Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Σκωτία, ενεργειακές πιέσεις στην Wall εχθές βράδυ και με το Χ.Α. να συνεχίζει το «φλερτ» με τις 1.200 μονάδες.Αφορμές διόρθωσης μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, κλίνουν χαμηλότερα οι ξένες αγορές και εύλογο το ερώτημα κατά πόσον η ελληνική έχει λόγους να επιχειρήσει άμεσα την προσέγγιση των 1.220 μονάδων.
Δεδομένου ότι βραχυπρόθεσμα στόχος ήταν και παρέμενε η επανάκτηση αυτών των περιοχών, θα λέγαμε πως η πλειονότητα των παικτών δεν έχει λόγους να κινηθεί σε αυτήν τη φάση της αγοράς υψηλότερα (προς τις 1.220 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 410 ο FT 25).
Απεναντίας, εάν υποχωρήσουν οι ευρωαγορές, τότε και στο Χ.Α. θα ήταν χρήσιμο να επιβεβαιωθούν οι πρώτες στηρίξεις, να «συσσωρεύσει» λίγο (μέχρι τις 1.165-1.162 μονάδες, όπως εκτιμά ο αναλυτής Βασ. Μαρκάκης) και βλέπουμε.
Για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, κυρίως για αυτούς, ο... ορίζοντας φτάνει το πολύ μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής (με την... κάλυψη του Τ+3), οπότε η S&P θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Ήδη η BofA βλέπει αναβάθμιση (σε Β), με την Commerzbank πιο κοντά στην BofA σε αντίθεση με την Citigroup που προβλέπει πως δεν θα υπάρξει μεταβολή της μέτρησης. Θυμίζεται πως στην προηγούμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ακολούθησε σημαντική διόρθωση στο Χ.Α., καθώς η μικρή αναβάθμιση είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό.
Να συνεκτιμηθεί πως πλέον (και) το Χ.Α. κινείται υπό την απειλή της εικοτολογίας για το ενδεχόμενο ενός νέου (τρίτου) Μνημονίου ελέω χρέους και χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Τεχνικά η αγορά παραμένει ανοδική (μεσοπρόθεσμα) όσο διατηρούνται τα επίπεδα των 1.100 - 1.120 μονάδων, τονίζει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance. Στο σχετικό θέμα του Στέφ. Κοτζαμάνη σημειώνεται πως, εάν αυτό το επίπεδο «χαθεί» -και δεν μιλάει για δύο ή τρεις συνεδριάσεις ο Ηλίας, αλλά σε μηνιαίο γράφημα-, τότε «χαλάει» ότι χτίστηκε κατά την τελευταία διετία. Όσο όμως το επίπεδο αυτό κρατάει, η αγορά παραμένει ανοδική σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Συμφωνώ με την προσέγγιση της Fast Finance ότι πολλά εξαρτώνται κυρίως από τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αυτό είναι το μεγάλο νέο που μπορεί να αλλάξει την αγορά και να σπάσει τη συσσώρευση των τελευταίων δέκα μηνών.
Συνεκτιμώντας την προσέγγιση της ομάδας ανάλυσης της eZMarket (σχετικό διάγραμμα «ανέβηκε» εχθές στον Εκηβόλο) θα λέγαμε πως μέχρι νεοτέρας η συσσώρευση αυτή θα συνεχιστεί.
Συνεπώς στο Χ.Α. οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν δείχνουν να βιάζονται για άμεση κίνηση προς τις 1.220 μονάδες, αντιθέτως φαίνεται να νοιάζονται περισσότερο για την επιβεβαίωση και διασφάλιση των μετόπισθεν.
Το χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης με τον Γ.Δ. στις 1.196,63 και διακύμανση στο εύρος των 1.186,43-1.203,72 μονάδων μας δίνει -κατ' αρχήν για σήμερα- ένα περιθώριο κινήσεων με το κάτω και άνω όριο ως σημεία εξόδου - εισόδου (πάντα στο πλαίσιο του Τ+3).
Στα 2,69 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με διακύμανση στο εύρος των 2,67-2,75 επιβεβαιώνοντας την αδυναμία υπέρβασης των 2,80 ευρώ, σε αυτήν τη φάση. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων προς τα 2,62 ευρώ.
Ισχυρή η ΔΕΗ στα 11,52 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 11,58 ευρώ, αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ (12,24-12,40 ευρώ) και άνω όριο τα 11,30 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ (στην καλύτερη περίπτωση).
Κατ' αρχήν άμυνα και ανάλογα της τάσης των ευρωχρηματιστηρίων βλέπουμε για τη συνέχεια της συνεδρίασης.