Και η δεύτερη αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων αποδείχθηκε ανεπιτυχής, σε μία συνεδρίαση όπου οι αγοραστές κατέβασαν στροφές και οι εν δυνάμει πωλητές δεν επέδειξαν επιθετικές διαθέσεις. Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων και βέβαια με αυτή την μικτή αξία συναλλαγών, ακόμα και τελική υπέρβαση των 1200 μονάδων θα συνοδευόταν με ερωτηματικά.
Παίρνοντας την εξέλιξη της συνεδρίασης με την χρονική της εξέλιξη, αυτή ξεκίνησε με βραχύβια ανοδική "ουρά" που είχε σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση του Δείκτη μέχρι τις 1203,72 μονάδες (+0,55%). Στις 11.19 είχαν μηδενιστεί τα αρχικά κέρδη του Δείκτη και αυτός γύρισε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1186,43 μονάδες (-0,89%), αλλά μην έχοντας διάθεση να απειλήσει την προηγούμενη τεχνική κατάκτηση στις 1185 μονάδες.
Από εκεί και πέρα ακολούθησε, βασανιστικά, αργή, αλλά σταθερή πλαγιοανοδική αντίδραση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα στις 16.41 ο Δείκτης να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, μην έχοντας όμως την διάθεση νέας αναμέτρησης με το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων.
Μοιραία το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων. Έτσι στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1197,65 μονάδες (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1196,63 με οριακές απώλειες 0,04%.
Η τελική αναλογία ανοδικών (70) - πτωτικών (62) μετοχών δείχνει κάποια "σημεία ζωής" που σημειώθηκαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αναλυτικότερη αναφορά των οποίων θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την άρνηση εισόδου "φρέσκου χρήματος" και αυτό μπορεί να κάνει σχετικά "επίπονη" την διαδικασία επαναπροσέγγισης των 1220 μονάδων.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες επισημαίνεται η έλλειψη καταλυτικών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τάση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς η συνάντηση τρόικας - Κυβέρνησης, στο Παρίσι, παραπέμπει όλα τα "καυτά" θέματα για την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα και στο δεύτερο 15μερο του τρέχοντος μηνός, ενώ και η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, δεν έδωσε κάποιο ενθαρρυντικό στοιχείο από αυτά που μπορεί να περίμενε η Αγορά.
Αντίθετα οι συνεχείς αναφορές στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών, μάλλον αρνητικά επέδρασε στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη του πολιτικού κινδύνου, με την προσφυγή στις κάλπες να αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο (!) Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων επαγγελματιών, το πολιτικό ρίσκο θα παραμείνει για πολλούς μήνες στο "κάδρο" των εξελίξεων.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους περισσότερο επιφυλακτικούς, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την "κούραση" που δείχνει για τους βασικούς δείκτες της Αγοράς το ωριαίο γράφημα, όπως επιβεβαίωσε και την κύρια στήριξη στην ζώνη 1185 - 1180, η οποία δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο της συνεδρίασης.
H εικόνα του Γενικού Δείκτη
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
H Αγορά μας συνέχισε την long κίνηση της με την βοήθεια του DRAGHI σπάζοντας το πολύ σημαντικό 385 επίπεδο για τον FTSE25 και πλέον "κοιτάει στα μάτια" το 395-398 επίπεδο και αντίστοιχα το 1220-1235 στον Γενικό Δείκτη, που ουσιαστικά είναι πολύ σημαντικά εβδομαδιαία αναχώματα αντίστασης, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Κατοχύρωση τους, ειδικά σε εβδομαδιαίο γράφημα, μπορούν να κάνει αρκετούς απαισιόδοξους να δουν με άλλο μάτι την Αγορά, έστω και βραχυπρόθεσμα, μιας και μπορεί να δώσει την δύναμη για κίνηση προς στην περιοχή του 1280 στον Γενικό Δείκτη και στο 415 του FTSE25.
