Χρηματιστήριο: Προβληματίζει το «άτσαλο» χθεσινό κλείσιμο

Ανυπέρβλητο εμπόδιο αποδείχθηκαν σε αυτή τη φάση οι 1.200 μονάδες παρά τις θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για τις τράπεζες. Με… «προίκα» το χθεσινό κλείσιμο η συνεδρίαση. Γιατί έγιναν ρευστοποιήσεις στα blue chips.

Δεν «άκουσε» τους ξένους οίκους το ΧΑ με συνέπεια την χθεσινή «άτσαλη» διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών. Στις 1.165,38 μονάδες ο ΓΔ με απώλειες 2,61%, κατά 2,79% χαμηλότερα στις 377,69 ο FT25, με βαρίδι τις τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε 3,38% στις 160,38 μονάδες. 

Η αξία των συναλλαγών στα 92,6 εκατ. ευρώ σχετικά υψηλή για πρώτη διορθωτική συνεδρίαση μπορεί να ερμηνευθεί διπλά, κάτι που θα φανεί σήμερα- αύριο. Στο πρώτο ενδεχόμενο, που συζητήθηκε εχθές στην αγορά, 2-3 ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια «τραβήχτηκαν» ρευστοποιώντας μέρος των θέσεων τους κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους. Οι ομολογουμένως υψηλές συναλλαγές στην Eurobank (20,4 εκατ. ευρώ) αλλά και σε ΕΤΕ, Πειραιώς (ως συνήθως) ενισχύουν αυτή την προσέγγιση.

Συνεπώς μένει να φανεί εάν ολοκληρώθηκε (ή ολοκληρώνεται) ο κύκλος πωλήσεων των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων τη στιγμή που επίσης ξένοι επενδυτικοί οίκοι έβλεπαν θετικότερα την αγορά (Deutsche Bank, Morgan Stanley).

Στο δεύτερο, που επίσης συζητείται, πρόκειται για κυρίως προληπτικού χαρακτήρα ρευστοποίηση θέσεων με σκοπό την «πίεση» της αγοράς, της δημιουργίας χαμηλότερων τιμών στα επίπεδα των 1.150 μονάδων για τον ΓΔ. Αυτό το ενδεχόμενο ενισχύεται λόγω και της επικείμενης αξιολόγησης της S&P, μεθαύριο Παρασκευή.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «κλειδί» και για τη βραχυπρόθεσμη τάση με τον Θανάση Σταυρόπουλο να σημειώνει, πως με βάση τα δεδομένα των τελευταίων συνεδριάσεων, χρειάζεται το «κάτι παραπάνω» προκειμένου ο τραπεζικός δείκτης να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 168 μονάδων, ενώ από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, τα 0,70 ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την Alpha Bank, τα 2,75 ευρώ για την Εθνική, τα 1,59 ευρώ για την Πειραιώς και οι παρυφές των 0,36 ευρώ για την Eurobank.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και στην "άτυπη μάχη" για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., η Πειραιώς πέρασε στην πρώτη θέση (9,213 δισ), ακολουθούμενη από την Εθνική (9,080 δισ), ενώ σε σχετική απόσταση βρίσκεται η Alpha Bank (8,68 δισ).

Ωστόσο η σημαντική πίεση, με αυξημένες συναλλαγές μάλιστα, των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και ΔΕΗ ενισχύει την εκτίμηση πως συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια κατοχυρώνουν θέσεις τους, πως στις χθεσινές χαμηλότερες τιμές, έγινε μία πρώτη αλλαγή «χεριών» κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα. Αυτό γιατί τεχνικά η απώλεια και των 1.174 μονάδων διευκολύνει την περαιτέρω διολίσθηση προς τις 1.150 μονάδες, περιοχή κοινά αποδεκτή για βραχυπρόθεσμες επενατοποθετήσεις. Κάτι που φαίνεται να ισχύει μετά και την προχθεσινή...αδυναμία υπέρβασης (σε κλείσιμο) των 1.200 μονάδων.

Αλλωστε, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές η διόρθωση «τρίτωσε» στις ευρωαγορές, ενώ στην Wall για τον S&P οι 2.000 μονάδες χάθηκαν άνετα.

Οπως σημείωνε εχθές ο Δημ. Τζάνας «...παρά τις γερμανικές διαφωνίες, ο Μάριο Ντράγκι μηδένισε τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ και ανανέωσε τις προσδοκίες για παρεμβατικές κινήσεις στις Αγορές ομολόγων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και τελικά της αναιμικής ζήτησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Επιδιώκει έτσι να αποτρέψει την εγκαθίδρυση συνθηκών αποπληθωρισμού που είναι ήδη παρών στις οικονομίες του Ευρωνότου και κυρίως στην Ελληνική οικονομία. Οι Ευρωπαϊκές Αγορές υποδέχθηκαν θετικά τις αναγγελίες Ντράγκι, αν και η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δύσκολα θα οδηγήσει σε χρηματοδότηση ΜΜΕ. Ακόμη πιο δύσκολα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για Ελληνικές Επιχειρήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποδοχής Ελληνικών τίτλων ως εξασφαλίσεις από την ΕΚΤ και αφού προηγουμένως οι Ελληνικές Τράπεζες ξεπεράσουν ανώδυνα τα επικείμενα "stress tests"».

Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την ολιγοήμερη άνοδο δείχνει να υποχωρεί, αφού η υπέρβαση των 1.200 μονάδων, στην παρούσα φάση, συνιστά ανυπέρβλητο στόχο. Κάτι που εξ’ αρχής είχε διευκρινισθεί από την αρχή της εβδομάδας, πως σε αυτή τη φάση προέχει η επιβεβαίωση των 1.200 και όχι η άμεση κίνηση της αγοράς προς τις 1.220 μονάδες.

Αμυνα λοιπόν σε όλες τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις μέχρι τα επίπεδα των 1.150 μονάδων και ανάλογα και με την διεθνή τάση, το ξανά συζητάμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v