Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαζώνει στο φινάλε το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 750 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη άνω του 4% και οδηγό τις τραπεζικές μετοχές. Κέρδη άνω του 15% για Εθνική, Alpha, στον απόηχο των αποφάσεων για Ελλάδα. Ισχυρός ο τζίρος. Εντάθηκαν σταδιακά οι αγορές μετά το triple witching.

Ισχυροποιείται η ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, με αφορμή και την στάση του Ζ.Κ. Γιούνκερ στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η «στεγνή» εδώ και εβδομάδες από ενθαρρυντικές ενδείξεις αγορά, αναθαρρεί από τις ανακοινώσεις για χορηγήσεις έως 2 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική κρίση-ανάπτυξη. Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται περισσότερα για αυτό, που εδώ και ώρα αποτελεί θετική αφορμή για το ΧΑ, να κινηθεί υψηλότερα με αιχμή τις τράπεζες.

Στις 750 μονάδες πριν λίγο ο Γενικός Δείκτης με 3,45%, στις 580 με 11,25% ο Τραπεζικός Δείκτης με 3,95% στις 223 μονάδες ο FT25.

Με αισθητή αύξηση των συναλλαγών, λίγο μετά το κλείσιμο της τριπλής σειράς στα Παράγωγα, με επιτάχυνση της κυκλοφορίας ρευστότητας και ενίσχυση της μεταβλητότητας. Κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, στα warrants των ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς όπου η μόχλευση είναι πιο εύκολη. Το 55% των συναλλαγών στις τράπεζες με την ΕΤΕ να έχει κάνει πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ (στις 16.30) και στην Alpha Bank άλλα 7,1 εκατ. ευρώ.

Ομως οι συναλλαγές της... ημέρας πραγματοποιούνται αναλογικά στη μετοχή της Eurobank καθώς ξεπερνούν τα 16,4 εκατ. ευρώ με τον τίτλο να υποστηρίζεται από ισχυρά χέρια. Στα 0,365 (8,25%) η μετοχή της Πειραιώς.

Οπως εξηγούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η στάση του Ζ.Κ. Γιούνκερ ανοίγει ένα παράθυρο συγκρατημένης αισιοδοξίας καθώς σημαίνει ότι και στην πράξη αποδέχονται ένα από τα βασικά αιτήματα της Αθήνας, αυτό της «ανθρωπιστικής κρίσης». Πρόκειται για έμπρακτη αναγνώριση μίας πάγιας θέσης της νέας κυβέρνησης, ενός από τα «χαρτιά» που μαζί με κάποια άλλα θα παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας (σ.σ. και του ΣΥΡΙΖΑ...) προκειμένου να πείσει το ελληνικό ακροατήριο πως εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσε από τους δανειστές προκειμένου να δικαιολογήσει την αποδοχή της συμφωνίας.

Το πως θα βαφτιστεί η συμφωνία δεν τις ενδιαφέρει τις «αγορές» και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, που τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις παίζουν/ποντάρουν στο χαρτί της (σ.σ. συμφωνίας).

Στην σαφή βελτίωση της εικόνας της αγοράς, εν όψει και της κρίσιμης επόμενης εβδομάδας, συνέβαλαν και τα Παράγωγα.

Είναι ενδεικτικό, πως σε συγκεκριμένες μετοχές, κυρίως του τραπεζικού κλάδου, οι αγορές εντάθηκαν σταδιακά μετά τις 15.35΄

Στις 16.38΄ η συνολική αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 105 εκατ. ευρώ. Λογικά ο σημερινός τζίρος θα ξεπεράσει τα 107 της χθεσινής συνεδρίασης στοιχείο που είναι ενθαρρυντικό βραχυπρόθεσμα.

Νωρίτερα με αφορμή και την λήξη του Μαρτίου στα Παράγωγα το euro2day.gr σημείωνε, πως στα παράγωγα η εικόνα πλέον δείχνει προς τη σειρά του Απριλίου με ενδιαφέρον στοιχείο πως και τα 4 συμβόλαια βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε υψηλότερες τιμές/premium.
Ειδικότερα στις 220,50 μονάδες έκλεισε η σειρά Μαρτίου, με οριακή απόκλιση τα πρώτα Συμβόλαια του FT 25 για τον Απρίλιο, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ΣΜΕ επί μετοχών και δη του τραπεζικού κλάδου.
Αυτό γιατί τα Συμβόλαια της Alpha Bank για τον ερχόμενο μήνα διαμορφώνονται με σημαντικό premium έως 7,02% στα 0,305 ευρώ. Σημειωτέον, πως η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι (λίγο πριν τις 15.30΄) στα 0,301 και το ΑΛΦΑ τπ στα 0,415 ευρώ (8,75%).
Επίσης για το ΣΜΕ της Εθνικής φθάνει στο 1,10, όταν στην υποκείμενη διαμορφώνεται σε περίπου 1,08 ευρώ. Στα 0,19 ευρώ (10,47%) το ΕΤΕ τπ. Στις 27.380 συμβόλαια τα ΣΜΕ της Eurobank στα 0,991, στις 28.710 τα Συμβόλαια της Πειραιώς σε τιμές μέχρι τα 0,368 ευρώ (στο ΧΑ η μετοχή κινείται στα 0,365 ευρώ). Στα 0,11 με κερδη 10% το ΠΕΙΡ τπ.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως το πρώτο triple witching του 2015 κλείνει με ανάμεικτες διαθέσεις καθώς στην αγορά προεξοφλήθηκε σωρεία αρνητικών εξελίξεων και γεγονότων όμως για τη συνέχεια αρκετοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v