Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο

Ήπιες μεταβολές για τους βασικούς δείκτες σε μια συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών. Κέρδη υψηλότερα του 1% για ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο,ΟΛΠ, Grivalia. Σταθεροποιητικά κινούνται Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Απώλειες για Intralot, Ελλάκτωρ.

Σε ακόμη μία συνεδρίαση τακτικής και συσώρρευσης δυνάμεων προοιωνίζεται η σημερινή, καθώς ξεκίνησε και συνεχίζεται με κινήσεις στο εύρος των 955-970 μονάδων.

Μικρές μεταβολές για ΓΔ και FTSE 25, στοχευμένες συναλλαγές και σε 3-5 μετοχές της ΄΄μεσαίας΄΄ κατηγορίας, ήπιες πιέσεις σε τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, στην κρίση της αγοράς ΟΤΕ και CC/HBC μετά την ανακοίνωση (νωρίτερα ) των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Συγκριτικά ισχυρότερη η Alpha Bank από τις 4 συστημικές τράπεζες. Πακέτο 200.000 μτχ της ΜΕΤΚΑ στα 8,73 ευρώ αξίας 1.745.000 ευρώ.

Για ακόμη μία φορά με μέτριες συναλλαγές, αν και στα πρώτα 30΄ (στο ανοδικό τράβηγμα προς τις 970 ) ήταν συγκριτικά περισσότερες από το μέσο όρο των προηγούμενων 4 ημερών. Στις 11.30 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ από τα οποία το 52% στις τράπεζες.

Να προσεχθεί, πως εχθές τέτοια ώρα οι συναλλαγές στις τράπεζες κυμαίνονταν στο 62-65% του συνόλου, στοιχείο που δείχνει τη μεταφορά ακόμη ενός μικρού μέρους του παιχνιδιού προς μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίου, Jumbo, Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΧΑΕ, FFG, MOH, MIG, ΓΕΚ/Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια. Ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς ισχυροποιείται η φορά των τελευταίων 4-5 συνεδριάσεων που θέλει κι άλλες μετοχές πέραν των τραπεζικών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ να έχουν μπει στο παιχνίδι.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης φαίνεται, πως τα "ισχυρά χέρια" επιδιώκουν την επιβεβαίωση των 950 μονάδων, κάτι που εάν επιτευχθεί αλλάζει την περιοχή σε στήριξη από αντίσταση, ενώ διευρύνεται το ενδιαφέρον και οι κινήσεις σε μία ομάδα 15-20 μετοχών (βάσει της κατάταξης συναλλαγών, στις 11.20),

Παράλληλα η διολίσθηση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων είναι ελεγχόμενη, με ενδεικτικό το -0,25% του DAX προς τις 9.295 μονάδες,

Σε αυτή την φάση της αγοράς το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσπάθεια υπεραπόδωσης επιλεγμένων μετοχών. Αλλωστε η αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μόχλευση συγκεκριμένων μετοχών. Ηδη είναι γνωστά τα μεγέθη της Alpha Bank, και νωρίτερα σήμερα των ΟΤΕ, Coca Cola/HBC.

Ας δούμε κατ΄αρχήν αυτές τις τρεις με την Alpha Bank να στοχεύει τα 0,55 ευρώ (δες και Εκηβόλο για μετοχές κλειδιά της σημερινής-αυριανής συνεδρίασης), τον ΟΤΕ στα 9,64 με απώλειες προς τα 9,40 ευρώ και την CC/HBC στα 17,48 ευρώ.

O τραπεζικός κλάδος στην περιοχή των 125-130 μονάδων, με την Εθνική στα 2,06 έως 1,99 ευρώ και την Πειραιώς στα 1,21-1,17 ευρώ.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ η μετοχή του Οργανισμού με μικρή πίεση, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών 9μηνου, του ΟΠΑΠ στα 10 και της ΔΕΗ στα 6,68 ευρώ. Εκτίμηση μου, με γνώμονα κυρίως την τεχνική ανάλυση, πως ανοδικά θα κινηθούν στη συνέχεια και τα τρία χαρτιά.

Ενδιαφέρον με γνώμονα και τις αυξημένες συναλλαγές για τίτλους των ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ-ΜΕΤΚΑ, με αγοραστές στη MIG, Motor Oil, με κίνηση στα Ελληνικά Πετρέλαια (προς τα 4,50 ευρώ), στη ΓΕΚ/Τέρνα (προς τα 2,42 ευρώ).

Σχετική κινητικότητα και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κατηγορίας, με το 7,18% στα 3,88 ευρώ της Lamda Development να ξεχωρίζει από τον ft Mid. Συνεχίζει προς τα 2,35 ευρώ η Frigo, στα 1,50 με υπεραπόδωση για τη μετοχή του ΙΚΤΙΝΟΥ, στα 0,924 η μετοχή των Πλαστικών Θράκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v