Συνεχίζονται οι "εισαγόμενες" θετικές εκθέσεις με σημείο αναφοράς το εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και με τους ξένους οίκους να μην προβληματίζονται από το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες πλησιάζουν σε κεφαλαιοποίηση το 45% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.Όμως όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μόλις σταματήσουν να αγοράζουν οι τελευταίοι ενεργοί παίκτες, η εγχώρια Αγορά απορυθμίζεται (βοηθούντων και των traders που αλλάζουν στρατόπεδο με εντυπωσιακή ευκολία) και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την παντελή έλλειψη "άλλων αγοραστών".
Αυτά συνέβησαν και στην σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας που ξεκίνησε με εκτιμήσεις για κάτι καλύτερο και κατέληξε σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση που διέψευσε παταγωδώς όλους όσους προσδοκούσαν μία πιο "αποτελεσματική" αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων.
Η αδυναμία των Τραπεζικών μετοχών να υπερκεράσουν δυσκολοκατάβλητα (όπως αποδείχθηκε) επίπεδα τιμών, δεν μπόρεσε να "καλυφθεί" από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων συνεδριάσεων, χρειάζεται το "κάτι παραπάνω" προκειμένου ο Τραπεζικός δείκτης να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 168 μονάδων, ενώ από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, τα 0,70 ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την Alpha Bank, τα 2,75 ευρώ για την Εθνική, τα 1,59 ευρώ για την Πειραιώς και οι παρυφές των 0,36 ευρώ για την Eurobank.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και στην "άτυπη μάχη" για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., η Πειραιώς πέρασε στην πρώτη θέση (9,213 δισ), ακολουθούμενη από την Εθνική (9,080 δισ), ενώ σε σχετική απόσταση βρίσκεται η Alpha Bank (8,68 δισ).
Από την άλλη, είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει τίτλος του 25αρη που να τερμάτισε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο (μόνο ο Ελλάκτωρ διασώθηκε αμετάβλητος), ενώ εννέα από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ) δεν προσπάθησαν, καν να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ 10 τίτλοι του FTSE25 (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ), μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.
Με αυτά τα δεδομένα και τα τελικά κλεισίματα των βασικών δεικτών του Χ.Α. η αυριανή συνεδρίαση αποκτά μείζονα σημασία, καθώς δεύτερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1170 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 378 μονάδων, θα "χτυπήσει alert" στα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, τα οποία θα προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις θέσεων ωθώντας τον Γενικό Δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 1135 μονάδων και τον FTSE25, προς το επόμενο "ανάχωμα" των 365 μονάδων, επίπεδο που φαίνεται να "στοχεύουν" κάποιοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που άνοιξαν (χθες) αξιοσημείωτο αριθμό θέσεων "short" στην Αγορά Παραγώγων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Παρά τις Γερμανικές διαφωνίες, ο Μάριο Ντράγκι μηδένισε τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ και ανανέωσε τις προσδοκίες για παρεμβατικές κινήσεις στις Αγορές ομολόγων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και τελικά της αναιμικής ζήτησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Επιδιώκει έτσι να αποτρέψει την εγκαθίδρυση συνθηκών αποπληθωρισμού που είναι ήδη παρών στις οικονομίες του Ευρωνότου και κυρίως στην Ελληνική οικονομία.
Οι Ευρωπαϊκές Αγορές υποδέχθηκαν θετικά τις αναγγελίες Ντράγκι, αν και η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δύσκολα θα οδηγήσει σε χρηματοδότηση ΜΜΕ. Ακόμη πιο δύσκολα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για Ελληνικές Επιχειρήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποδοχής Ελληνικών τίτλων ως εξασφαλίσεις από την ΕΚΤ και αφού προηγουμένως οι Ελληνικές Τράπεζες ξεπεράσουν ανώδυνα τα επικείμενα "stress tests".
Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την ολιγοήμερη άνοδο δείχνει να υποχωρεί, αφού η υπέρβαση των 1.200 μονάδων, στην παρούσα φάση, συνιστά ανυπέρβλητο στόχο (!)
Αυτό είναι το αποτέλεσμα του χαμηλού ύψους των συναλλαγών που αδυνατούν να καταγράψουν τριψήφια επίπεδα σε καθημερινή βάση και αφορούν, κατά τα ειωθότα, ολιγομελή αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων και αγνοώντας ακόμη και πειστικά growth stories όπως εκείνο της Αλουμίνιο της Ελλάδος, όπως διατυπώθηκε στην παρουσίαση των εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίου.
