Πιέσεις και τον... Οκτώβριο στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 650 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Μotor Oil. Κέρδη καταγράφουν Εθνκή, Viohalco, Coca Cola, Jumbo. Περιορισμένος ο τζίρος.

Με το δεξί οι ευρωαγορές, με... επιτόπια, αρχικά, το ΧΑ. Επιχείρηση απεγκλωβισμού του τραπεζικού κλάδου από τα χαμηλά στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά με πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 650 μονάδων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση με τοποθετήσεις στην πλειονότητα των κλάδων και νέα άνοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ενδεικτική η διαμόρφωση του DAX πάνω από τις 9.720 μονάδες με ποσοστό 1,25%, θυμίζοντας πως η κίνηση του δείκτη έχει ξεκινήσει από τις 9.325 μονάδες στη συνεδρίαση της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου. Παρ' όλα αυτά οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή, με αφορμή και την ανακοίνωση της νέας επιβράδυνσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα (σε χαμηλό 6ετίας ο ΡΜΙ).

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα σε σχέση με τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου -οι ίδιες περιορισμένες συναλλαγές, ο ίδιος ελάχιστος τζίρος, με την πλειονότητα των Ελλήνων παικτών εκτός αγοράς.

Αλλωστε τα νεότερα που έρχονται από τον χώρο της πραγματικής οικονομίας δεν είναι και τα καλύτερα, με ενδεικτική τη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών τον Σεπτέμβριο, με τις λειτουργικές συνθήκες στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα να επιβαρύνονται έτι περισσότερο.

Με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 175 μονάδων η αγορά πήρε κλίση οριακά χαμηλότερα των 650, όταν λίγο μετά τις 11:25 νεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης αρχικά στον ΟΠΑΠ και στη συνέχεια σε τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών για τον μεν ΓΔ έως 0,72%, για τον δε FT 25 προς τις 188 μονάδες.

Η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την αγορά, η συνεχιζόμενη επενδυτική αποχή αποτυπώνεται για ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με την "ταλαιπωρία" στην ελληνική αγορά να μην έχει τέλος.

Υποβάθμιση της μετοχής της Coca Cola HBC από την UBS, με αξιολόγηση σε "πώληση" από "ουδέτερη" , που μέχρι τώρα κυμαίνεται μεταξύ 18,90-18,65 ευρώ, με μέτριες συναλλαγές. Ελεγχόμενη η μέχρι τώρα ροή στη μετοχή της Coca Cola, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για σήμερα-αύριο.

Ομως προβληματίζει ο νέος γύρος πωλήσεων στην 3άδα μετοχών, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, γεγονός που θέτει σε νέα δοκιμασία τη βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία ) στήριξη και των τριών τίτλων. Η αδυναμία συντήρησης των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ πάνω από τα 8 ευρώ, σε συνδυασμό με τις απώλειες που "μετρούν" οι δύο τίτλοι τις τελευταίες ημέρες, δικαιολογούν τις όποιες πωλήσεις γίνονται από τις "τοπικές κορυφές", πιθανότατα για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Να σημειωθεί πως για τον ΟΠΑΠ η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται σε 1,15%, στα επίπεδα των 7,90 ευρώ.

Στα 4,61-4,72 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με εβδομαδιαίες απώλειες 6,67% αλλά με κέρδη 10% σε διάστημα μηνός. Τα ανωτέρω αναφέρονται για να έχουμε καλύτερη εικόνα της μετακύλησης θέσεων που συνεχίζεται στη συγκεκριμένη ομάδα μετοχών/εισηγμένων.

Με απώλειες έως 2,91% στα 10,51 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, μετά το τελευταίο ράλι και την απόδοση 13,50% που συνολικά μετράται σε διάστημα μηνός. Για τη μετοχή ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων στα 10,35-10,15 ευρώ.

Με πωλήσεις στις τράπεζες, συγκεκριμένα μετά τις 11:40, ο ΔΤΡ "γυρίζει" και πάλι σε αρνητικό έδαφος καθώς ρευστοποιήσεις γίνονται σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Μέχρι πριν λίγο «διασωζόταν» η μετοχή της Εθνικής, σε μία προσπάθεια να μη διορθώσει προς τα «χαμηλά» της 24ης Αυγούστου. Σημειώνεται πως τότε η μετοχή της ΕΤΕ είχε υποχωρήσει έως το 0,355, ενώ νωρίτερα (στις 10:35) διόρθωσε μέχρι το 0,372 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:45 είχαν αλλάξει χέρια 19,9 εκατ. μετοχές, αξίας 5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v