Συνεχίζονται η «ομηρεία» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι ρευστοποιήσεις - διόρθωση σε βασικές μετοχές και δείκτες. Με τζίρο που πλησιάζει τα 50 εκατ. ευρώ η ελληνική αγορά βυθίζεται προς τις 885 μονάδες, κόντρα στις κυριότερες ευρωπαϊκές όπου επιχειρείται αντίδραση. Ενδεικτικά, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σχεδόν 1,65% στις 895 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται, παραμένοντας πάντα άνω των 9.250, και συγκεκριμένα στις 9.320 μονάδες.Προφανώς οι εγγενείς λόγοι είναι αυτοί που διατηρούν το κλίμα νευρικότητας και δίνουν πλεονέκτημα στους πωλητές και σε όσους κινούνται παράλληλα κι αντισταθμιστικά στα παράγωγα με θέσεις short προς τα επίπεδα των 285-280 μονάδων.
Όπως σημείωνε νωρίτερα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στο ΧΠΑ επιστρέφει το discount, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση του δανεισμού τίτλων. Εύστοχη και η σημείωση-προειδοποίηση πως «...είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το κλίμα τα margin calls θα πολλαπλασιαστούν, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία αγορά που δείχνει μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου!».
Χρηματιστηριακά στελέχη σημείωναν πως οι επαφές Αθήνας - τρόικας, η ρευστότητα στο πολιτικό μέτωπο και οι υποχρεώσεις-βουνό της συγκυβέρνησης θα εξακολουθήσουν να ενεργούν επιβαρυντικά, να αίρουν τα λιγοστά κίνητρα των εν δυνάμει αγοραστών να ενεργοποιηθούν περισσότερο. Ήδη σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία θεωρούν αναπόφευκτη τη νέα δοκιμασία των «χαμηλών των 850 μονάδων», ενώ όπως και στα μέσα Οκτωβρίου κυκλοφορούν... σενάρια και... εκτιμήσεις για χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Ωστόσο, έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό πως η αγορά είναι σε πτωτικό κανάλι (έχει ξεκινήσει από τα υψηλά Μαρτίου, με την τελευταία φάση από τα επίπεδα των 1.150-1.200 μονάδων στις 8 Σεπτεμβρίου), αλλά ενδιάμεσα δίνει βραχύβιες ανοδικές διορθώσεις.
Μέχρι τώρα για τον Γ.Δ. δύο είναι οι περιοχές τιμών (οι 885 και οι 855-850 μονάδες) όπου καθορίζεται εάν θα υποχωρήσει σε νέα χαμηλά έτους, όμως όσο δεν διασπώνται πτωτικά (οι 885 για τον Γ.Δ. και οι 278 μονάδες για τον FT 25) παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης. Σήμερα αύριο κρίνεται το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο, με 2-3 επιμέρους ενδείξεις να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο της αντίδρασης.
Κατ' αρχάς ο τζίρος, η προσπάθεια να κρατηθούν τραπεζικές μετοχές (λ.χ. η ΕΤΕ στο 1,75 ευρώ), η συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά μετοχών-σηματωρών αλλά και η στάση συγκεκριμένων διορατικών παικτών δεν μας δίνουν ακόμη ξεκάθαρο σήμα διόρθωσης χαμηλότερα και των 850 μονάδων.
Στην περιοχή των 112 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, δηλαδή πολύ κοντά στο χαμηλό των 108,27 της 15ης Οκτωβρίου, αλλά με την ΕΤΕ σε νέο χαμηλό (1,74 ευρώ), την Πειραιώς με φράγματα από το 1,04 (χαμηλό στο 1 ευρώ από τις 15/10), στο 0,518 ευρώ η Alpha Bank. Διαφορετική η περίπτωση της Eurobank που υπεραποδίδει, με αγοραστές από το 0,239. Ο κλάδος συμπληρώνεται με την Attica Bank (FT Mid), μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη γενική συνέλευση.
Όμως είναι αποθαρρυντική η εικόνα μη τραπεζικών μετοχών-σηματωρών όπως Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Intralot, Folli Follie, Motor Oil, με απώλειες που παραπέμπουν σε ξένο πωλητή (ή πωλητές).
Στα 2,37-2,49 ευρώ η διακύμανση της ΤΕΝΕΡΓ, στα 5,81-6,20 ευρώ της ΜΟΗ, με πωλητή η FFG μέχρι τα 24,03 ευρώ. Με νέες απώλειες για τη μετοχή της Intralot, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (αύξηση τζίρου 23,1%, ζημίες 32,1 εκατ. ευρώ), ενώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια η IBG προβλέπει κέρδη 4 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, συνιστά δε αγορά για τη μετοχή. Στο εύρος των 4-4,19 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 2,28-2,41 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 5,80-6,10 ευρώ της ΕΥΔΑΠ.
Ενδεικτικό της απαξίωσης ακόμη και ισχυρών εταιριών είναι το -6,43% στο 0,80 ευρώ της μετοχής της J&P Άβαξ. Με μόλις 100 τεμάχια, συνολικής αξίας... 80 ευρώ. Δείγμα γραφής για μετοχή εταιρίας της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Σημειωτέον πως πριν από λίγο το 58% των συναλλαγών (περί τα 50 εκατ. ευρώ) είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες, με περίπου 11 εκατ. ευρώ στον τίτλο της Εθνικής. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος και σε Μυτιληναίο, Jumbo, EXAE, FFG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ κ.ά.
Στις 30 οι μετοχές με άνοδο, στις 71 με διόρθωση. Ξεχώριζαν με 5,73% στα 7,94 ευρώ η Grivalia, η ΤΡΑΣΤΟΡ στο 1,11 ευρώ, η ΕΥΑΘ στα 3,15 ευρώ, η Lamda Development στα 3,90 ευρώ.