Επιπλέον, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περιέλαβαν μικρό αριθμό φορολογικών ελαφρύνσεων και ουδέν σε σχέση με τη μεθόδευση για επανεκκίνηση της οικονομίας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε ένα περιβάλλον αβεβαιοτήτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Συνεχίζει λοιπόν, να χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών με διατήρηση της απουσίας σημαντικών καταλυτών και συντήρηση του πολιτικού κινδύνου με τη μορφή πρόωρων εκλογών.
Έτσι, τα επικείμενα roadshows δύσκολα θα διαμορφώσουν ενεργό αγοραστικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα ενόσω παραμένει ασαφής η τελική έκβαση των εξαιρετικά πολύπλοκων "stress tests" των συστημικών Τραπεζών, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ασία, οι επενδυτές φάνηκε να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους την νέα ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του γεν (υψηλό έξι ετών), κάτι που βοηθά τις Ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρείες, όμως από την άλλη ο Πετρελαϊκός κλάδος υποαπέδωσε με το αργό να βυθίζεται σε χαμηλό 16 μηνών κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Προβληματισμένοι οι επενδυτές στην Ευρώπη, επέλεξαν στην στάση αναμονής αναμένοντας τις εξελίξεις με το δημοψήφισμα στην Σκωτία και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία απόσχιση στην Βρετανική οικονομία.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και με την σημερινή ατζέντα να μην περιλαμβάνει σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην εκδήλωση της Apple για την παρουσίαση των νέων προϊόντων της. Αναμένεται να παρουσιάσει το νέο iPhone 6 καθώς και το iWatch το οποίο είναι σχεδιασμένο για να συνεργάζεται με τα smartphone της εταιρείας.
Επιστροφή στο ΧΑ
Τα "stress tests" της ΕΚΤ δεν αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίου στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, σημειώνει η Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του 2013, έχουν καλυφθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη διενεργηθεί.
Όπως αναφέρει ο οίκος, οι Πειραιώς και Eurobank, όπως και η Ιταλική Monte dei Paschi di Siena εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα στοιχεία του 2013. Όμως τόσο το κεφαλαιακό έλλειμμα της Πειραιώς, ύψους 495 εκατ. ευρώ, όσο και αυτό της Eurobank, ύψους 167 εκατ. ευρώ, έχουν καλυφθεί με μέτρα ενίσχυσης κεφαλαίων ύψους 1 δισ. και 2,86 δισ. αντίστοιχα. Αντίστοιχα, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Ιταλικής MPS ύψους 2,02 δισ. ευρώ έχουν καλυφθεί με μέτρα ύψους 2,05 δισ. ευρώ εντός του 2014.
Οι κορυφαίες επιλογές της Deutsche Bank από τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο είναι οι μετοχές των Intesa, Lloyds, Credit Suisse, Banco Popolare και Societe Generale.
Ισχυρή θετική επίδραση στα μεγέθη της Μυτιληναίος θα έχει η άνοδος στην τιμή του Αλουμινίου, υπογραμμίζει η Wood & Co. σε έκθεσή της για τη μετοχή, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 8,5 ευρώ. Αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα EBITDA 2015 του κλάδου Αλουμινίου της εισηγμένης, σε επίπεδα άνω των 120 εκατ. ευρώ από προηγούμενη πρόβλεψη για 81 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τα EBITDA του ομίλου κατά 20% και κατά 50% σε όρους καθαρών κερδών.
Διατηρεί τη σύσταση "overweight" για την Ελλάδα η JP Morgan σε ανάλυσή που δημοσιεύει για τις αναδυόμενες Αγορές.
Τη μετοχή του ΟΠΑΠ ...ξαναβλέπει η Citi, σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "sell" ενώ δίνει νέα τιμή-στόχο στα 12 ευρώ από 7,7 ευρώ.
Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τον ΟΛΠ η Alpha Finance, παρότι, όπως σημειώνει, τα αποτελέσματα του β' τριμήνου ήταν αυτά που προέβλεπε.
Η χρηματιστηριακή συνεχίζει να δίνει σύσταση "outperform" αν και μειώνει την τιμή στόχο στα 26,5 ευρώ από 27,4 ευρώ προηγουμένως. Σημειώνει μάλιστα ότι η τιμή στόχος αναπροσαρμόζεται στα 23,4 ευρώ αν δεν υπάρξει η συμφωνία με τους Κινέζους.
