Ενθαρρυντικό ξεκίνημα, με ανοδική συνέχεια έως τις 794 μονάδες, σε ακόμη μία προσπάθεια προεξόφλησης.
Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάρτιο και το πρώτο τρίμηνο του 2015 σήμερα, με την αγορά να μετρά περί τις 110 μονάδες απώλεια για τον Γενικό Δείκτη και σχεδόν 25 πόντους για τον FT25 σε επίπεδο μήνα. Θυμίζω πως στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου οι αντίστοιχες τιμές για τους δύο δείκτες ήταν οι 880,48 και οι 258,52 μονάδες σε κλείσιμο.
Η αρνητική διαφορά αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις-πιέσεις των τραπεζικών μετοχών με ενδεικτικές τις απώλειες για τον κλαδικό δείκτη που με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των 580 φθάνουν τις 166 μονάδες (διόρθωση από τις 746,75 μονάδες).
Η αναφορά γίνεται σε απόλυτες μονάδες (και όχι σε ποσοστό) ακριβώς για να υπάρχει τάξη μεγέθους των υπεραξιών που δημιουργήθηκαν από το short ποντάρισμα που έγινε κυρίως μέσω των τραπεζών. Περί τους 25 πόντους για κάθε ένα συμβόλαιο του δείκτη από υποχώρηση σχεδόν 22% των τραπεζών αποτυπώνει εύγλωττα ποιοι κέρδισαν αυτό τον μήνα.
Ομως εάν ο Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από τις προτεινόμενες διαδικασίες της διαπραγμάτευσης ο Απρίλιος θα μπορούσε να αποδειχθεί μήνας για τους long παίκτες. Με την προϋπόθεση βέβαια πως σταδιακά θα αρχίσει η βήμα-βήμα συμφωνία των δύο πλευρών στα επιμέρους προκειμένου να ξεκινήσει η τμηματική απελευθέρωση πολύτιμης ρευστότητας.
Στο σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη αναλύονται οι «αδύναμοι κρίκοι» της λίστας Βαρουφάκη ωστόσο θα σταθώ στα μέτρα που αρέσουν στους δανειστές και που εκτός από την πρόβλεψη για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνουν και τις αποκρατικοποιήσεις.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια ενδιαφέρουν σφόδρα το Βερολίνο, ο ΟΛΠ διακαώς το Πεκίνο και από ό,τι φαίνεται όλο και κάτι θα υπάρξει στη διαδρομή και για το Παρίσι. Περιορίζομαι σε ό,τι αρέσει στους δανειστές και προσώρας φαίνεται να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της σύγκλισης των δύο πλευρών, καθώς αυτή είναι η κυριότερη αφορμή που δημιουργεί συνθήκες μόχλευσης στη σημερινή συνεδρίαση.
Προφανώς ο κλάδος βαρόμετρο, ο τραπεζικός, ο πρώτος που επηρεάζεται είτε αρνητικά/πτωτικά είτε θετικά/ανοδικά είναι ο σηματωρός και σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Για τον κλαδικό δείκτη η επαναπροσέγγιση των 600 και ει δυνατόν μέχρι και την Πέμπτη των 620 μονάδων είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Θυμίζοντας πως χρηματιστηριακά αυτή η εβδομάδα κλείνει στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Απριλίου.
Με αγοραστές και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, σημειώνοντας την εκ νέου μόχλευση που σημειώνεται στα warrants των τριών τραπεζών. Θυμίζοντας δε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ στη μετοχή της Alpha Bank καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις/πιέσεις το ΑΛΦΑ τπ είχε την ακριβώς αντίθετη (ανοδική) φορά. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά όσους θεωρούν κυρίως το warrant της Alpha Bank βραχυπρόθεσμο δείκτη για τη μετοχή και τον κλάδο.
Ικανοποιητική η μέχρι τώρα εικόνα της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με συνέχεια αγοραστών στον Οργανισμό μέχρι τα 8,75 ευρώ σε μία αρκετά πειστική αντίδραση, στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές έως τα 8,72 και στη ΔΕΗ στο εύρος των 5,79-5,93 ευρώ.
Οπως σημειώναμε και εχθές τεχνικά η εικόνα και των τριών μετοχών είναι αρκετά ικανοποιητική, δεδομένης της συγκυρίας.
Υπεραπόδoση για τις μετοχές της MIG (μετά τη χθεσινή διόρθωση), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (παρότι τα μεγέθη του ομίλου δεν ήταν και τόσο καλά), των ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακής σε μία θεαματική επαναφορά έως το 1,77 και τα 2,38 ευρώ αντίστοιχα.
Χαμηλός - μέτριος ο τζίρος καθώς μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης είχε διαμορφωθεί στα 14 εκατ. ευρώ με το 63% στις τράπεζες και τον υψηλότερο σε ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΤΕ, FF Group, EXAE, Viohalco, Jumbo, Μυτιληναίο.
Με ένα πακέτο (μέχρι τις 11.30) των 100.000 στα 8,565 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.
Τεχνικά στοιχεία για τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση δεικτών, μετοχών στον Εκηβόλο, στη συνέχεια της συνεδρίασης.