Στις παρυφές των 1.200 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Συνέχισε ανοδικά το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να μην καταφέρνει ωστόσο να υπερκεράσει το εμπόδιο των 1.200 μονάδων. Ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 6,8%. Υψηλά κέρδη για Τιτάνα, ΕΛΠΕ, Μotor Oil, Jumbo. Βαρίδι ο τίτλος της Coca Cola. Ισχυρός ο τζίρος στα 130 εκατ. ευρώ.

Παρά τις δύο πρώτες αρνητικές συνεδριάσεις (ακολούθησαν τρεις ανοδικές), η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, χαρίζοντας κέρδη 3,04% για τον Γενικό Δείκτη και 4,92% για τον δείκτη των Τραπεζών.

Από τα πρόσφατα χαμηλά των 1047,21 μονάδων (κλείσιμο 8/8), ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 14,31%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Δείκτη φθάνουν στο 2,96%. Αντίθετα, με σημείο αναφοράς τις 31/12, ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 7,34%.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα είχε όλα, όπως ικανοποιητικό τζίρο, αξιοπρόσεκτη ενδοσυνεδριακή διόρθωση, καταγραφή κερδών στον Τραπεζικό κλάδο και τρεις προσκρούσεις του Δείκτη, στο αποφασιστικό, όπως αποδείχθηκε, επίπεδο των 1200 μονάδων.

Παίρνοντας την συνεδρίαση καρέ - καρέ, αυτή ξεκίνησε με υπόλοιπα "αγοραστικού ενθουσιασμού" που είχαν, αρχικά, σαν κύριο εκφραστή το Τραπεζικό ταμπλό. Έτσι, στις 11.48 σημειώθηκε η πρώτη ανιχνευτική αναμέτρηση με τις παρυφές των 1200 μονάδων και τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 1198,15 μονάδες (+1,42%), που ήταν και το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Ακολούθησε αξιοπρόσεκτη ενδοσυνεδριακή διόρθωση που αφαίρεσε όλα τα πρωινά κέρδη και ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1180,86 μονάδες (-0,05%). Οι αγοραστές ανέλαβαν εκ νέου πρωτοβουλίες μετά τις 15.37, με αποτέλεσμα στις 16.20 ο Δείκτης να έχει αναρριχηθεί μέχρι τις 1197,56 μονάδες (+1,37%), για να υπάρξει νέα μικρότερη διόρθωση. Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε στις 1192,75 μονάδες (+0,96%) και με την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1197,11 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,33%.

H εικόνα του Γενικού Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/7 (1213,31 μονάδες).

Αξίζει επίσης υποσημείωσης, ότι σημειώθηκε σημαντική μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε αρκετά μη Τραπεζικά blue chips, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα 15 μετοχές του FTSE25 (ΜΙΓ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ) να μην έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Jumbo.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές, σε κλίμα έκδηλης επιφυλακτικότητας ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μετοχές των μεταλλουργικών εταιρειών να υφίστανται πιέσεις. "Πράσινη" εξαίρεση η Shanghai (+0,85%) που έκλεισε σε νέο υψηλό 14 μηνών, χάρη στα σχέδια της Κίνας για την αναβάθμιση στα Λιμάνια της Χώρας.
 
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, που έχουν σαν αποτέλεσμα τα μικτά πρόσημα και την μερική διάβρωση των αρχικών κερδών. Προσπάθεια αντίδρασης από το ευρώ, που όμως παραμένει χαμηλότερα του 1,30 έναντι του δολαρίου.
 
Στο ποσό των 700 δισ. ευρώ τοποθετεί τις αγορές τίτλων που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ το Bloomberg. Όπως εκτιμά το πρακτορείο η κίνηση του Ντράγκι έχει στόχο να προσφέρει φρέσκια ενέργεια στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και να αφήσει τη "μάχη" με τη Γερμανία αναφορικά με την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων για μια… άλλη μέρα.
 
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα χρειασθούν εξειδίκευση και χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος.
 
