Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, "γυρίζοντας" από την αρχική ανοδική κίνηση που έφερε τον ΓΔ έως και 1,3% υψηλότερα.
Στο επίκεντρο των πιέσεων οι τραπεζικοί τίτλοι, με τις μετοχές των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank να καταγράφουν απώλειες άνω του 4% και την Εθνική στο -1,2%. Σημειώνεται ότι οι τίτλοι είχαν ξεκινήσει με θετικά πρόσημα.
Νωρίτερα, το Euro2day.gr ανέφερε:
Ανοδικά επιχειρεί το Χ.Α., με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την προσπάθεια αναστροφής της πτωτικής τάσης στις αγορές, διεθνώς.
Ζητούνται «ανάσες» και στηρίξεις για τις τράπεζες, αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr, και οι αγοραστές/long παίκτες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους από τις πρώτες κιόλας εντολές. Αποτέλεσμα η αποκόλληση του Δείκτη Τραπεζών από την «πονηρή» περιοχή των 190 μονάδων, με εμφανή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 200 μονάδων. Εν μέρει ικανοποιητικά τα μέχρι πριν από λίγο αποτελέσματα, καθώς ο ΔΤΡ κινήθηκε προς τις 198 μονάδες, σημείο όπου δεν ενεργοποιήθηκαν σημαντικές πωλήσεις με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η απόδοση του 3,45% για τον δείκτη.
Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ήταν ένα ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με Φρανκφούρτη, Παρίσι να «ανοίγουν» ανοδικά και να συνεχίζουν υψηλότερα. Λίγο μετά τις 10.55 ο DAX αντιδρούσε κατά 1,99% στις 9.640 μονάδες, ο CAC 40 με 1,75% στις 4.431 μονάδες, ενώ ο Euronext 100 με 1,85% στις 853 μονάδες. Ικανοποιητική η εικόνα και στα περιφερειακά χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου.
Στην Αθήνα η κίνηση στις τράπεζες ξεκίνησε από την Πειραιώς (συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης), ακολούθησε η Eurobnank, ενώ κατά τι υψηλότερα διαμορφώνονταν Εθνική και Alpha Bank. Η σεναριολογία που κυριαρχεί αφορά τους όρους-προϋποθέσεις που θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Δεδομένης της σκληρής στάσης των ΕΚΤ και ESM αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η πλευρά των δανειστών θα επιδιώξει να αμβλύνει, να κάμψει τις ενστάσεις των ιδιωτών μετόχων-επενδυτών. Ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρει από νωρίς πως αναζητούνται γλυκαντικά μετά την ψυχρολουσία.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο οι δηλώσεις Τσίπρα στην WSJ, όσο και οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο του ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση Σταθάκη - Λαγκάρντ. Προφανώς και δεν πρόκειται τα όποια αποτελέσματα να φανούν σήμερα ή αύριο, ωστόσο πρόκειται για κινήσεις που οι ειδικοί της αγοράς τις εντάσσουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη «μεγάλη συζήτηση» Αθήνας - δανειστών και για το χρέος.
Προς το παρόν περιοριζόμεθα στην προσπάθεια των λίγων long παικτών να εκμεταλλευτούν το κλίμα που διαμορφώνεται από νωρίς στις ευρωαγορές, με τη Wall Street να δίνει από εχθές το βράδυ το έναυσμα πρόσκαιρης αναστροφής.
Χαμηλές οι συναλλαγές, ακόμη χαμηλότερος ο τζίρος, από τις... σταθερές του Χ.Α. μετά τις 3 Αυγούστου, σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο που αποτιμάται στο μόλις 20% του ΑΕΠ.
Εκτός από τον ΔΤΡ, που μέχρι νωρίτερα παρουσίαζε ικανοποιητική εικόνα -πάντα βραχυπρόθεσμη η «μέτρησή» μας-, ενθαρρυντικό είναι το «γύρισμα» και της ΔΕΗ, που σήμερα ακολουθεί τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Οι δύο τελευταίοι κινήθηκαν ανοδικά εχθές, αμφότεροι κινούνται οριακά πέριξ των 8 ευρώ και σήμερα εκτιμάται πως είναι η σειρά της ΔΕΗ να πιάσει τα 4,70-4,75 ευρώ. Ούτως ή άλλως με αυτές τις συναλλαγές/τζίρους αρκεί μία μικρή παύση πωλήσεων από έναν ισχυρό παίκτη για να ανασάνει ένα χαρτί.
Ενισχυμένη, προς τα 19 ευρώ, η δεικτοβαρής Coca Cola, με αγοραστές υψηλότερα, σταδιακά μετά τις 11.00-11.05 μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως, εάν γύρω στις 13.00-13.30 (διάστημα που ενεργοποιούνται κωδικοί από ξένες αγορές) δεν έχει αλλάξει η θετική τάση στην Ευρώπη, το Χ.Α., οι τράπεζες μπορεί να κινηθούν υψηλότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επαναπροσεγγιστούν οι πρώτες αντιστάσεις (περιοχές που χάθηκαν στη τελευταία διόρθωση), ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και πάντα μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, το «κλείσιμο» του μήνα.
Σημ.: Στις 11.20 είχαν γίνει συναλλαγές 12,9 εκατ. μετοχών, αξίας μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Το 40% στις τράπεζες και όπως συμβαίνει εδώ και καιρό κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και επιλεγμένα blue chips. Σε Viohalco, Jumbo, FF Group, EXAE, Τιτάν, Intralot, Μυτιληναίο συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρος.
Στις 33/11 η αναλογία ανοδικών/καθοδικών μετοχών, καθώς 199 (!) παρέμεναν αμετάβλητες.