Το 378 είναι κύρια στήριξή μας ενώ το "stop ανεβαίνει στο 370" και για τον Γενικό Δείκτη στο 1145.
Το Παρίσι δεν έφερε και πολλά πράγματα, με τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ να ανακοινώνει απλά μείωση στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα, ενώ από την άλλη ανακοίνωσε τι θα ήθελε να κάνει στο μέλλον για να αλλάξει την πορεία της οικονομίας.
Φυσικά οι συζητήσεις μεταφέρονται στην Αθήνα στα τέλη Σεπτέμβρη, με πιθανές ακόμα δεσμεύσεις, ενώ όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα οι συζητήσεις για την βιωσιμότητα του χρέους θα ξεκινήσουν μιας και είναι και το πιο σημαντικό γεγονός που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εμπιστοσύνη στην Οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση του DRAGHI συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο των Αγορών, μιας και ο κεντρικός τραπεζίτης "έδειξε τα δόντια του" απέναντι στην Μέρκελ, με κίνηση που δεν ήταν αναμενόμενη, εφαρμόζοντας έστω με καθυστέρηση την Αμερικάνικη συνταγή.
Οι Χρηματαγορές έδειξαν, αρχικά, ιδιαίτερη συμπάθεια στην κίνηση του Draghi, σηκώνοντας κι άλλο την ζήτηση, ενώ κρίνεται απαραίτητη η ανάλυση επί μέρους ομολογιών ώστε να φανεί το εύρος της πιθανής -θετικής- στρέβλωσης που θα υποστεί μοιραία η Ευρωπαϊκή Αγορά ομολόγων.
Το Ελληνικό spread, πλέον, βρέθηκε σε αισθητά χαμηλό επίπεδο, κοντά στο 450, γεγονός που επιδρά αισθητά στην Οικονομία αλλά και στο κόστος δανεισμού μας, μιας και η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να προσπαθήσει την έξοδο στις Αγορές και πάλι, με ένα επταετές ομόλογο για να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό.
Τα "stress tests" των Τραπεζών είναι επόμενο σημαντικό νέο στον ορίζοντα, μιας και θα μας δείξουν ουσιαστικά μία καλύτερη εικόνα του κλάδου, αλλά και τυχόν αυξήσεις θα θωρακίσουν περαιτέρω τις Τράπεζες.
"Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι και πλέον περιμένουμε εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να δώσουν την ορμή στην Αγορά να κάνει την υπέρβαση της μεγάλης συσσώρευσης του τελευταίου δεκάμηνου" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές, με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ξεχώρισε το +1,08% για τον Sensex 30, ενώ οι Χρηματαγορές στην ενδοχώρα της Κίνας παρέμειναν κλειστές για τον εορτασμό του Mid-Autumn Festival.
Μένοντας στην Ασία, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το β' τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση από 6,8% έναν χρόνο πριν. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για συρρίκνωση 7%.
"Κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη μεριά της Γηραιάς Αλβιόνας, καθώς μια νέα δημοσκόπηση έδειξε για πρώτη φορά προβάδισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ενόψει δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου.
Κοντά σε χαμηλά 9 μηνών υποχωρεί η στερλίνα, έναντι του δολαρίου, σημαντικές πιέσεις και στα Εμπορεύματα.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντανακλούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμά η Fitch. Υποστηρίζει πως τα σχόλια του Mario Draghi, στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, δείχνουν πως θα ακολουθήσει μια ήπια δημοσιονομική χαλάρωση. Το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η ανάπτυξη θα ανακάμψει σταδιακά και θα αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός, που αποτελεί ένα υπαρκτό κίνδυνο.
Με μικτά πρόσημα ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street, με την σημαντικότερη μακρο-ανακοίνωση της εβδομάδας να αναμένεται την Παρασκευή (λιανικές πωλήσεις).
