ΧΑ: Στις 900 μονάδες «καρφώθηκε» ο Γενικός Δείκτης

Προβληματίζει η «διάχυση» των πωλήσεων σε μη τραπεζικά χαρτιά. Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες αλλά μένει ο προβληματισμός. Σε discount παραμένουν τα παράγωγα. Τα σενάρια τεχνικής αντίδρασης. Ποια είναι τα κρίσμα τεχνικά όρια.

Στην λογική ότι "το φθηνότερο είναι 'εχθρός' του φθηνού" συνεχίζει να κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που δείχνει μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης "αναδύθηκε" από τα χαμηλά ημέρας εξασφαλίζοντας κλείσιμο οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Η διαφορετικότητα της σημερινής συνεδρίασης εντοπίζεται στο γεγονός ότι τους περισσότερους ενδοσυνεδριακούς "πυροβολισμούς" υπέστησαν μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, σαφέστατη ένδειξη του "πλουραλισμού" που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των ενεργών πωλητών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μέχρι τις 887,03 μονάδες (-2,58%), ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών γλίστραγε μέχρι τις 112,43 μονάδες (-2,81%). Μέχρι τα 0,4970 ευρώ υποχώρησε ο τίτλος της Alpha Bank, μέχρι τα 1,74 ευρώ (-4,4%) ο τίτλος της Εθνικής, που έκλεισε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, μέχρι τα 0,2390 ευρώ (-0,83%) ο τίτλος της Eurobank, που προσπάθησε να αντιδράσει μετά το νέο ιστορικό χαμηλό της Παρασκευής και μέχρι τα 1,04 ευρώ (-2,8%) ο τίτλος της Πειραιώς.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Αττικής. Η διοίκηση της Τράπεζας και ο βασικός της μέτοχος αποφάσισαν να διακοπεί για δεύτερη φορά η γενική συνέλευση με θέμα την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η απόφαση είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα προχωρά στην πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι θα συντάξουν το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της, έτσι ώστε να αυξηθούν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών της. Η νέα γενική συνέλευση ορίστηκε για τις 10 Δεκεμβρίου.

Απωλειών συνέχεια και για τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,3290 ευρώ (-6,53%) και σε νέα ιστορικά χαμηλά, της Alpha Bank στα 1,06 ευρώ (-7,83%) και της Πειραιώς στα 0,3960 ευρώ με απώλειες 1,25%.

Σαφώς πιο "ενεργητικοί" οι πωλητές σε τίτλους του υπόλοιπου 25αρη, έστειλαν μέχρι τα 2,36 ευρώ (-6,72%) την Viohalco, που δεν "παρέλειψε" να δώσει ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.), μέχρι τα 2,04 ευρώ (-6,42%) την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέχρι τα 6,04 ευρώ (-6,79%) την ΔΕΗ, μέχρι τα 2,25 ευρώ (-5,46%) τον Ελλάκτωρα, μέχρι τα 5,68 ευρώ (-8,09%) την ΕΥΔΑΠ, μέχρι τα 5,72 ευρώ (-6,99%) την Motor Oil,, μέχρι τα 24,03 ευρώ (-6,13%) την Folli Follie Group, μέχρι τα 12,60 ευρώ (-5,83%) τον ΟΛΠ, μέχρι τα 9,12 ευρώ (-5%) τον ΟΠΑΠ και μέχρι τα 2,37 ευρώ (-7,42%) τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακή.

Αντίθετα το "πάλεψε" η Grivalia Properties, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις τελευταίες τρεις να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας.

Παρά τα μικρά κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε με πτωτική "ουρά" και διατήρησε το αρνητικό πρόσημο του Δείκτη μέχρι τέλους.

Ανησυχητικό το γεγονός ότι ο τζίρος ήταν σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, των ανοδικών συνεδριάσεων (της προηγούμενης εβδομάδας) που προηγήθηκαν.

Σε discount, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, επέμειναν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτίμηση μαζεύτηκε σημαντικά κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, για να αυξηθεί εκ νέου στο τελευταίο 15λεπτο.

