Στις... κόκκινες γραμμές των τραπεζών κρίνεται το κλείσιμο του Μαρτίου. Οι άμεσες, σχεδόν αντανακλαστικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων είχαν ως συνέπεια τη νέα πίεση του κλαδικού δείκτη που διορθώνοντας έως τις 526,52 βρέθηκε σε απόσταση... αναπνοής από το ελάχιστο 29ετίας των 517,18 μονάδων.Με συναλλαγές μόλις 1,8 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια στις τραπεζικές μετοχές (στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης) η χρηματιστηριακή αξία συνολικά και των 4 συρρικνώθηκε οριακά προς τα 10,4 δισ. ευρώ! Θυμίζοντας πως μόνο στον δεύτερο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, εν μέσω θριαμβολογιών και... success stories, αντλήθηκαν περί τα 8,4 δισ. ευρώ. Για να μην αναφερθώ και στον πρώτο γύρο του 2013 και στις... δυσθεώρατες τιμές όπου έγιναν οι ΑΜΚ, σε μία διαδικασία όπου συμμετείχε και το λεγόμενο εγχώριο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Αυτά τα ολίγα, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους.
Με τις τράπεζες υπό συνεχιζόμενη πίεση ήταν λογικό και επόμενο να δοκιμασθούν από τα πρώτα κιόλας λεπτά οι διαθέσεις των πωλητών, η στάση των εν δυνάμει αγοραστών, το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων σε μετοχές επιμέρους εισηγμένων.
Το ιδιότυπο stock picking θα συνεχίζεται όσο δεν αλλάζει ουσιαστικά η κατάσταση, όσο δεν διαφαίνεται λύση που θα μπορούσε να επηρεάσει ευεργετικά κατ' αρχάς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δώσει (και) χρηματιστηριακές ανάσες στις τραπεζικές μετοχές. Κάτι η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, κάτι το «ψαλίδι» της Barclays στις τράπεζες, οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο μέχρι πριν από λίγο. Κάποιες εντολές αγοράς -(υπο)στήριξης μπορεί να ενεργοποιήθηκαν εκ νέου από τα χαμηλά ημέρας σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, όμως όσο δεν υπάρχει λύση η σχέση πωλητών - αγοραστών θα παραμένει εμφανώς υπέρ των πρώτων.
Εύλογα το όποιο ενδιαφέρον θα περιορίζεται σε μετοχές-εισηγμένες που είτε με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα είτε κάποια επιχειρηματική/οικονομική εξέλιξη ή ακόμη ενέργειες που επηρεάζουν ανάλογα θα προσελκύουν την όποια ρευστότητα και την όποια προσοχή των ενεργών παικτών.
Με αγοραστές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που κυμαίνεται στα 8,19-8,35 ευρώ, κι ενώ ο όμιλος ανακοίνωσε νωρίτερα τα αποτελέσματα για το 2014. Αύξηση κερδών κατά 41% στα 199,2 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,45 ευρώ θεωρούνται ικανοποιητικό δέλεαρ και αφορμή για τη σημερινή ανοδική αντίδραση. Τεχνικά για τη μετοχή, και πάντα σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση, ζητούμενη παραμένει η πειστική υπέρβαση των 8,70-8,80 ευρώ.
Στα 11,75-12 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ, που να συνεκτιμηθεί ότι άνοιξε με ανοδικό χάσμα και στοχευμένες συναλλαγές. Στις απαιτήσεις των Κινέζων (για να μπουν στα έντοκα) αναφέρεται εκτενώς η Αναστασία Παπαϊωάννου, με το Πεκίνο να ζητά ως αντάλλαγμα την άμεση απόκτηση μεγαλύτερης... πίτας στο λιμάνι του Πειραιά και σε εύθετο χρόνο επενδυτική πρόσβαση στις μεταφορές (ΟΣΕ). Σε σχετικό θέμα σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένει 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΛΠ. Στα 295 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΛΠ (στα 176,3 εκατ. ευρώ του ΟΛΘ), με τη μέχρι τώρα αντίδραση της μετοχής να καταδεικνύει αφενός την εστίαση του όποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος, αφετέρου το πόσο εύκολα σε μία ρηχή και υπερπιέσμένη αγορά μπορεί να προκληθεί μόχλευση, να δημιουργηθούν υπεραξίες.
Με χαμηλές και μέτριες συναλλαγές η διόρθωση σε μετοχές-σηματωρούς, καθώς ο Μυτιληναίος υποχώρησε έως τα 5,37, για να ανακάμψει εν μέρει έως τα 5,49. Στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής οι πωλήσεις έφτασαν μέχρι τα 2,21 ευρώ, αλλά ο τίτλος ανέκαμψε προς τα 2,29 ευρώ. Ανάλογα στην Αεροπορία Αιγαίου έως τα 7,14 για να ανακάμψει προς τα 7,40 ευρώ, στην ΕΧΑΕ από τα 4,69 στα 4,79 ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ από τα 5,09 στα 5,30 ευρώ.
Λίγο πριν από τις 11.15 για μόλις 5 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές, καθώς εκτός από ΟΛΠ, ΟΠΑΠ ακολουθούσαν FF Group, Grivalia και ΕΥΔΑΠ.
Στα μόλις 10 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών σημαντικά χαμηλότερη του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές διαμορφωνόταν στο 15/40.
Τεχνικά στον FT 25, καθώς δεν χάνονται οριστικά οι 225-223 μονάδες (οπότε θα επιταχυνόταν η διόρθωση προς τις 214), διατηρούνται οι αμυδρές ελπίδες για ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση των 236-238 μονάδων.
Προτελευταία συνεδρίαση για την ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2014 (ειδικότερα Q4) και ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί μία πρώτη... ακτινογραφία των μεγεθών που έχουν γίνει γνωστά.