Σε δοκιμασία των παλαιών χαμηλών το Χ.Α., με την ελληνική πλευρά να έχει πάρει 2-3 ανάσες μέχρι την επόμενη εβδομάδα και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να οργανώνονται για το σημερινό triple witching.Πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων περιμένουν οι δανειστές, με την Αθήνα να διαμηνύει πως δεν θα λάβει υφεσιακά μέτρα, ενώ από την έγκριση (ή όχι) των προτάσεων της ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθεί το ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης.
Κοινή εκτίμηση αρκετών ανθρώπων της αγοράς με τους οποίους προλάβαμε να μιλήσουμε νωρίτερα είναι πως η Αθήνα από τη χθεσινή... 8μερή πήρε περισσότερα απ΄ όσα περίμεναν. Πιθανότατα περισσότερα από όσα προεξοφλούσε με τη χθεσινή διόρθωσή του (και) το Χ.Α. στα επίπεδα των... έσχατων στηρίξεων.
Ο Γιώργος Α. Σαββάκης καταγράφει τις τελευταίες άμυνες για βασικούς δείκτες και μετοχές, ενώ ο Θανάσης Σταυρόπουλος εστιάζει στο ότι η χθεσινή υποχώρηση προς τις 720 μονάδες πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 117 εκατ. ευρώ δηλαδή περισσότερων του μέσου όρου των προηγούμενων 5-6 συνεδριάσεων.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη να υποχωρεί σε διαδοχικά χαμηλά, στην αγορά δύσκολα θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική ανοδική αντίδραση ακόμη και εάν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών (την επόμενη εβδομάδα) εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις και δοθεί περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα από τις... σταγόνες που μέχρι τώρα χορηγεί κάθε εβδομάδα η ΕΚΤ.
Διαβάζοντας ενδελεχώς τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων -εχθές ανακοίνωσαν τα μεγέθη τους Alpha Bank, Πειραιώς-, καθίσταται ξεκάθαρο πως ο κλάδος έχει δρόμο, πολύ δρόμο μπροστά του που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και ορισμένες... ρηξικέλευθες ενέργειες. Το σχεδόν σίγουρο, βάσει των δεδομένων της πραγματικής οικονομίας (ειδικά το τελευταίο 2μηνο), είναι πως η κατάσταση (και) για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχει επιβαρυνθεί ασύμμετρα.
Η τρέχουσα αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων δεν ξεπερνά πλέον τα 10,5 δις ευρώ δηλαδή ούτε 2 δισ. ευρώ που άντλησαν μαζί μόνο από τον δεύτερο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου το 2014. Να μην υπολογίσουμε την ανάλογη διαδικασία ΑΜΚ του 2013, τις τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν εκείνες οι αυξήσεις που ήταν ανοιχτές και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία δύο χρόνια μόνο από την ΕΚΤ.
Περιορίζομαι σε αυτά τα ολίγα, γιατί όταν οι αρχές είχαν προχωρήσει σε προσαρμογή του Τραπεζικού Δείκτη είχα υποστηρίξει πως πρόκειται για την καλύτερη... προεξόφληση προς τους «πωλητές»/short παίκτες για το πόσο χαμηλότερα εκτιμούσαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της αγοράς πως θα μπορούσε να καταντήσει ο κλαδικός δείκτης.
Όσοι άνοιξαν short θέσεις στις μετοχές του κλάδου, με αφορμή το... reverse split του Τραπεζικού Δείκτη μετρούν πλέον διψήφια ποσοστά υπεραξιών. Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί και μόνον σε ανοδικές αναλαμπές θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε. Και αυτές είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν οι «αγοραστές»/long και για τις επόμενες συνεδριάσεις.
Σημεία αναφοράς οι 710 και οι 210 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τον ft25, με τον Τραπεζικό να χρωστά τεχνικά μία αντίδραση το πολύ μέχρι τις 580 - 590 μονάδες, σε αυτή τη φάση. Και αναφέρομαι στη σημερινή αλλά και στις συνεδριάσεις της Δευτέρας-Τρίτης (σ.σ. αργία 25 Μαρτίου την επόμενη Τετάρτη) με την Alpha Bank να έχει διαφοροποιηθεί και από την Εθνική αλλά με την τελευταία να κρατά σε κλείσιμο το 1 ευρώ.
Ερώτημα από τον κλάδο πρωτίστως η Πειραιώς που έχει «μαζευτεί» από τα χαμηλά του 0,325-0,335 ευρώ (στο διάστημα 16-19/3) και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για τον κλάδο βραχυπρόθεσμα.
Αγορά χωρίς τράπεζες μόνο με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, CC/HBC και μετοχές-σηματωρούς πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει και να κινηθεί προς τις 850 μονάδες που είναι πλέον ένας...υψηλός στόχος για τον Γενικό Δείκτη.
Ωστόσο είναι δυνατή η διατήρηση της τάσης για μετοχές κι εισηγμένες με αμυντικά χαρακτηριστικά και το ενδεχόμενο περαιτέρω ανοδικής κίνησης έως 6-10% υψηλότερα.