταθάκη, "πόνος" Σπίρτζη, με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων να κλείνει στη Βουλή. Κι από αρχές 2016 τα επόμενα... εμπόδια με ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια κ.ο.κ., με τον Common Sense να προσεγγίζει ορισμένες πλευρές του προβλήματος της βραδυφλεγούς "βόμβας" των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προφανώς κι ο τραπεζικός κλάδος θα ανασάνει κεφαλαιακά, εάν ένα μεγάλο μέρος "παθητικού" εκκαθαριστεί, ωστόσο ουδέποτε άκουσα ή είδα έστω ένα στέλεχος χρηματοπιστωτικού ομίλου να αναλάβει έστω στο ελάχιστο το μερίδιο ευθυνών που αναλογεί στο τραπεζικό σύστημα για το κατάντημα της χώρας, της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας.

Το "βραχυπρόθεσμο χρήμα" ποντάρει καταρχήν στην υπερκάλυψη των τιμών των α.μ.κ. και αυτό αποτυπώνεται πανηγυρικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ορισμένα επιθετικά χαρτοφυλάκια βγάζουν ήδη υπεραξίες καλύπτοντας μέρος των κεφαλαίων που τοποθέτησαν στις τελευταίες αυξήσεις, τα ισχυρά ονόματα εξετάζουν ήδη νέες επενδύσεις στην Ελλάδα (...να τις δούμε), με την υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση των 7+7 αεροδρομίων να θεωρείται σημαντικό "σήμα" προς τους ξένους επενδυτές (... αν και ζητούνται περισσότερα "σήματα").

Είναι προφανές πως ο "νέος ΣΥΡΙΖΑ", σαφώς πιο ρεαλιστικός από τον "πρώτο", είναι αυτός που αρέσει στις λεγόμενες αγορές, πόσω δε μάλλον που επί "δεύτερης κυβέρνησης" ψηφίζονται από τη Βουλή "βουνά" προαπαιτούμενων, που ωστόσο θα πρέπει να περάσουν στην κοινωνία και το ταχύτερο δυνατόν να αρχίσουν να αποδίδουν και στην πραγματική οικονομία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πράγματι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ενεργός διαχείριση των "κόκκινων δανείων" και ακόμη 3-4 ρηξικέλευθες ενέργειες (κάποιες ενδεχομένως και από την ΕΚΤ) θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα φιλικότερο περιβάλλον για επενδυτικές κινήσεις όχι μόνο στις τράπεζες αλλά σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και κλάδους.

Άλλωστε αυτό είναι ίσως το πιο "ζεστό στοίχημα" για τις "αγορές" στο πρώτο 6μηνο του 2016, σε συνδυασμό με τη "μεγάλη διαπραγμάτευση" για το χρέος.

Προσώρας, οι όποιες ενέργειες των παικτών είναι κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, περισσότερο προεξόφλησης παρά μεσο-μακροπρόθεσμης τοποθέτησης, με επιδίωξη την άμεση κατοχύρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων υπεραξιών, σε αυτή τη φάση από τις τράπεζες.

Η διάθεση των ισχυρών χεριών φαίνεται άλλωστε από τη στάση που τηρούν τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα στην περίπτωση της ΔΕΗ, που λόγω των εξελίξεων με αφορμή τον χειρισμό στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, "τιμωρείται" με συνεχείς ρευστοποιήσεις/πιέσεις.

Τεχνικά ο FT 25 στις 172 "δοκιμάζεται" για δεύτερη φορά στη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 173 μονάδων, με αμέσως επόμενη στις 178 και κοντινότερες στηρίξεις στις 169 και 165 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που δίνει την τάση, συνεκτιμώντας την αυξημένη βαρύτητα/στάθμισης και της Πειραιώς και τη βραχυπρόθεσμη δυναμική των Alpha Bank, Eurobank. Για την Πειραιώς, οι νέοι συντελεστές στάθμισης θα ισχύσουν από την αυριανή συνεδρίαση, για αυτό στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμπεριφορά των παικτών και η τιμή κλεισίματος.

Από την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, που έχουν "γυρίσει" σε πτωτική φορά, διασώζονται ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δίνοντας (υπο)στηρίξεις στον FT 25.

Να συνεκτιμηθεί η στάση των ειδικών της αγοράς, με την Credit Suisse να μειώνει την τιμή-στόχο για τον ΟΠΑΠ στα 7,93 (από τα 11,4 ευρώ), η υποβάθμιση του ΤΙΤΑΝα από την Deutsche Bank στα 19 (από τα 23 ευρώ), η αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Goldman Sachs στα 4,7 από τα 4,5 ευρώ για τη μετοχή. Θυμίζοντας πως η Goldman Sachs ήταν το πρώτο από τα "ξένα σπίτια" που πήρε έγκαιρα θέση αγοράς/long στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην Alpha Bank.

Τέλος, να σημειωθεί πως στην πρώτη 10άδα με βάση την αποτίμηση, οι 4 συστημικές τράπεζες επανήλθαν ως εξής: η Alpha Bank με 3,6 δισ. ευρώ στην τρίτη θέση (πίσω από Coca Cola των 7,2 και ΟΤΕ των 4,3 δισ. ευρώ), η Εθνική με 2,3 στην τέταρτη, οι Eurobank, Πειραιώς με 2,2 και 2,1 δισ. αντίστοιχα στις πέμπτη και έκτη αντίστοιχα, ενώ ξαναπέρασε το όριο του ενός δισ. ο όμιλος FF Group.

H αποτίμηση της ΔΕΗ έχει περιορισθεί στα 888 εκατ. ευρώ (!) μόλις 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Grivalia. Από τα σημεία των καιρών.

Στα Παράγωγα, επιφυλακτικές οι λιγοστές κινήσεις, μειωμένος ο αριθμός των συμβολαίων στα 10.001 οι ανοιχτές θέσεις για τον Δεκέμβριο (την Παρασκευή η λήξη της "τριπλής σειράς"), με εμφανή τη μετακύλιση θέσεων προς αγορές/long.

Βραχυπρόθεσμα, καθώς πλησιάζει και το triple witching, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η όποια ενδεχόμενη αντίδραση των ξένων αγορών στην ετυμηγορία της Fed.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v