Στα χαμηλά ημέρας προσγειώθηκε εχθές το Χ.Α., διαγράφοντας μια πορεία από τις 877,61 έως τις 860,65 μονάδες, για να διαμορφωθεί τελικά σε κλείσιμο στις 861,24 μονάδες.Εν μέσω γενικότερης υποχώρησης των ξένων χρηματιστηρίων από τα ιστορικά υψηλά και τις κορυφές 6-7ετίας στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν έκδηλη η διάθεση αναμονής αρκετών «ισχυρών χεριών» και η προτεραιότητα που δόθηκε ώστε να τερματισθεί το πτωτικό σερί των 4 αρνητικών συνεδριάσεων.
Το γεγονός πως για τον Γενικό Δείκτη υλοποιήθηκε μία διόρθωση της έκτασης των 100 μονάδων από τα τελευταία υψηλά των 950 μονάδων με παράλληλη επιβεβαίωση των στηρίξεων του δείκτη, αποτελεί κατά γενική εκτίμηση ενθαρρυντική ένδειξη. Τουλάχιστον πως ένα μέρος του παιχνιδιού ελέγχεται, είναι διαχειρίσιμο και σε σύντομους κύκλους, 2 το πολύ 4 συνεδριάσεων, το «γρήγορο χρήμα» αποκομίζει υπεραξίες, άλλοτε στην άνοδο της αγοράς μέσω των μετοχών, άλλοτε από τη διόρθωσή της μέσω της ανάλογης λήψης θέσεων πώλησης/shrot στα παράγωγα.
Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, αν εξαιρεθεί η μετοχή της ΕΤΕ που έκλεισε στα υψηλά ημέρας, οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, δημιουργώντας πρόσκαιρους εγκλωβισμούς στους αρχικούς αγοραστές.
Πράγματι ο κλαδικός δείκτης διαμορφώθηκε μεταξύ των 720,70 και των 672,88 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 703,43 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τις τράπεζες είχε τεθεί η ει δυνατόν τελική διαμόρφωση του δείκτη στις 720 μονάδες, κάτι που δεν επιτεύχθηκε. Παρ' όλα αυτά εάν ο Τραπεζικός Δείκτης σήμερα-αύριο υπερβεί αυτήν την περιοχή, τότε το σενάριο της βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης παραμένει σε ισχύ.
Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται σημαντική λόγω της έκδοσης ΕΓΕΔ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον αναλυτή Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) θα δείξει εάν η κυβέρνηση περνά τον πρώτο σοβαρό... κάβο όσον αφορά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών της απέναντι σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Σε αυτήν τη συγκυρία μετρά η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πως η ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτούν το παράθυρο των τεσσάρων μηνών που δίνει η συμφωνία του Eurogroup και να μην απειλούν με Αρμαγεδδώνα στο κοντινό μέλλον.
Εάν σε αυτήν συνεκτιμήσουμε τη διαλλακτικότερη στάση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ, ίσως και να εξηγείται η συγκρατημένη αισιοδοξία που διακρίνει το Μαξίμου.
Αυτά διαδραματίζονται σε μία συγκυρία όπου η ΕΚΤ ετοιμάζεται (από τη Λευκωσία) να ενεργοποιήσει και πρακτικά τον πρώτο μηχανισμό «χρηματοδοτικής διευκόλυνσης» στην ιστορία της Ένωσης, αλλά με τον Μάριο Ντράγκι να επιμένει στη φειδωλή στάση του έναντι της Αθήνας.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα παρατεταμένο ράλι, με τον DAX να σημειώνει συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, διατηρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από το χρηματιστηριακό πάρτι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το ελληνικό είναι για ακόμη μία φορά απόν.
Το X.A. παραμένει σε στάση αναμονής, κάτι που φάνηκε και εχθές τόσο στη αγορά μετοχών όσο και σε αυτήν των παραγώγων. Με μικρή αύξηση των ανοιχτών θέσεων, για τον πρώτο μήνα, στα 39.241 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.737, 3.711 για τον Μάρτιο, 26 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253,5) κινήθηκε μεταξύ 252 και 263 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,27%.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (672), ΔΕΗ (866), Alpha Bank (5.936), Εθνική (13.052), Πειραιώς (11.326), Eurobank (15.962), ΟΠΑΠ (229), Μυτιληναίο (206), MIG (520), Τιτάνα (169), ΜΕΤΚΑ (119). Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες.
Τεχνικά όσο ο Γ.Δ. παραμένει ψηλότερα σε «κλεισίματα» από τις 846 μονάδες, τόσο το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης παραμένει σε ισχύ. Σχετική αναφορά και διάγραμμα του Γ.Δ. «ανέβηκε» στον Εκηβόλο τη Δευτέρα 2 Μαρτίου.