Χρηματιστήριο: Ζητούνται «ανάσες» και στηρίξεις για τράπεζες

Ανοδική κίνηση στο ΧΑ με ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Αρωγός στην προσπάθεια αντίδρασης η άνοδος στα ξένα χρηματιστήρια. Ζητούμενο για FT 25 η υπέρβαση των 193 μονάδων. «Κλειδί» η πορεία ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Προσδοκίες για... ανάσες, μετά τη χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall Street, την ανάκαμψη των ασιατικών αγορών και τη μικρή υποχώρηση του «δείκτη φόβου»/Volatility Index.

Δυνατότητα ενός καλύτερου «κλεισίματος» του Σεπτεμβρίου, τελευταία συνεδρίαση του μήνα σήμερα, με τα «διεθνή κεφάλαια» να ετοιμάζονται ήδη για έναν (κατά κανόνα)... κόκκινο Οκτώβριο.

Ανακόπηκε το πτωτικό σερί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ η ανοδική διόρθωση στα ασιατικά και η σταθεροποίηση του γερμανικού πάνω από τις 9.350 μονάδες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός θετικού μηνιαίου απολογισμού στο Χ.Α. Προϋπόθεση, ένα «κλείσιμο» του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 625 μονάδων (ακόμη καλύτερα, πάνω από τις 650 μονάδες).

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το κλίμα των τελευταίων δύο εβδομάδων, το δεύτερο ήμισυ του μήνα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα ξένα χρηματιστήρια. Και για το ελληνικό, που μετεκλογικά «μετρά» μόλις μία ανοδική συνεδρίαση έναντι έξι πτωτικών. Παρ' όλα αυτά το τελικό ταμείο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να είναι θετικό για την ελληνική αγορά, αρκεί σήμερα να ενεργοποιηθούν στηρίξεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και να επιβεβαιωθεί η χθεσινή αναστροφή των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στα μέτωπα μετά την «προσγείωση» του Χ.Α. αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος σημειώνει αναλυτικά τις εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων που διαμορφώνουν το βαρύ κλίμα διεθνώς αλλά και το εσωτερικό. Θα σταθώ στις επισημάνσεις του Θανάση πως στη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά παρέμεινε συνεχώς σε αρνητικό έδαφος -αλλά χωρίς να χαθούν οι κρίσιμες 640 μονάδες για τον Γ.Δ.-, στην «ευαισθησία» του τραπεζικού κλάδου -προστέθηκε και το τσεκούρι της Goldman Sachs-, τη διεθνή συγκυρία, που κατά την εκτίμησή μας έχει εισέλθει ήδη σε κύκλο αβεβαιότητας, ρευστότητας.

Για τις διεθνείς αγορές, η εκτίμησή μας λίγο έως πολύ γνωστή, μένει να φανεί και από τις ενέργειες της Fed, εάν θα αρχίσει να επιβεβαιώνεται, με τους κύριους δείκτες κάλυψης έναντι μετοχικού κινδύνου να παραπέμπουν σε περαιτέρω ταλαιπωρία. Και με τον γερμανικό παράγοντα ρυθμιστή της τάσης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο εσωτερικό, όσο παραμένει η εκκρεμότητα -ουσιαστικότατη, προφανώς- για το μείζον θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, τόσο ο κλάδος δύσκολα θα μπορέσει να δώσει αντιδράσεις, που για τον ΔΤΡ θα αντιστοιχούν σε κινήσεις πάνω από τις 300 μονάδες. Τουλάχιστον όσο παραμένει ο ΔΤΡ πάνω από τις 180 μονάδες κερδίζεται χρόνος και θέσεις έναντι του κινδύνου διολίσθησης προς τον «πυθμένα» των 159,82 μονάδων. Δύσκολα, αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταγραφή «νέων χαμηλών», με πιθανότατο το ενδεχόμενο/κίνδυνο δοκιμασίας της ευρύτερης περιοχής των 160 μονάδων στη συνέχεια.

