Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση αλλά με… ερωτηματικά

Προβληματισμό προκαλεί σε αναλυτές ο χαμηλός τζίρος της σημερινής συνεδρίασης. Η ανακωχή των «πωλητών» και η προσπάθεια αυτονόμησης ορισμένων τίτλων. Στα θετικά της συνεδρίασης το κλείσιμο σε υψηλό ημέρας. Ερχονται τα αποτελέσματα 9μηνου.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε το δεύτερο συνεχόμενο θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, έχοντας τρία κύρια χαρακτηριστικά.

Πρώτον τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων) που προϊδέασε περισσότερο για ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο για ουσιαστική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Την μικτή εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, με τον τίτλο της Alpha Bank (+4,42%) να προσπαθεί να αυτονομηθεί θετικά, ενώ προς το τέλος αξιοσημείωτο "φίνις" πραγματοποίησε και η Εθνική (+2,08%). Κινήσεις στη σκιά των σεναρίων για το τι μέλει γενέσθαι αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων ΑΜΚ.

Συμπερασματικά, το μόνο που δείχνει σίγουρο όσον αφορά τα σενάρια για πιθανές ΑΜΚ εγχώριων συστημικών Τραπεζών, είναι ότι το "νέο σήριαλ" τώρα ξεκίνησε και αναλόγως της ειδησεογραφίας θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες κινήσεις στο τραπεζικό ταμπλό.

Τρίτον, η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, από σύσσωμο τον μη τραπεζικό 25αρη, με το σύνολο των εν λόγω μετοχών να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Παρά το γεγονός ότι πλην της Grivalia Properties, όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, δεν πέρασαν απαρατήρητα τα σημερινά κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+8,82%), Ελλάκτωρα (+7,11%), Τέρνα Ενεργειακή (+8,73%), Intralot (+7,08%), Jumbo (+6,86%).

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σημερινή ανοδική προσπάθεια συντελέστηκε χωρίς την "βοήθεια" των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και "εν αγνοία" των μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων, αλλά και την Αγορά Παραγώγων.

Στην περίπτωση της πρώτης, επέστρεψαν "διακριτικά" οι πιέσεις στα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται μέχρι το 8,25% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να βρίσκεται στο 7,98%.

Από την άλλη, τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο η απαισιοδοξία όσων εμπλέκονται στην Αγορά Παραγώγων, όπως και το αξιοπρόσεκτο discount του συμβολαίου του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε σχέση με την spot Αγορά.

Μάλιστα ίσως αξίζει αναφοράς ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας και μαζί του και οκτώ από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αναλυτική παρουσίαση των οποίων θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Σημαντικές ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου σε "πυκνή άφιξη" προηγήθηκε η Πειραιώς (7,078 δισ), ακολουθούμενη από Alpha Bank (6,933 δισ) και Εθνική (6,924 δισ).

Για όσους παρακολουθούν την Αγορά σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διάσπαση του 305 έδωσε ένα "intraday" αγοραστικό σήμα. Το 311 είναι κοντινή αντίσταση, ενώ η περιοχή του 320 είναι το κύριο επίπεδό μας. Το 302 είναι στήριξη, ενώ το "stop" για τους "θαρραλέους" που άνοιξαν θέσεις "long" είναι στο 296, σε ωριαίο κλείσιμο.

Για τους περισσότερο συντηρητικούς, όσο ο Γενικός Δείκτης αποτυγχάνει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1079 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 354 μονάδων, η κρατούσα, βραχυπρόθεσμη, τάση παραμένει πτωτική.
Πλούσια δείχνει η ατζέντα της εβδομάδας που ξεκίνησε και πιθανόν η ειδησεογραφία να διαμορφώσει μέρος της τάσης, αν το Χ.Α. ξεφύγει από την εσωστρέφεια που το διακρίνει.

Στην Ευρωζώνη ξεχωρίζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, η πρώτη μετά την ανάληψη της εποπτείας των Ευρωπαϊκών συστημικών Τραπεζών μετά τις 4 Νοεμβρίου. Στις 5 Νοεμβρίου (Τετάρτη) ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 875 εκατ. ευρώ.

Από αύριο Τρίτη ξεκινούν οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του εννεαμήνου με πρώτη την Grivalia Properties και την Alpha Bank στις 4 Νοεμβρίου. Ακολουθούν την Πέμπτη το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και της Coca - Cola. Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει το απόγευμα της ίδια ημέρας (17:30) αποτελέσματα εννεαμήνου. Τo πρώτο "σετ" ανακοινώσεων κλείνει η Eurobank η οποία δημοσιεύει αποτελέσματα την Παρασκευή μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Την Παρασκευή επίσης έχουμε την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank, όλες με κεντρικό θέμα την έγκριση μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε αναβαλλόμενο πιστωτικό φόρο.