Νηνεμία και μικρές διακυμάνσεις στην Αγορά Παραγώγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να παραμένει οριακά υψηλότερα του 8%.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, τίποτα δεν φαίνεται (από την τρέχουσα ειδησεογραφία) ικανό να αναστρέψει την κρατούσα πτωτική τάση, καθώς οι αβεβαιότητες σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η χαμηλή "ορατότητα" για τις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - τρόικας θα διατηρήσουν την πτωτική επιφυλακτικότητα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Η κρατούσα πτωτική τάση δείχνει αυτοτροφοδοτούμενη, καθώς στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών αρχίζουν να προσμετρώνται και χαρτοφυλάκια μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα φοβούμενα την εξαιρετικά μεγάλη, χρηματιστηριακά, περίοδο (αν η παρούσα Βουλή δεν μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας) η οποία θα λειτουργήσει ως φορέας καθυστερήσεων και αναβολών, σε επίπεδο υλοποίησης διαρθρωτικών πολιτικών ή αποκρατικοποιήσεων, υπό τον φόβου του πολιτικού κόστους.

Οι τέσσερις μήνες που είναι ο μέγιστος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, είναι μια απαγορευτική συνθήκη σχεδιασμού κάποιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τοποθετήσεων στην Ελληνική Αγορά. Επιπλέον τέσσερις μήνες είναι θεωρητικά "άπειρος" χρηματιστηριακός χρόνος, δεδομένων των παρελκόμενων κινδύνων που συνεπάγονται πιθανές αστοχίες σε έσοδα, κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, ή κάποια διόρθωση που θα προέλθει από την διεθνή τάση ενόψει του "κλεισίματος των βιβλίων" για το 2014.

Από την άλλη και λόγω της "υπερπουλημένης" εικόνας, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, μέχρι τις 920 - 950 μονάδες, όμως αν αυτή δεν "πατάει" πάνω σε λογικοφανείς αιτίες, θα αποδειχθεί "fake" και η Αγορά θα γυρίσει ταχύτατα σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Απόλυτα απογοητευτική η "μεγαλύτερη εικόνα" του ταμπλώ, καθώς η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε το ένα προς έξι, για να τερματίσει την συνεδρίαση στο ένα προς δύο.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η ζώνη 291 - 288 είναι σημαντική μας στήριξη, ενώ το 298 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια πλέον το 308 επίπεδο. Το stop μας (για τους "short") το 316. Επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 275 μονάδες.

Μένοντας στα ημερήσια διαγράμματα, καθώς η Αγορά (πλέον) εξετάζεται "day by day" και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, πρώτο ζητούμενο είναι η, εκ νέου, υπερπήδηση των 910 μονάδων, καθώς αυτή θα είναι μία πρώτη ένδειξη αντίδρασης, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη εικόνα.

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 910 μονάδων (με κλείσιμο) θα ανοίξει γρηγορότερα το δρόμο για κίνηση προς τις 885, 850 και 815 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Eurogroup δεν έφερε κάποια ιδιαίτερα νέα, με την Ευρώπη να περιμένει ουσιαστικά τις εξελίξεις με την τρόικα, κάτι που θα φανεί σε μερικές εβδομάδες, ενώ πλέον επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι στις 8 του Δεκέμβρη, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση δείχνει να προχωρά από την μία σε απαραίτητες κινήσεις για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία, χωρίς την συναίνεση της τρόικας, γεγονός που προβληματίζει την Αγορά (παράδειγμα οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα) ενώ μπαίνει και στην διαδικασία ανακοινώσεων μείωσης φόρων που έχουν σημαντική λογική, παρόλα αυτά δημιουργούν πιθανότατα υστέρηση εσόδων και μεγάλωμα του χρηματοδοτικού κενού.

Από την άλλη έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σημαντικές δεσμεύσεις που αδυνατεί να τις ακουμπήσει στην παρούσα φάση, μιας και οι εκλογές σκιάζουν την όλη κατάσταση.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό τέλμα οικονομικά, κάτι που το ξέρει και η Κυβέρνηση και η Ευρώπη, παρόλα αυτά δεν βλέπουμε κάποιες κινήσεις εκ μέρους της Ευρώπης που μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Το θέμα είναι περισσότερο πολιτικών αποφάσεων εκ μέρους των Εταίρων μας, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει μία υποτυπώδης συνεννόηση πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις.