Σε "hold" από "accumulate" υποβαθμίζει την σύσταση για τη μετοχή της Motor Oil η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΙΒG), σε έκθεσή της στην οποία μειώνει την τιμή-στόχο στα 8,30 ευρώ από 8,90 ευρώ πριν, αναφέροντας πως η μείωση της τιμής-στόχου ακολουθεί την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για το τμήμα διύλισης.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -2,61% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 8/8 (-4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, "είδε" το χαμηλό ημέρας των 1164,82 μονάδων (-2,66%) μέσω των τελικών δημοπρασιών και τελικά έκλεισε στις 1165,38 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,61%.
Προβληματισμένοι, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς, καθώς η τελική εικόνα αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους.
Μοιραία η προσοχή της Αγοράς στρέφεται στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, αλλά και στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από τον οίκο S&P που και αυτή αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.
Κακή η τελική αναλογία ανοδικών (39) - πτωτικών (90) μετοχών, σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από σχετική αύξηση του τζίρου ο οποίος έφθασε τα 92,6 εκατ. από τα οποία τα 19,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΕΤΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΙΓ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ). Έξι τίτλοι (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) απασχόλησαν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, νέα χαμηλά τετραμήνου για την ΕΥΔΑΠ, ο τίτλος της οποίας αν συνεχίσει να κινείται "νότια" δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 8,20 ευρώ.
Προβληματισμός και σήμα εξόδου (σε ημερήσιο διάγραμμα) από την μετοχή του ΟΠΑΠ, με τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις να εντοπίζονται στα 11,76, 11,50 και 11,00 ευρώ.
Παρά το γενικότερο κακό κλίμα, δεν έλειψαν κάποιες "ενδιαφέρουσες" κινήσεις χαμηλότερα του 25αρη.
Ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, ο τίτλος της Τρ. Αττικής (-9,68%) δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά. Υπενθυμίζεται ότι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 434 εκατ. ευρώ και reverse split καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων η έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την αύξηση, η οποία θα καλυφθεί εν μέρει από τους ίδιους και εν μέρει από τον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα έχει επιλεχθεί από την Attica Bank ως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Μένοντας στους "κόκκινους", ίσως αξίζει αναφοράς η πίεση που σημειώθηκε σήμερα στον τίτλο της ΕΛΓΕΚΑ (-17,84%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η MLS που δείχνει να υποχωρεί από τα πρόσφατα υψηλά 11ετίας και πλέον (!) Από την άλλη διαθέσεις για ανοδική συνέχεια επέδειξαν, αρχικά, οι Κέκροψ και Σωλ. Κορίνθου, αλλά υπέκυψαν στο γενικότερα αρνητικό κλίμα.
Στο "στρατόπεδο των πράσινων", σε εξέλιξη βρίσκεται η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει για την ΕΚΤΕΡ (+12,48%) από τα 0,5800 ευρώ (κλείσιμο 1/9), ενώ ακόμα εντυπωσιακότερη κρίνεται η συνεχιζόμενη αναρρίχηση της Αεροπορίας Αιγαίου που στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, μόλις σε μία της "ξέφυγε" το θετικό πρόσημο (!)
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Fourli, Reds και Ιατρικό, προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά η Alco (+6,76%), ενώ ιδιαίτερη προσοχή ίσως χρειάζονται τα Ελ. Καλώδια (+4,55%) καθώς αύριο υπογράφονται οι συμβάσεις για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με τη Σύρο, καθώς και τη διασύνδεση του Λαυρίου με τη Σύρο, μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αναδόχων εταιρειών (ABB, Ελληνικά Καλώδια, Alstom, Prysmian), σε τελετή στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης.
--ΧΠΑ
Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με την ανησυχητική ένδειξη ότι αυτή συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.235 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.301, 6.688 για τον Σεπτέμβριο, 590 για τον Οκτώβριο, 1 για τον Νοέμβριο και 22 για τον Δεκέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 378,5) κινήθηκε μεταξύ 377,5 και 391,5 μονάδων κλείνοντας με μικρή υπερτίμηση 0,20%.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50.000 Εθνική, 20.000Folli Follie Group, 72.800 Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.339), ΔΕΗ (666), Alpha Bank (2.531), Εθνική (4.187), Πειραιώς (3.850), Eurobank (4.390), Μυτιληναίο (420), ΕΧΑΕ (288), ΟΠΑΠ (517), Ελ. Πετρέλαια (344), ΓΕΚ (2.023), MIG (438), Folli Follie Group (216), Ελλάκτωρα (222), ΕΥΔΑΠ (219).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 37% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 772 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (28 δικαιώματα αγοράς και 744 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(76.338.453 τεμ.), Εθνική (1.692.258 τεμ.), Πειραιώς (18.549.744 τεμ.), Eurobank (8.676.967 τεμ.).