Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναζητά κατεύθυνση ο Γενικός Δείκτης

Περιορισμένες και σήμερα οι συναλλαγές με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει αρχικά απώλειες και να σταθεροποιείται στη συνέχεια. Ανοδικά η ΔΕΗ, οριακές μεταβολές για τις τραπεζικές μετοχές. Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Αρνητικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με δοκιμασία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, για να κινηθεί στη συνέχεια σταθεροποιητικά. Τουλάχιστον στα πρώτα 50΄-55΄, με την υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το 0,65% προς τις 935-930 μονάδες, όταν το αντίστοιχο χθεσινό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 942,29 μονάδες.

Πρακτικά (και τεχνικά) ο Δείκτης θα πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον μέχρι τις 942 μονάδες σύντομα, ειδάλλως σε ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρησή του κάτω από τις 930 μας υποχρεώνει να αλλάξουμε την Τ+2 μέτρησή μας. Αντίστοιχα για τον FT 25 η διόρθωση έφθασε μέχρι τις 305 μονάδες, τιμή που χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή.

Να συνεκτιμηθεί πως η πίεση-υποχώρηση προέρχεται όχι μόνο από το -0,85% του Τραπεζικού Δείκτη αλλά και από το -1,32% της CC HBC, το -1,38% του ΟΠΑΠ και το πτωτικό γύρισμα πολλών μετοχών της μεγάλης κατηγορίας που στις προηγούμενες 3-4 συνεδριάσεις είχαν βραχύβια ανοδική διόρθωση.

Θυμίζουμε πως όλες οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις εκτελούνται με γνώμονα την παραδοχή ότι το Χ.Α. είναι για τα καλά σε πτωτικό κανάλι και αυτές εξαντλούνται σε γρήγορες πωλήσεις - αγορές στις εκάστοτε ανοδικές αντιδράσεις δεικτών και μετοχών.

Οι συναλλαγές στα μέτρια επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά με το 62% στις τράπεζες (σε αντίθεση με το περίπου 50% στο αντίστοιχο χθεσινό διάστημα), αυξημένες όμως συγκριτικά σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Η μετοχή της Alpha Bank, που και λόγω αποτελεσμάτων ήταν από εχθές στο επίκεντρο, διορθώνει με συναλλαγές έως το 0,53 ευρώ (πλέον το 0,55 ευρώ καθίσταται και πάλι αντίσταση). Σε γενικές γραμμές αναμενόμενα τα μεγέθη του ομίλου, με εφάπαξ κέρδος λόγω Citi, και ενδιαφέρουσες αναφορές σε θέματα προβλέψεων, ΑΜΚ κ.λπ., με την αγορά να μην περιμένει θεαματική διαφοροποίηση από τους άλλους ομίλους, που θα συνεχίσουν με ανακοίνωση των δικών τους οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στο 1,95-1,98 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, σε στενό εύρος 0,03 ευρώ και με ελάχιστο κίνητρο για intraday κίνηση, όπως άλλωστε και ο τίτλος της Πειραιώς. Στο στενό εύρος του 1,14-1,17 ευρώ η μετοχή και το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί ο κλάδος μετά τη σημαντική μείωση ημερήσιων συναλλαγών και τη διακύμανση των μετοχών σε στενό εύρος λίγων... λεπτών του ευρώ.

Χρηματιστηριακά οι μετοχές παραπέμπουν σε αναμονή, δείχνουν πως σε αυτά τα επίπεδα θα σταθεροποιηθούν για λίγο, ωστόσο κατεύθυνση δεν φαίνεται, προσώρας.

Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καλύτερη η συμπεριφορά της ΔΕΗ με αντίδραση έως τα 6,56 ευρώ, μικρότερες απώλειες για τον ΟΤΕ έως τα 9,38 ευρώ και μεγαλύτερες μέχρι τα 9,91 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές που παρακολουθούμε, για τη MIG βάση έχει διαμορφωθεί στο 0,222 ευρώ, για την ΕΥΔΑΠ στα 5,80-5,85 ευρώ, ενώ για την Αεροπορία Αιγαίου τα 6,90 ευρώ χρήζουν επιβεβαίωσης.

Από τους τίτλους-σηματωρούς για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντολές εμφανίζονται από τα 2,20 έως τα 2,25, μέχρι τα 2,30 ευρώ σε αρκετές στιγμές της συνεδρίασης, στον Μυτιληναίο από τα 5,35 ευρώ, στην ΕΧΑΕ από τα 5,55 ευρώ, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα 2,38 ευρώ.

Λίγο μετά τις 12.00 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει ακόμη τα 13 εκατ. ευρώ, στα πακέτα μόλις ένα (των 50.000 στα 10 ευρώ για τον ΟΠΑΠ) η προσφορά φειδωλή και όχι τόσο πιεστική, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους εν δυνάμει αγοραστές προς λίγο ανώτερες τιμές.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα της πρώτης ώρας δείχνει ήπια διόρθωση χωρίς σημαντική προσφορά, δοκιμασία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, στάση αναμονής με μέτριους τζίρους στις τράπεζες, ενδιαφέρον για μετοχές-σηματωρούς, αλλά λίγο χαμηλότερα.

Πιθανή επιβεβαίωση της χθεσινής στήριξης (942-943 μονάδες) θα μπορούσε να λύσει στη συνέχεια τον Γ.Δ. προς μεγαλύτερες τιμές, με περαιτέρω μείωση της προσφοράς και ενίσχυση της ζήτησης.

Να συνεκτιμηθεί το εκ νέου, ανοδικό αυτήν τη φορά, γύρισμα των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με ενδεικτική την επαναφορά του DAX πάνω από τις 9.200 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v