Αν η Κυβέρνηση προχωράει μόνο με δική της πρωτοβουλία πιστεύοντας απλά ότι η Ευρώπη θα κάνει πίσω μέχρι τέλος του χρόνου δίνοντας λύσεις και αυτό δεν συμβεί, τότε το πιο πιθανό είναι απλά να χάνουμε πολύτιμο χρόνο βαδίζοντας προς τον Μάρτη.

Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε κάτι να περιμένουμε και όλα αυτά έχουν νόημα και σκεπτικό. Πάντως δεν είναι καθόλου παρήγορο να ασχολούμαστε με τα πολιτικά θέματα και όχι με την πραγματική οικονομία, μιας και όλα αυτά μας πάνε πίσω χρονικά στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

Παράλληλα έχουν ανοίξει και γεωπολιτικά θέματα, μιας και η Κυβέρνηση (μετά από χρόνια και σε μία δύσκολη συγκυρία) επιτέλους αποφάσισε να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο, γεγονός πολύ σημαντικής σημασίας για τις εξελίξεις.

Είναι δεδομένο πως είμαστε σε μία περίοδο περισσότερο πολιτικής ανασφάλειας, που είναι και ότι χειρότερο για μία Οικονομία, ειδικά μέσα στην δίνη μίας τόσο μακροπρόθεσμης κρίσης.

Οι τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και η λογική δεν έχουν τόσο πολύ σημασία, μιας και τα κεφάλαια κινούνται με βάση την ψυχολογία και τα νέα.

Θυμίζουμε πως, τεχνικά, σπάζοντας το 1100 επίπεδο έχουμε χάσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική μας τάση με το εν λόγω επίπεδο να είναι σημαντική αντίσταση, ενώ για να αλλάξει, τουλάχιστον στην παρούσα η κατάσταση, η Αγορά πρέπει να κατοχυρώσει και πάλι το 1200.

Το θετικό, όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, είναι πως υπάρχουν σημαντικά funds που έχουν πάρει θέση στην Ελλάδα, με την διαφορά ότι δεν βιάζονται, ενώ θα πρέπει να δούμε αν ο Νοέμβρης για κάποιους τίτλους που κατέχουν μεγάλες θέσεις προσπαθήσει να κάνει κάποιο "καλλωπισμό" στις αποτιμήσεις, μιας και στο τέλος του μήνα κλείνουν τα βιβλία τους.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,3% για την Shanghai, οριακά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα, μετά τα ρεκόρ της Παρασκευής, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Χωρίς να αναμένονται σημαντικά μάκρο, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον χρυσό (μετά την σημαντική άνοδο της Παρασκευής), προσπάθησε να αντιδράσει το πετρέλαιο, αλλά δείχνει να γυρίζει χαμηλότερα.

"Mην πανικοβάλλεστε, τα πράγματα θα επανέλθουν από μόνα τους", ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ κ. Abdullah al-Badri τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβίζει τις Αγορές, όσον αφορά την τιμή του μαύρου χρυσού. Νωρίτερα, ωστόσο, ο Υπουργός Ενέργειας του Κουβέιτ προειδοποιούσε ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμη περισσότερο.

Ξεκινώντας από την Ασία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ηπειρωτική Κίνα, οι τοπικές Αρχές όρισαν ημερομηνία στην πολυαναμενόμενη σύνδεση των δύο Χρηματιστηρίων (Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης) στις 17 Νοεμβρίου. "Για πρώτη φορά, οι διεθνείς επενδυτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στις μετοχές της Σαγκάης, ενώ οι επενδυτές από την Ηπειρωτική Κίνα θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ" εξηγούν οι Financial Times.

Συγκρατημένα απαισιόδοξοι δηλώνουν οι διεθνείς αναλυτές, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, Ευρωπαϊκών δεικτών.

Στην περίπτωση του EuroStoxx 50, βραχυπρόθεσμη στήριξη για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου είναι οι 3.018 μονάδες, σημείο το οποίο εάν δεν κρατηθεί θα υπάρξει υποχώρηση πρώτα προς τις 2.998 μονάδες κι έπειτα προς το χαμηλό του Οκτωβρίου στις 2.954-2.952 μονάδες.