Να τονισθεί ότι το επιτόκιο καταθέσεων είναι αρνητικό πλέον (-0,2%), κάτι που θεωρητικά απαγορεύει τις Τράπεζες σε αποθεματοποίηση. Οι κινήσεις αυτές, στο σύνολό τους, επιβραβεύουν τις επενδύσεις, καθώς η αποταμιευτική δραστηριότητα κρίνεται μάλλον ασύμφορη και σε συνδυασμό με την σχετική σταθεροποίηση των δημοσιονομικών στο σύνολο των Χωρών-Μελών, η πλάστιγγα γέρνει προς αναζήτηση ευκαιριών, με αξιοπρεπείς αποδόσεις.
 
Από την άλλη, το ερώτημα που ανακύπτει είναι, εάν τα νέα μέτρα της ΕΚΤ επαρκούν για να ξεφύγει η Ευρωζώνη από τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό και αν θα καταφέρει να αποφύγει μία μακρά περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, για την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν.
 
Εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε τη στασιμότητα της Ευρωζώνης η Eurostat ανακοινώνοντας σήμερα ότι το ΑΕΠ παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Αυτή είναι η δεύτερη εκτίμηση της πορείας του ΑΕΠ και είναι αμετάβλητη σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
 
Επιφυλακτική η εικόνα και στην Wall Street, με τους δείκτες να έχουν ξεκινήσει την σημερινή συνεδρίαση με ελεγχόμενες απώλειες.
 
Μένοντας στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 142.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 6,1% από 6,2% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στο σφυρί βγαίνουν θυγατρικές Τραπεζών, συμμετοχές και χαρτοφυλάκια δανείων. Τα νέα πωλητήρια, τα deals που κλείνουν εντός Σεπτεμβρίου και το υπερόπλο της Finansbank. Έρχονται εθελούσιες. Πως θα μειώσουν το λογαριασμό του 'stress test'. Οι ενέργειες από ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς".
 
Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "τη Δευτέρα συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλλει η ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της Cosco, στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δεν εγκρίνεται ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ του ΟΛΠ και του Κινεζικού ομίλου για τη διαχείριση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά".

Από εκεί και πέρα, στα 9,80 ευρώ, από 9,30 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου η Euroxx σε έκθεση, στην οποία διατηρεί την σύσταση "overweight". 

Σε "neutral" από "Buy" υποβαθμίζει τη σύσταση για την μετοχή της Coca Cola HBC η Goldman Sachs. Ο διεθνής οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση μετά την άνοδο που έχει καταγράψει η μετοχή από τις 10 Ιουλίου. Παράλληλα την αφαιρεί από την pan Europe Buy list. 

Σχετικά ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα, με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών.
 
Επίσης, όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αξίζει αναφοράς η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Άνεμος, η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 3,20 ευρώ (κλείσιμο 11/7) για την Κορρές και οι σημαντικές συναλλαγές που έλαβαν χώρα μεταξύ 1,05 και 1,08 ευρώ για τα Πλ. Θράκης.
 
Προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά η Revoil, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον σημειώθηκε σε Πετρόπουλο, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ και Σωλ. Κορίνθου.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, έφθασε τα 130,3 εκατ. από τα οποία τα 12,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Έξι τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, συνεχίζεται η "μάχη" στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. Έτσι, με το σημερινό κλείσιμο και μετά από "σκληρό φώτο φίνις", στην πρώτη θέση παραμένει η Εθνική (9,68 δισ), με "βραχεία κεφαλή" ακολουθεί η Πειραιώς (9,58 δισ), ενώ σε σχετική απόσταση έμεινε η Alpha Bank (8,746 δισ).

--ΧΠΑ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.932 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.563, 7.413 για τον Σεπτέμβριο, 149 για τον Οκτώβριο, 1 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 387,5) κινήθηκε μεταξύ 385 και 390,25 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με υποτίμηση 0,25%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (60.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (561), ΔΕΗ (284), Alpha Bank (2.846), Εθνική (5.081), Πειραιώς (8.080), Eurobank (4.637), Μυτιληναίο (702), ΕΧΑΕ (423), ΟΠΑΠ (259), Ελ. Πετρέλαια (382), ΓΕΚ (104), MIG (342), Μέτκα (404).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 35%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 345 δικαιώματα (151 calls και 194 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.675.519 τεμ.), Εθνική (1.712.358 τεμ.), Πειραιώς (18.812.320 τεμ.), Eurobank (8.616.967 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v