Καλό μήνα. Μετά το σοκ και δέος του εννιάμηνου (για τραπεζικές μετοχές και warrants), μετά τον σχετικά καλό Σεπτέμβριο, ο... κόκκινος Οκτώβριος.
Με τις διεθνείς αγορές σε περιβάλλον αβεβαιότητας, αναταράξεων και αυξημένης μεταβλητότητας. Διορθώσεις με παγίδες εγκλωβισμού αλλά και ανοδικές αντιδράσεις με ευκαιρίες κερδών στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων, με τον μήνα που (και) χρηματιστηριακά ξεκινά σήμερα να προοιωνίζεται "θερμός".
Εντός αλλά και εκτός συνόρων οι εξελίξεις ραγδαίες, με το Χ.Α. να κινείται στον ρυθμό της προετοιμασίας της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά με ένα σημαντικό μέρος της αγοράς να επιχειρείται να διαφοροποιηθεί.
Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό για πολλές μετοχές/εισηγμένες της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Από την περιοχή των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με μηνιαία απόδοση 5,26% έναντι απωλειών 12,23% του Δείκτη Τραπεζών.
Τους κερδισμένους και χαμένους του εννιάμηνου "ακτινογραφεί" ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σημειώνοντας πως παρότι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται σχεδόν 28,5% χαμηλότερα, μόνο οι τίτλοι των Folli Follie Group και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πλην των τραπεζών, διαμορφώνονται με παραπλήσιες απώλειες 31% και 28%, αντίστοιχα.
Παρά την πτώση ωστόσο, σημαντικός αριθμός από τα blue chips όχι μόνο δεν εμφανίζουν ζημίες αλλά, στον αντίποδα, σημειώνουν αξιόλογα κέρδη.
Ο τίτλος της Motor Oil βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων, με επιστροφή στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 1999 και από τις αρχές του έτους μετράει +66%. Επίσης με πολύ υψηλά κέρδη, άνω του 50%, κινείται φέτος και ο τίτλος της Terna Energy. Παράλληλα, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Lamda Development διαμορφώνονται με +44%, +41% και 38%, αντίστοιχα, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα.
Το "κλειδί" (και) για τον Οκτώβριο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί να καθορίζουν (και) τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών του κλάδου.
Το σχέδιο για να σωθεί η παρτίδα αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος, με τους δανειστές να επιφυλάσσουν ιδιαίτερο ρόλο στο ΤΧΣ (όπως αυτό θα προκύψει μετά τις 15 Οκτωβρίου). Στα επίπεδα των 176 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με την τιμή και των 4 συστημικών μετοχών σε ξεκάθαρη καθοδική τροχιά.
Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, στηρίξεις από την Coca Cola, επιμέρους κινήσεις σε blue chips όπως ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, FF Group, Jumbo, EXAE και βεβαίως την εντυπωσιακή εδώ και εβδομάδες Motor Oil.
Στην αγορά Παραγώγων αύξηση παρουσίασαν οι θέσεις στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.503 συμβόλαια).
Στα 9.651 συμβόλαια του FT 25 μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.350, 1.193 για τον Οκτώβριο, 157 για τον Νοέμβριο και ούτε ένα για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 191) κινήθηκε μεταξύ 188,5 και 193,75 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (20.592), Εθνική (15.827), Πειραιώς (15.400), Eurobank (2.923), ΟΠΑΠ (319), ΔΕΗ (523), ΟΤΕ (239), Motor Oil (178).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 55%, ενώ χαμηλός ήταν ο όγκος συναλλαγών, στα 148 τεμάχια (132 δικαιώματα αγοράς και 16 δικαιώματα πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC, καθώς το Χ.Α. πλέον στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).
Να συνεκτιμηθεί πως αίρεται η απαγόρευση του short selling στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εξαίρεση των τραπεζών για τις οποίες συνεχίζεται η απαγόρευση λόγω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.