Ανοδική διαφυγή, ή συνέχιση της ταλαιπωρίας; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να δώσει απάντηση η σημερινή συνεδρίαση, καθώς μετά τα χθεσινά "δώρα" Ντράγκι, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. βρίσκονται τόσο κοντά στο τεχνικά ζητούμενο, που δεν είναι από το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1185 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 385 μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. στις 1181,41 μονάδες και τον FTSE25 στις 384,15 μονάδες, ενώ ο μεν Γενικός Δείκτης έχει να "δει" κλείσιμο υψηλότερα των 1185 μονάδων από τις 30/7 (1194,78 μονάδες) και ο FTSE25 υψηλότερα των 385 μονάδων από τις 28/7 (390,30 μονάδες).
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η ανοδική διαφυγή, βοηθούντος και του κλεισίματος "short" θέσεων, μπορεί να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1220 και 410 μονάδες, αντίστοιχα.
Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές, η "θετική" αύρα της ΕΚΤ, μπορεί να έδωσε το έναυσμα για θετικό ξεκίνημα στην Wall Street, όμως ο τερματισμός της συνεδρίασης βρήκε τους δείκτες του NYSE με αρνητικό πρόσημο και τον S&P 500 να υποχωρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στα στοιχεία που ανακοινώνει σήμερα η Αμερικανική Κυβέρνηση για τις θέσεις απασχόλησης.
Κλίμα έκδηλης επιφυλακτικότητας και στην Ασία (δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πτώσης), με τα περισσότερα Χρηματιστήρια να κινούνται με ελεγχόμενες απώλειες, πλην Shanghai.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, σύσκεψη υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με Κυβερνητικές διαρροές.
Απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των εγχώριων επαγγελματιών του χώρου.
Οι περισσότερο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το Χ.Α. έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει την ανοδική διάσπαση και να ξεφύγει από την παρατεταμένη συσσώρευση των τελευταίων συνεδριάσεων, κάτι που μπορεί να ξαναβάλει σε σκέψεις όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.
Άλλωστε η διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, εν όψει του επικείμενου roadshow 18 και 19 τρέχοντος, στο Λονδίνο.
Ο βασικός κανόνας στις οικονομίες είναι η ψυχολογία και αυτή χθες εκτινάχθηκε στα ύψη, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Η άνοδος των Χρηματιστηρίων και των τιμών των ομολόγων, αλλά και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν τα πρώτα θετικά μηνύματα.
"Αν η Αγορά ξεκινήσει με ανοδική 'ουρά" προχωρήστε σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών υποστηρίζουν οι περισσότεροι συντηρητικοί και το σήμα για μία τέτοια κίνηση μπορεί να δώσει ο αυξημένος τζίρος κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, η χθεσινή συνεδρίαση κατέδειξε ένα ιδιαίτερα επικεντρωμένο ενδιαφέρον με κύριους πρωταγωνιστές τις Τραπεζικές μετοχές και τον τίτλο του Μυτιληναίου. Με την ανοδική κίνηση να παρουσιάζει "δύο ταχύτητες" ακόμα και μέσα στο ταμπλώ του FTSE25, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη για αρκετές, ακόμα, συνεδριάσεις.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα χρειασθούν εξειδίκευση και χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι επενδυτές δεν πρέπει α ξεχνούν ότι η Ελληνική οικονομία και ειδικότερα το πολιτικό σκηνικό είναι ικανά να περιορίσουν τη δυναμική των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Από εκεί και πέρα, από σήμερα 5/9 εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 5.000.000 μετοχές της εταιρείας "Alco" οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών.
Με τον Mario Draghi να ανακοινώνει ότι ξεκινάει και επίσημα πλέον το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου στο 0,05%, οι Χρηματαγορές "τιμώρησαν" την ισοτιμία του EUR/USD, συνεχίζοντας τις ευρείες πωλήσεις (υπενθυμίζουμε ότι το ευρώ ήταν καθοδικό αρκετές μέρες πριν την σημερινή ανακοίνωση), αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε στον πληθωριστικό στόχο του 2%, ως αδυναμία των μέχρι πρότινος μέτρων να ισορροπήσει σε ανεκτά για την οικονομική ανάπτυξη επίπεδα. Προφανώς, το τρέχον 0,4% δεν αρκεί, αν λάβουμε υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των μελών ΕΕ τρέχουν αντιπληθωριστικά, έπειτα και από τις όποιες προσπάθειες στα δημοσιονομικά, ήρθε η ώρα πλέον να ακολουθήσει το "σχέδιο Β".
Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλήρη ποσοτική χαλάρωση μέσω αγοράς καλυμμένων ομολόγων (denominated covered) και ABS, φυσικά στην εγχώρια ισοτιμία. Παράλληλα, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα, μειούμενα και σήμερα στο 0,05% (ιστορικό χαμηλό).
Να τονισθεί δε ότι το επιτόκιο καταθέσεων είναι αρνητικό πλέον (-0,2%), κάτι που θεωρητικά απαγορεύει τις Τράπεζες σε αποθεματοποίηση (αφού κοστίζει). Οι κινήσεις αυτές, στο σύνολό τους, επιβραβεύουν τις επενδύσεις, καθώς η αποταμιευτική δραστηριότητα κρίνεται μάλλον ασύμφορη και σε συνδυασμό με την σχετική σταθεροποίηση των δημοσιονομικών στο σύνολο των Χωρών-Μελών, η πλάστιγγα γέρνει προς αναζήτηση ευκαιριών, με αξιοπρεπείς αποδόσεις.
Οι Χρηματαγορές έδειξαν αρχικά ιδιαίτερη "συμπάθεια" στην κίνηση του Draghi, σηκώνοντας κι άλλο την ζήτηση, ενώ κρίνεται απαραίτητη η ανάλυση επί μέρους ομολογιών ώστε να φανεί το εύρος της πιθανής -θετικής- στρέβλωσης που θα υποστεί μοιραία η Ευρωπαϊκή Αγορά ομολόγων.
Στον Ελληνικό "μικρόκοσμο", η μάλλον όχι και τόσο αποτελεσματική μας Αγορά, πήρε λίγο χαλαρά την προσέγγιση του Προέδρου της EKT, με το "μάτι του κυκλώνα" να "σημαδεύει" τις Τράπεζες, καθώς δεδομένης της έκθεσής τους σε Χρηματοπιστωτικά προϊόντα, η συγκυρία ενδέχεται να επηρεάσει θετικά την μελλοντική τους αποτίμηση.
Το όλο και χαμηλότερο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ευνοεί νέες εκδόσεις ομολόγων (καθώς το κόστος δανεισμού χαμηλώνει), ενώ εν γένει η υποτίμηση του Ευρωπαϊκού νομίσματος ευνοεί τις Ξ.Α.Ε, με την Ελλάδα να παραμένει επενδυτικός στόχος, και μην ξεχνάμε ότι επίκειται ευρεία διάρθρωση χρέους (σύμφωνα με τα ειλημμένα).
"Όλα αυτά, βέβαια, με την πολιτική μας να πρέπει να συμβάλλει θετικά, ή έστω να απέχει από την παρέα..", τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.