Συνεκτιμώντας τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στους Financial Times, η ανακεφαλαιοποίηση φαίνεται πως θα πάει ακόμη πιο πίσω απ' ό,τι αρχικά υπολόγιζε η αγορά, συνέπεια και της μετάθεσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Γνώστης της κατάστασης ο Ευ. Τσακαλώτος και δέκτης των διαθέσεων των δανειστών, εκτιμάται πως έθεσε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο μιλώντας στην έγκυρη εφημερίδα. Παράταση της αξιολόγησης, μετάθεση για λίγο μακρύτερα της ανακεφαλαιοποίησης, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην είναι θετικό ενδεχόμενο. Όμως δεδομένης της εικόνας στις ξένες αγορές και του «κόκκινου Οκτωβρίου» που ακολουθεί, ίσως αποβεί σε καλό που το Χ.Α. ενδεχομένως να αποφύγει μία διεθνή δίνη και περίοδο αναταράξεων. Θα δείξει, καθώς ο μήνας που ακολουθεί προοιωνίζεται από τους... θερμότερους των τελευταίων πολλών ετών, εκτός και εντός συνόρων, με την ελληνική κυβέρνηση να πρέπει σε πραγματικά ασφυκτικά στενό χρόνο να περάσει ένα «βουνό» εμποδίων και υποχρεώσεων.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την Goldman Sachs να μη μας λέει επί της ουσίας κάτι που δεν γνωρίζουμε, με ζητούμενο, όπως εύστοχα σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, να εξευρεθούν «γλυκαντικά» μετά την ψυχρολουσία. Δύσκολο ομολογουμένως το έργο της Αθήνας, καθώς η ΕΚΤ δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει τους δικούς της όρους στο «μέγα παιχνίδι» ελέγχου/διαχείρισης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και μέσω αυτού, ενός σημαντικού μέρους του εγχώριου επιχειρείν, των υποχρεώσεων της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών.

Ένα θετικό βήμα θα ήταν η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls για τους Έλληνες επενδυτές, όπως πολύ ορθά σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, καθώς από τις 3 Αυγούστου και μετά αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μία εντελώς απονευρωμένη, «ρηχή» αγορά, με επενδυτές 2 και 3 ταχυτήτων, σε ένα «παράλογο χρηματιστήριο» που ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.

Στα τεχνικά, παρακολουθώντας πάντα τη βραχυπρόθεσμη τάση, για τον FT 25 δοκιμάστηκε η στήριξη των 185-186 μονάδων, περιοχή απ' όπου υπήρξε μία μικρή αντίδραση. Ενδεχόμενη υπέρβαση των 193 θα μπορούσε να επανεργοποιήσει τη φορά προς τις 198 μονάδες, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί ό,τι καλύτερο για τον μήνα.

Είναι όμως ένα θετικό σενάριο που δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, εκτός εάν σήμερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, προκύψουν ανάλογες αφορμές.

Το γεγονός πως για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δεν χάθηκε η επαφή με το επίπεδο των 8 ευρώ είναι ενθαρρυντικό. Διευκολύνει πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια να κάνουν έναν ικανοποιητικό απολογισμό.

Για τον ΔΤΡ ενθαρρυντική η προσπάθεια που καταβλήθηκε και απέδωσε στην Πειραιώς, η συγκυρία της δημοσιοποίησης της ανάλυσης της Goldman Sachs ίσως διευκολύνει τον απεγκλωβισμό των λεγόμενων money market mutual funds, ενδεχόμενο που θα συνέβαλε στη βελτίωση της ψυχολογίας και της ρευστότητας.

Η εικόνα στα Παράγωγα, ειδικότερα η ελαφρά υπερτίμηση για τα ΣΜΕ του FT 25 (στο 0,68%), αφήνει ένα μικρό παράθυρο για κάτι καλύτερο σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v