Επίσης την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης του MSCI.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε πρώτη φάση η Αγορά πρέπει, αν μη τι άλλο, να μπορέσει να ισορροπήσει πάνω από τις 316 και 950 μονάδες για δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και Γενικό Δείκτη, ενώ αντίθετα καθοδική διάσπαση των 293 και 893 μονάδων, αντίστοιχα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ξαναδοκιμάσουν τα πρόσφατα χαμηλά, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι πωλητές των τελευταίων συνεδριάσεων προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, σκεπτόμενοι το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην παρούσα φάση. Η ερώτηση που έρχεται στο μυαλό μας είναι αν μπορεί αυτό να συνεχιστεί μέχρι τον Φλεβάρη που θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση πολιτικά.

Η διαφορά είναι πως αυτοί που τοποθετούνται δεν βιάζονται, ενώ μπορούν ανά πάσα στιγμή να κινήσουν την Ελληνική Αγορά πολύ εύκολα όταν το θελήσουν. Οι Έλληνες επενδυτές, πλέον, είναι αμελητέα ποσότητα για αυτούς και πολύ εύκολα μπορούν να παρασυρθούν από τις μεγάλες κινήσεις τιμών σε λάθος συνήθως χρόνο.

Τώρα σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο, ακόμα και αν θέλει να προχωρήσει σε ΑΜΚ έχοντας χρόνο και μέχρι τα μέσα του 2015, δύσκολα θα το επιχειρήσει σε αυτές τις συνθήκες ενώ ακόμα πιο δύσκολα θα "ευχαριστήσει" τα funds που πρόσφατα και σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα τοποθέτησαν σημαντικά κεφάλαια στον κλάδο. Το θέμα είναι πως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι ιδανικές για βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια, μιας και η Αγορά λειτουργεί σαν ρουλέτα με αναγκαστικές πωλήσεις, βιαστικές αποφάσεις και πολύ αρνητικό περιβάλλον.

Σε αυτή την περίπτωση η Αγορά "θα χρειαστεί τον χρόνο της" και από μόνη της θα μας δείξει πότε θα αρχίσει να λειτουργεί "ομαλά". Βλέποντας το μεγάλο μας διάγραμμα, η Αγορά, μεσοπρόθεσμα, για να αλλάξει ρότα πρέπει να κατοχυρώσει και πάλι το 1200.

Οι εκλογές όπως είναι λογικό και μάλιστα σε μία τέτοια περίοδο πηγαίνουν πίσω τις όποιες επενδύσεις, ή μεταρρυθμιστικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην οικονομία, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μπαίνουν στην λογική να περιμένουν τις εξελίξεις για να μπορέσουν και πάλι να δουν με άλλο μάτι την Ελληνική Οικονομία και Αγορά.

Από την άλλη η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού σε μεγάλο βαθμό, βλέποντας να δημιουργείται αυτή η κατάσταση.

Ο μοναδικός "ατάραχος" κλάδος που δείχνει ότι έχει ξεφύγει οριστικά από την κρίση, είναι αυτός του Τουρισμού, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταφέρει να ξαναβρεθεί στα υψηλά του βοηθώντας σημαντικά το διαλυμένο ΑΕΠ, που λόγω λιτότητας, ύφεσης αλλά και κλειστού Τραπεζικού δανεισμού έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος του.

Υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν λογική στις τρέχουσες αποτιμήσεις, μιας και η ψυχολογία της Αγοράς, αλλά και η επενδυτική παιδεία του κοινού δεν τις βοηθάει χρηματιστηριακά.

"Μπροστά μας λοιπόν διανύουμε μία περίεργη και πρωτόγνωρη περίοδο, τόσο στην Ελληνική Αγορά όσο και Οικονομία με το 'λίπος να συνεχίζει να καίγεται' και σαν γεγονός να φοβίζει τις επενδύσεις, μιας και η ανασφάλεια για το αύριο συνεχίζει να υφίσταται για πολλούς λόγους" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνη "πράσινη εξαίρεση" το +0,41% της Shanghai, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου το Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας είχε αργία.

Καθαρά πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, μετά τα ρεκόρ της Παρασκευής.

Πιέσεων συνέχεια για ευρώ, US Oil και χρυσό. Να σημειωθεί ότι βάσει στοιχείων του Bloomberg, οι εκροές από τα επενδυτικά προϊόντα που ακολουθούν το χρυσό ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για φέτος.

Ιδιαίτερα υψηλά κέρδη για την μετοχή της Sapient Corp., μετά την ανακοίνωση του Γαλλικού διαφημιστικού ομίλου Publicis SA ότι κατέληξε σε συμφωνία 3,7 δισ. δολ. για την εξαγορά της Αμερικανικής εταιρείας.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο επίσημος δείκτης PMI της Κίνας υποχώρησε στις 50,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 51,1 μονάδες το Σεπτέμβριο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης θα διατηρηθεί στις 51,1 μονάδες. Παράλληλα, ο μεταποιητικός PMI που ανακοινώνει η HSBC, εμφάνισε μέτρια άνοδο στις 50,4 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 50,2 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, χαμηλότερος των προσδοκιών αποδείχθηκε ο δείκτης ΡΜΙ για το βιομηχανικό κλάδο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 50,6 τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο από το 50,3 του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, είναι κατά τι μικρότερος από το 50,7 που ήταν η αρχική ένδειξη της Markit για τον Οκτώβριο.

