«Φιλί ζωής» στα κρατικά ταμεία από τη δημοπρασία εντόκων, μικρή ανάσα στο Χ.Α. καθώς η επιβεβαίωση της άντλησης ποσού 1,14 δισ. ευρώ πρόσφερε πρόσκαιρα την αφορμή σε βραχυπρόθεσμους παίκτες να προχωρήσουν σε περιορισμένης έκτασης αγορές.Παρ' όλα αυτά η πλειονότητα των ενεργών επενδυτών παραμένει άκρως επιφυλακτική και λόγω της μετωπικής Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ κατά Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup πως «...κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα». Είχε προηγηθεί η νέα, πολλοστή, προειδοποίηση Σόιμπλε πως πρώτα θα πρέπει να υλοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας και μετά θα δοθούν νέα δάνεια-κεφάλαια προς την ελληνική πλευρά.
Η επιμονή των δανειστών να σύρουν την Αθήνα στην αποδοχή των όρων μίας νέας συμφωνίας - τρίτου πακέτου «βοήθειας»/τρίτου μνημονίου γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη για τους όποιους αισιόδοξους (ακόμη) στην κυβέρνηση.
Έτσι όμως στεγνώνει καθημερινά το εγχώριο σύστημα, η αβεβαιότητα διατηρείται στα ύψη (όπως αποτυπώνεται από την υψηλή απόδοση των κρατικών τίτλων και τη σταθερή πίεση στις τράπεζες/χρηματιστήριο), το Χ.Α. δεν μπορεί να λειτουργήσει με στοιχειώδη κανονικότητα. Η πεποίθηση κυρίως των ξένων πως για τους επόμενους 2-4 μήνες η Ελλάδα θα παραμείνει υπό ασφυκτικότατη πίεση (και βλέπουμε...) καθιστά μη επενδύσιμο το ελληνικό χρηματιστήριο σε συντηρητικά επενδυτικά κεφάλαια.
Αυτό εξηγεί και την κυριαρχία των κεφαλαίων γρήγορων τοποθετήσεων και των κάθε λογής hedge funds που διενεργούν καθημερινά σημαντικό μέρος των συναλλαγών. Ενεργή η συμμετοχή τους στις τράπεζες (εξ ου οι ακραίες διακυμάνσεις), σε μετοχές-σηματωρούς γεγονός, που έχει ανεβάσει στα ύψη τη μεταβλητότητα των δεικτών και τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Υπό ομηρεία ο τραπεζικός κλάδος, με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται σήμερα στις 3 από τις 4 συστημικές του κλάδου. Με νέες σημαντικές απώλειες η μετοχή της Eurobank υποχωρεί έως το 0,118 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές που ενισχύονται από το ότι η τιμή πλησιάζει το χαμηλό του 0,10 ευρώ (σημειώθηκε στις 28/1).
Για τη μετοχή της Πειραιώς δεν αποφεύχθηκε νωρίτερα η καταγραφή νέου ενδοσυνεδριακού ελάχιστου στο 0,464 ευρώ, μετά το 0,47 ευρώ της 29ης Ιανουαρίου. Λόγω των πολυετών χαμηλών σε Eurobank και Πειραιώς εύλογα υπάρχει φορτίο πωλήσεων.
Ελαφρώς διαφοροποιούμενη η συμπεριφορά των Alpha Bank και ΕΤΕ σχεδόν εκ περιτροπής, με την ΕΤΕ να αντιδρά εχθές και την Alpha Bank να πηγαίνει σήμερα κόντρα στη διόρθωση του κλάδου. Σημειωτέον πως ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί με διακύμανση στις 706,41-650,72 μονάδες. Θυμίζω πως για τις τραπεζικές μετοχές ήταν ουδέτεροι έως αρνητικοί όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι οίκοι στις πρόσφατες αναλύσεις τους.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε πως όσο υφίσταται το ασφυκτικό πρόβλημα της ρευστότητας, όσο παίζει το θέμα της απόσυρσης καταθέσεων, ο κλάδος θα παραμένει υπό πίεση. Μόνο μία... θεαματική κίνηση από την πλευρά των δανειστών (ΕΚΤ, Eurogroup...) θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, αλλά προσώρας οι πωλητές υπερισχύουν συντριπτικά των αγοραστών. Άλλωστε, στις τράπεζες οι όποιες κινήσεις συνεχίζονται στα χαμηλά ημέρας, ενώ αυξημένη είναι η λήψη θέσεων αντασφάλισης σε συμβόλαια επί των μετοχών στα παράγωγα.
Σε ΟΤΕ και ΔΕΗ πραγματοποιούνται κάποιες αγορές στα επίπεδα των 9,04 και των 6,40 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η δεικτοβαρής CC HBC με αγοραστές έως τα 16,21 ευρώ (0,43%) υποστηρίζει όσο είναι δυνατόν τον FT 25.
Στα 22,35 ευρώ με αγοραστές η μετοχή του Τιτάνα, ενώ η διοίκηση του ομίλου ανακοινώνει αύριο Πέμπτη τα αποτελέσματα χρήσης 2014 (γυρίζει σε κέρδη από ζημίες). Στα 28,06 ευρώ η μετοχή των FF Group.
Λίγο μετά τις 13.35 η αξία των συναλλαγών μόλις που έφτανε τα 35 εκατ. ευρώ με το 72% στις τράπεζες. Σημειωτέον πως στη μετοχή της Eurobank καταγραφόταν ο μεγαλύτερος τζίρος (με 8,6 εκατ. ευρώ) και ακολουθούσαν Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.