Αντίθετα, εάν ο δείκτης καταφέρει να ξεπεράσει τις 3.080 μονάδες (με συνεχόμενα κλεισίματα), θα κατοχυρώσει μια ανοδική κίνηση για να ξαναδοκιμάσει το επίπεδο των 3.108-3.118 μονάδων. Μετά από το σημείο αυτό, επόμενη αντίσταση συναντάται στις 3.138 μονάδες κι έπειτα στις 3.177-3.190 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γερμανικού DAX, ανοδική διάσπαση των 9.469 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη υψηλότερες τιμές, με επόμενη σημαντική αντίσταση στις 9725 μονάδες. Αντιθέτως, κίνηση κάτω από τις 9147.5 μονάδες θα σημάνει πιθανή επαναδοκιμασία της στήριξης των 8350 μονάδων.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Παγκόσμιου ΑΕΠ είναι απίθανο να ανακάμψει σημαντικά τα επόμενα δυο χρόνια, καθώς η σταδιακή επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας και τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's. Ο διεθνής οίκος προβλέπει πως για το σύνολο των οικονομικών G20, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3% το 2015 και το 2016, μετά από αύξησή του κατά 2,8% το 2014.

Η Moody's προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% το 2015 και κατά 1,3% το 2016, ενώ για φέτος προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,7%. Μέχρι το 2019 η Moody's εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι μικρότερη κατά 17% ή 1,7 τρισ. ευρώ σε σχέση με αυτό που θα ήταν εάν είχαν συνεχιστεί οι προ κρίσης τάσεις στην ανάπτυξη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε ότι, επειδή η ημερομηνία που θα τεθούν σε παραγωγή οι νέες εκδόσεις των Συστημάτων και του Μοντέλου Διαπραγμάτευσης και Εκκαθάρισης της Αγοράς Παραγώγων και η ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών στη σύνθεση των δεικτών της Αγοράς μετοχών συμπίπτουν (Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014), η ημερομηνίας εφαρμογής των αλλαγών στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς μετοχών μετατίθεται για τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014. Η απόφαση ελήφθη ώστε να διευκολυνθεί τόσο η μετάβαση στο νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης όσο και η διαχείριση των χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν την πορεία των δεικτών.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας, πολύ γρήγορα, μέχρι τις 887,03 μονάδες (-2,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 904,51 (-0,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 900,7 μονάδες με απώλειες 1,08%.

Ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα έφθασε τα 90,5 εκατ. από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ). Επτά τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ) απέσπασαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι MIG, Viohalco, EEE, Intralot, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Χαμηλότερα του 25αρη, εμφανής, εκ νέου η παρουσία πωλητή στην Ιντρακάτ (-7,24%), ενώ σε χαμηλά 16 μηνών κινείται η Ιντρακόμ (-5,61%).

Ισοφάρισε τα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο, η Σελόντα (-18,89%), ενώ σε χαμηλά 27 μηνών κινείται ο τίτλος του Άβακα (-2,34%).

Στα 0,4890 ευρώ άλλαξαν χέρια 60000 τεμ. (όχι "πακέτο") στην Q&R (+6,8%), ενώ την πλέον ενδιαφέρουσα συμπεριφορά παρουσιάζει ο τίτλος της Lamda Development που συμπλήρωσε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, όμως η "απόδραση" των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σημαντικά χαμηλότερα, της Παρασκευής, ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.636 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.173, 10.902 για τον Νοέμβριο, 1.270 για τον Δεκέμβριο, 1 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 291) κινήθηκε μεταξύ 283 και 293 μονάδων, μειώνοντας το discount στο 0,26%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.000 ΟΠΑΠ, 9.700 Πειραιώς, 73.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.309), ΔΕΗ (3.592), Alpha Bank (6.427), Εθνική (7.692), Πειραιώς (6.831), Eurobank (1.124), Μυτιληναίο (358), ΟΠΑΠ (468), MIG (395), ΓΕΚ (162), Jumbo (156), Ελ. Πετρέλαια (226), ΕΧΑΕ (129), Μέτκα (169), ΕΥΔΑΠ (206).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτριο υπήρξε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφηκαν 1.133 δικαιώματα (821 calls και 312 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 39%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (83.797.574 τεμ.), Πειραιώς (21.847.536 τεμ.), Eurobank (30.856.581 τεμ.), ΔΕΗ (2.254.972 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v