Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η... low cost αντίδραση

Ενισχυμένοι οι δείκτες στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ανοδικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης. Κέρδη για ΔΕΗ, ΓΕΚ-Τέρνα. Πού τοποθετούνται οι στόχοι και ποιες είναι οι αντιστάσεις για ΓΔ και FT 25.

Τις 950 μονάδες πατά ο Γενικός Δείκτης, τις 310 περνά ο FT 25, και ο πρώτος στόχος μας επιτυγχάνεται. Με τις τράπεζες σαφώς ενισχυμένες, στις 128 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ κατά τα... 2/3 Ο.Κ., αλλά με την πλειονότητα των υπόλοιπων μετοχών του δείκτη να συνεχίζει την προσπάθεια αυτονόμησης (στο πλαίσιο του δυνατού, βέβαια).

Οι συναλλαγές μέτριες, πολύ μέτριες, σχεδόν στα χθεσινά επίπεδα. Αλλά, θα το επαναλάβω, σε μία ρηχή αγορά των 4-8 δεικτοβαρών μετοχών, αρκεί μία συγκέντρωση ρευστότητας και δυνάμεων για να κερδηθούν πόντοι στο... ταμπλό. Και ακριβώς σε αυτό θα περιοριστώ, καθώς παραμένουμε στο «υνήγι της ημερήσιας, βραχυπρόθεσμης κίνησης δεικτών και μετοχών.

Η επιβεβαίωση τεχνικών σημείων (και σε αυτό το σημείο οφείλω ένα... δημόσιο ευχαριστώ σε όλους όσοι επώνυμα κι ανώνυμα συμβάλλετε στο να είμαστε μέσα στο παιχνίδι) δίνει πλεονέκτημα στους βραχυπρόθεσμους αγοραστές από τη στιγμή που γυρίζει και ο τραπεζικός κλάδος και ο 25άρης ξεπερνά τις 305 μονάδες.

Όπως σημείωναν νωρίτερα στελέχη της αγοράς, η εντυπωσιακή αντίδραση του χρηματιστηρίου του Τόκιο, το γύρισμα του DAX πάνω από τις 9.300 μονάδες κι η όλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για το κατά πόσον η ΕΚΤ θα πρέπει να εντείνει την πολιτική χαλάρωσης ευνοούν τους long παίκτες.

Μετρώντας την αγορά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά (θυμίζω πως ήταν ανώτερα των ελάχιστων της 15ης/10), η μέχρι τώρα αντίδραση έχει περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά από τις τελευταίες φορές. Εάν σε αυτό προστεθεί κι η αλλαγή τάσης στις διεθνείς αγορές και η καλλιέργεια προσδοκιών για επιμέρους αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τότε οι long θέσεις υπερβαίνουν τις 305 μονάδες του 25άρη.

Τα σινιάλα τεχνικής αντίδρασης μέχρι τώρα λειτουργούν ικανοποιητικά, μόνο που θα πρέπει στην αναμενόμενη διολίσθηση των επόμενων 15΄-20΄ να μη χαθούν οι σημερινές στηρίξεις του Γενικού Δείκτη και του FT 25.

Σχετική μεταβλητότητα στις τράπεζες, τουλάχιστον αυξημένη σε σχέση με εχθές, καθώς ο κλαδικός δείκτης κινείται στο εύρος των 125-130 μονάδων (απέχει βεβαίως αρκετά από τις ζητούμενες 140), με τη μετοχή της Alpha Bank να πιάνει νωρίτερα το 0,55 ευρώ, που εκ προοιμίου είχαμε θέσει ως προϋπόθεση. Εάν το κρατούσε σε κλείσιμο ακόμη καλύτερα. Έως τα 2,01 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που, εάν κλείσει στα 2-2,02 ευρώ, ακόμη καλύτερα για τις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις.

Στο 50%-55% του συνολικού τζίρου οι συναλλαγές στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ένδειξη -που όπως και εχθές- επιβεβαιώνει την επιστροφή ρευστότητας και ενδιαφέροντος στους τίτλους της τριάδας και σε υπόλοιπους του δείκτη.

Έως τα 9,55 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 10,07 του ΟΠΑΠ που δείχνει να έχει ένα μικρό... πρόβλημα με τα 10,10 ευρώ, έως τα 6,65 ευρώ της ΔΕΗ. Θυμίζω πως αυτήν την κίνηση τη μετράμε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Πέμπτης, ενδεικτικά για τη μετοχή της Επιχείρησης από τα 5,50 ευρώ της 30ής/10.

Το ότι μέσα σε 2-4 συνεδριάσεις ορισμένοι γράφουν μετά από καιρό κάποια κέρδη θα πρέπει να καθιστά προσεκτικούς τους υπόλοιπους, καθώς σε επίπεδο Γ.Δ. στις 950 μονάδες θα βγουν ρευστοποιήσεις - κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Αυξημένη η μεταβλητότητα για μετοχές του δείκτη, με εντυπωσιακότερη της ΤΕΝΕΡΓ, στο εύρος των 2,46-2,62 ευρώ με διαδοχικά γυρίσματα από το... πράσινο στο... κόκκινο, και ξανά στο... πράσινο. Έως τα 5,60 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, έως τα 5,90 ευρώ της ΕΥΔΑΠ, έως το 0,226 ευρώ της MIG, έως τα 2,50 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 5,82 ευρώ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Να συνεκτιμηθούν ο μέτριος τζίρος (μόλις 11,5 εκατ. ευρώ στις 11.20), η διασπορά κινήσεων σε μία 15άδα-18άδα μετοχών, η προσπάθεια σχηματισμών πυθμένα (ενδεικτικά για ΕΥΔΑΠ, MIG στον Εκηβόλο), η διάθεση ορισμένων παικτών να κάνουν ένα μικρό ταμείο πέριξ των 950 μονάδων.

Εάν οι 950 επιβεβαιωθούν μέχρι τις 13.00-13.30, τότε συζητάμε για τον επόμενο στόχο προς τις 975 μονάδες όπου είναι διαμορφωμένη μία πολύ ισχυρότερη αντίσταση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v