Με ακραίες απώλειες που φθάνουν έως το 3,35% για τους βασικούς δείκτες και βουτιά που ξεπερνά το 7% για τη μετοχή της Εθνικής το Χ.Α. παίρνει μία απρόσμενη -ως προς την έκτασή της- κλίση.Προς τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 300 ο FT 25, ενώ οι τράπεζες υποχωρούν έως 6,9%, σε μία συνεδρίαση με μέτριο τζίρο(*) όπου χωρίς εμφανή λόγο και αφορμή το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο βουλιάζει.
Οι όποιες εξηγήσεις δίνονται για την... κατηφόρα των δεικτών μετά τις 12.00 και τις 12.30 περιορίζονται είτε σε επιμέρους στοιχεία, είτε σε τεχνικές παραμέτρους. Βέβαια ρόλο παίζουν και οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη.
Ορισμένοι παρατηρούσαν πως οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν μόλις ο Γενικός Δείκτης έχασε τις σημαντικές 950 μονάδες, την ώρα που εντολές αγοράς ετίθεντο αιφνιδιαστικά αισθητά χαμηλότερα. Ωστόσο, σε εκείνο το κρίσιμο διάστημα δεν παρατηρήθηκαν περίεργες κινήσεις στα παράγωγα, στον δανεισμό μετοχών ή σε κάτι άλλο πέραν της υποκείμενης αγοράς.
Λιγότεροι αναφέρθηκαν στην ελληνική εμπλοκή στο φοροντίλ του Λουξεμβούργου, ενώ ορισμένοι απέδωσαν το... σήμα πωλήσεων στο Eurogroup.
Επίσης, μέχρι πριν από λίγο, δεν επιβεβαιωνόταν φήμη πως μεγάλη χρηματιστηριακή υποχρεώθηκε(;) να ρευστοποιήσει μέρος σημαντικής θέσης της λίγο μετά τις 12.15 σε μετοχές συγκεκριμένων εταιριών του 25άρη.
Ουδεμία σχέση όμως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς λίγο πριν από τις 13.45 στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,30%, στις 9.330 μονάδες.
Όμως, η ουσία είναι πως η αδυναμία της αγοράς να υπερβεί τις 970 μονάδες σε αυτήν τη φάση, σε συνδυασμό με τις πολύ μέτριες συναλλαγές που άγουν και φέρουν ένα ρηχό χρηματιστήριο, ευθύνεται για το νέο χάλι που κοκκινίζει το ταμπλό.
Το ουσιαστικό είναι πως για ακόμη μία -πολλοστή- φορά ήταν αρκετές 2-3 «γεμάτες» εντολές σε 3-4 δεικτοβαρείς μετοχές για να χαθεί το... έδαφος κάτω από τη Λεωφ. Αθηνών, να βρεθεί σε 10΄ η μετοχή της ΕΤΕ στο 1,84 ευρώ, να σπάσουν κωδικοί στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς, με μέτριους τζίρους να σημειώνονται απώλειες της τάξης του 6% και του 7% όπως ενδεικτικά γίνεται σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco, MIG, ΕΧΑΕ κ.ά.
Μέσα σε 10'-15' στη μετοχή της ΔΕΗ... εξαφανίστηκαν οι όποιες εντολές αγοράς είχαν ωθήσει την τιμή προς τα 6,80 ευρώ, για να ακολουθήσουν συνεχόμενες πωλήσεις μέχρι 5,50% χαμηλότερα προς τα 6,43 ευρώ. Συγκριτικά ηπιότερες οι πωλήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ όπως και σε Coca Cola HBC, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ και σε ακόμη 2-4 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Να σημειωθεί πως μέχρι πριν από λίγο η αξία των συναλλαγών παρέμενε μέτρια, μην έχοντας ξεπεράσει τα 38 εκατ. ευρώ, όμως το 67% είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες.