Αιφνίδιο γύρισμα στο Χ.Α., με διόρθωση ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 11.284 από τα αρχικά υψηλά των 11.326 μονάδων.
Έως 1,75% ο Γενικός Δείκτης προς τις 845 μονάδες, με απώλειες 2,35% ο FT 25 προς τις 245 μονάδες, με ταχύτατη επιβάρυνση του κλίματος μέχρι τις 11.05.
Αν και η υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να συσχετιστεί με αυτήν του γερμανικού ή άλλων κύριων ευρωπαϊκών, εντούτοις δεν είναι λίγοι αυτοί που απέδιδαν την... τούμπα στις αγορές σε προεξόφληση των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Αν και πρόκειται για πρόωρες εκτιμήσεις χρηματιστών με αφορμή το γύρισμα του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, η πίεση που υφίστανται στην πλειονότητά τους οι μετοχές του FT 25 θα πρέπει να αποδοθεί σε εσωτερικά προβλήματα.
Η πίεση ξεκίνησε μετά τα πρώτα 10-15΄ της συνεδρίασης από τον ούτως ή άλλως ευάλωτο τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη από τις 706,41 μονάδες να υποχωρεί χωρίς σημαντική αντίσταση έως τις 671 μονάδες, θυμίζοντας την πολύ σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη των 680 μονάδων.
Η πίεση ασκήθηκε στις τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια η ΕΤΕ από το 1,32 ευρώ να διορθώσει προς το 1,24, ενώ ανάλογες πιέσεις δέχθηκε και το warrant της Εθνικής. Έως το 0,483 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρώντας επικίνδυνα στο χαμηλό 28ετίας του 0,47 ευρώ, ενώ σημαντικά χαμηλότερα διορθώνουν Alpha Bank (έως το 0,329 ευρώ) και Eurobank (έως το 0,122 ευρώ).
Εντείνονται οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, παρασύροντας όμως χαμηλότερα την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης (και δευτερευόντως της μεσαίας) κεφαλαιοποίησης.
Αναζωπύρωση των ανησυχιών με αφορμή και τις ανάγκες ρευστότητας του εγχώριου συστήματος, δίνει πλεονέκτημα στους πωλητές να προχωρήσουν σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων και ενίσχυσης των θέσεων short σε συμβόλαια του ft25 και σε ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών.
Προς τις 242 μονάδες και πάλι οι πρώτες εμφανείς θέσεις πώλησης/short, κίνηση που εξηγεί την ανησυχία παικτών πως ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει περιθώρια να πιεστεί κι άλλο. Βαρίδι ο τραπεζικός δείκτης, που υποχωρεί προς τις 650 μονάδες ξυπνώντας εφιάλτες για ενδεχόμενη υποχώρηση προς τα χαμηλά 28ετίας (532,20 μονάδες).
Ωστόσο ο τζίρος παρέμενε μέχρι πριν από λίγο μέτριος, περίπου στα χθεσινά επίπεδα, λιγότερος από το μέσο όρο των 4 πτωτικών συνεδριάσεων και ακόμη λιγότερος σε σχέση με το μ.ο. της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης. Στοιχείο που... υποψιάζει ορισμένους να υποθέσουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υποτίμησης της αγοράς σε χαμηλότερες και φθηνότερες τιμές.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως εν όψει της απόφασης της ΕΚΤ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χρωστούν μία διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά τους, γεγονός που θα επιβαρύνει και το ελληνικό.
Βέβαια το Χ.Α. δεν χρειάζεται τη διόρθωση των ξένων για να ταλαιπωρηθεί στα χαμηλά, ο τραπεζικός δεν υποχωρεί κοντά στα χαμηλά 28ετίας λόγω πιθανής οπισθοχώρησης των ευρωπαϊκών ή της θεαματικής μεταβολής της σχέσης EUR/USD.
O Χρήστος Κίτσιος από νωρίς αναφέρεται στους... δύο μήνες, που θα τα κρίνουν όλα στις τράπεζες σημειώνοντας πως σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου «...για πρώτη φορά από το 2012 υπάρχει τόσο βαρύ κλίμα αμέσως μετά από μία συμφωνία».
Στα περίπου 15 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο πριν από τις 11.30 με το 64% πλέον στις τράπεζες και με 3,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.
Με CC/HBC, OTE και δευτερευόντως με ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ επιχειρείται να αμβλυνθεί η σημαντική διόρθωση του δείκτη με ζητούμενη τη σταδιακή επαναφορά του ft25 προς τις 248-250 μονάδες.
Απόδοση συγκριτικά καλύτερη του δείκτη εμφάνιζαν (εκτός από τις προαναφερθείσες) οι μετοχές των ΔΕΗ (στα 6,28 ευρώ), ΟΤΕ (8,96), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,50), FF Group στα 27,90 ευρώ.