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, "το Eurogroup είναι ανοιχτό σε ενδεχόμενο νέο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια", όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Σημείωσε ωστόσο, πως δεν υπάρχει ένδειξη από την Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει νέο αίτημα, αλλά και πως είναι αβέβαιο τι θα γίνει όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης.
Έτσι, επίκεντρο έρχεται το Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται και η ετυμηγορία της S&P για την Ελλάδα.
Στα €13 από €13,6 προηγουμένως αναθεωρεί την τιμή-στόχο της ΔΕΗ η Goldman Sachs, ενώ διατηρεί σύσταση «buy». Ο διεθνής οίκος μειώνει 3%, κατά μέσο όρο, την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2014-16, κυρίως λόγω της αύξησης του καθαρού χρέους.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από ταμπλώ του FTSE25, μικτά ήταν τα πρόσημα στο Τραπεζικό ταμπλώ (με απώλειες Εθνική και Πειραιώς) ενώ παραμένει δυσκολοκατάβλητη η αντίσταση των 0,70 ευρώ, την οποία δοκίμασε και σήμερα ο τίτλος της Alpha Bank. Σαφώς καλύτερη η εικόνα για την Eurobank.
Από τους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους, η μετοχή του ΟΤΕ αναρριχήθηκε μέχρι τα 11,30 ευρώ, όμως έκλεισε στα 11,18. Σύμφωνα με το "intraday" γράφημα, κλεισίματα υψηλότερα των 11,20 ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 11,80 - 12,00 ευρώ.
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν "ακούμπησαν το κόκκινο" οι Eurobank, ΔΕΗ, Μέτκα, ενώ αντίθετα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Motor Oil, Folli Follie Group και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Folli Follie Group και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Μυτιληναίος.
Χαμηλότερα του 25αρη, νέα συνεδρίαση σημαντικών απωλειών και νέο ιστορικό χαμηλό για την Alco, αλλά και για τον Επίλεκτο.
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Medicon, η σημερινή με μικρή ενίσχυση των συναλλαγών.
Μεταφερόμενοι στο "στρατόπεδο" των "πράσινων", προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά το Υγεία, ενώ σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοανοδική αντίδραση που έχει ξεκινήσει από τα 2,01 ευρώ (κλείσιμο 2/9) στην Kleeman.
Προσπάθεια αντίδρασης, μετά την επαναπροσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών, για την Reds, ενώ πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Άνεμος, που συνεχίζει να απέχει αισθητά από την τιμή της δημόσιας εγγραφής (1,70 ευρώ).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Σιδενόρ και Σωλ. Κορίνθου και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ.
Επέστρεψαν, εντυπωσιακά, οι αγοραστές στον Κέκροπα, ενώ με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών συνεχίζει να κινείται η InfoQuest.
Τέλος, κανείς δεν κατάλαβε το νόημα της πώλησης 4 τεμ. στην Γενική Τρ. και στην τιμή των 4,36 ευρώ (-18,81%), όταν υπάρχει πρόθεση εξαγοράς από την Πειραιώς, των υπόλοιπων μετοχών της Γενικής στην τιμή των 6,86 ευρώ.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 66,9 εκατ. από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ). Σε πέντε τίτλους (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
---ΧΠΑ
Υποτονική συνεδρίαση, ιδιαίτερα χαμηλού ενδιαφέροντος, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.651 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.044, 2.677 για τον Σεπτέμβριο, 367 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 388,75) κινήθηκε μεταξύ 385 και 391 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (100.000 Πειραιώς, 10.200 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (591), ΔΕΗ (269), Alpha Bank (2.016), Εθνική (2.416), Πειραιώς (4.348), Eurobank (3.289), Μυτιληναίο (316), ΕΧΑΕ (168), ΟΠΑΠ (282), Ελ. Πετρέλαια (623), ΓΕΚ (235),MIG (258).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 35%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.195 δικαιώματα (130calls και 1.065 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(76.651.419 τεμ.), Εθνική (1.692.258 τεμ.), Πειραιώς (18.638.644 τεμ.), Eurobank (8.676.967 τεμ.).