Οι εκροές των δολαριακών funds από την Ευρώπη κλιμακώθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ κατά τον Οκτώβριο, με τα ποσά που αποσύρθηκαν από Exchange Traded Funds ή ETF (αμοιβαία κεφάλαια διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο), να ξεπερνούν ακόμα και αυτά του Αυγούστου. Τον Αύγουστο οι εκροές ήταν 2,2 δισ. δολ. και μέχρι τότε ήταν οι μεγαλύτερες στα προϊόντα αυτά από τότε που ξεκίνησε η χρήση τους (πλέον της μίας 10ετίας). Οι εκροές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Markit, που παρακολουθεί τις διατλαντικές ροές, αγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και είναι ακόμα μεγαλύτερες, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών fund managers, στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Institute of Supply Management, ο δείκτης μεταποίησης ανήλθε στις 59 μονάδες τον Οκτώβριο, από 56,6 τον περασμένο μήνα. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν οριακή πτώση στις 56,5 μονάδες.

Απρόσμενη πτώση εμφάνισε η κατασκευαστική δαπάνη το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, η κατασκευαστική δαπάνη υποχώρησε το Σεπτέμβριο κατά 0,4% στα 950,9 δισ. δολάρια. Οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση της δαπάνης κατά 0,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να ολοκληρώσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να χρειαστεί κάποιας μορφής βοήθεια η οποία θα απαιτεί να πετύχει συγκεκριμένους στόχους. Μια απόλυτα καθαρή έξοδος (clean exit) είναι εξαιρετικά απίθανη. Πρέπει να εξετάσουμε τι άλλες επιλογές υπάρχουν. Όποια επιλογή και αν υιοθετηθεί, θα είναι μια συμβατική σχέση ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωζώνης και τις Ελληνικές Αρχές", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Νέο, χαμηλότερο στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 7 από 8,25 ευρώ δίνει η Alpha Finance, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC θα διαμορφωθούν 3,2% υψηλότερα το γ' τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2013, στα 152,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα EBIT θα είναι 3,5% υψηλότερα στα 214,7 εκατ. ευρώ.

Στα 490 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha Bank το γ΄ τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας άνοδο 11,2% σε ετήσια βάση, εκτιμά η UBS. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η Τράπεζα θα καταγράψει προσαρμοσμένες ζημιές (λόγω της εθελουσίας) ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 909,21 μονάδες (-0,72%), όμως μετά τις 11.59 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 938,78 μονάδες (+2,51%). Ακολούθησε υποχώρηση μέχρι τις παρυφές των 925 μονάδων, όμως κάπου εκεί "ανασυντάχθηκαν" οι αγοραστές και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 936,58 (2,27%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών έγραψε το υψηλό ημέρας στις 939,58 (+2,59%) και τελικά έκλεισε στις 939,25 μονάδες με κέρδη 2,56%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 67,4 εκατ. από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών και σε 32 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Viohalco, EEE, Intralot, Motor Oil, Folli Follie Group, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και MIG.

Χαμηλότερα του FTSE25, κινητικότητα σημειώθηκε σε Fourli, Frigoglass, Ιντρακόμ, Άβακα και Τεχν. Ολυμπιακή.

Σημαντική "αναπήδηση" για την Profile (+8,05%), με συναλλαγές ... μήνα (!) Αν τελείωσε ο πωλητής των τελευταίων ημερών, δεν αποκλείεται η αντίδραση να έχει σημαντική συνέχεια.

Αντίθετα, πιέστηκε σημαντικότατα ο Μοχλός (-27,82%), μετά την γνωστοποίηση των όρων απορρόφησης από την Τεχν. Ολυμπιακή, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν Pasal, Μπουτάρης, Βιοκαρπέτ και Τρ. Αττικής.

--ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Παρά ταύτα, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.883 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.650, 8.737 για τον Νοέμβριο, 899 για τον Δεκέμβριο, 12 για τον Ιανουάριο και 2 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 302,25) κινήθηκε μεταξύ 294 και 304,75 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1,58%.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (66.500 ΟΠΑΠ, 2.648.800 Eurobank, 328.100 Πειραιώς, 6.000 Grivalia Properties, 11.200 Viohalco, 68.100 EEE), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.259), ΔΕΗ (1.022), Alpha Bank (4.184), Εθνική (3.056), Πειραιώς (6.954), Eurobank (6.027), Μυτιληναίο (369), ΕΧΑΕ (265), ΟΠΑΠ (787), MIG (857), Ελ. Πετρέλαια (235), ΓΕΚ (776), Jumbo (218), Μέτκα (129), Τέρνα Ενεργειακή (277).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν 596 τεμάχια (360 calls και 236 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 37%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (88.269.096 τεμ.), Πειραιώς (24.816.172 τεμ.), Eurobank (32.668.835 τεμ.), Εθνική (6.923.037 τεμ.), ΔΕΗ (2.267.284 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ, όπως και τα 200 δικαιώματα αγοράς και τα 200 δικαιώματα πώλησης, για τον ίδιο τίτλο, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 και 1,80 ευρώ, αντίστοιχα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v