Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφερε "πιο πιθανότερο σενάριο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δείχνει αυτό του volatility, χωρίς να αποκλείονται και οι ακραίες ημερήσιες συμπεριφορές".
Έτσι σήμερα και μετά την χθεσινή συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από παράγοντες της Αγοράς σαν "ο χαμός των "margin calls", το Χ.Α. επιδόθηκε σε ένα "relief rally", πιθανότατα τεχνικού χαρακτήρα.
Στο τελευταίο συμπέρασμα συνηγορεί και ο ημερήσιος τζίρος που ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες τρεις καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις, ένδειξη περισσότερο "ανακωχής" των πωλήσεων και λιγότερο δριμείας επιστροφής των αγοραστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση οκτώ συνεδριάσεων, από τις οποίες οι επτά ήταν αρνητικές, ερχόταν από αθροιστικές απώλειες 13,38%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο FTSE25 "μέτραγε" απώλειες 13,29%.
Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίες από τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις στις 8 είχε κλείσει με αρνητικό πρόσημο και οι αθροιστικές απώλειες έφθαναν στο διόλου ευκαταφρόνητο 19,63%!
Το σημερινό "rebound" είχε την συμμετοχή του συνόλου των τίτλων του FTSE25, συμπεριλαμβανομένης της μετοχής της Εθνικής, η οποία στην αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,98 ευρώ (-6,16%).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.136.363.637 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.533.149.631.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι από σήμερα η βαρύτητα της Εθνικής στους δείκτες του Χ.Α. είναι τριπλάσια. Σε ημερήσιο διάγραμμα, κλείσιμο υψηλότερα των 2,14 ευρώ, μπορεί να δώσει τα 2,26 ευρώ, ενώ το "stop loss" για τους "γρήγορους" εντοπίζεται στα 1,98 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, το σημερινό κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, αφήνει "θετικές παρακαταθήκες" για το αυριανό ξεκίνημα, χωρίς να αποκλείεται και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και "χαμηλότερων τόνων", με το ενδιαφέρον των "ενεργών παικτών" να παραμένει στα στενά όρια του FTSE25, του οποίου η minimum κίνηση μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 365 μονάδες και maximum μέχρι τις 375 μονάδες. Για τις συνεδριάσεις Πέμπτης και Παρασκευής, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της επιστροφής στην επιφυλακτικότητα.
Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης και η εικόνα σχετικής σταθεροποίησης στον μέχρι στιγμής "αδύναμο κρίκο" της Αγοράς (Τραπεζικές μετοχές), με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια, έστω και αν και οι τρεις Τραπεζικές μετοχές παραμένουν χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ.
Τεχνικά, πρώτο σήμα αγοράς θα δοθεί με υπέρβαση των 1138 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και ακόμα καλύτερα με κλεισίματα υψηλότερα των 1185 μονάδων. Κλεισίματα υψηλότερα των 1240 μονάδων, επαναφέρουν τον Δείκτη σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.
Στην περίπτωση του FTSE25, πρώτο σήμα αγοράς με υπέρβαση των 365 μονάδων, δεύτερο και ισχυρότερο με κλεισίματα υψηλότερα των 385 μονάδων, ενώ η επιστροφή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι εξασφαλίζεται με κλεισίματα υψηλότερα των 399 μονάδων.
Στην συνέχεια του σχολίου θα γίνει εκτενής αναφορά, για το τι κλεισίματα απαιτούνται προκειμένου οι επιμέρους τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, να γυρίσουν σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.
Από την άλλη, οι "short" πήραν μία μικρή παράταση, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25 δεν πέτυχαν κλείσιμο υψηλότερα από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό, που ήταν οι 1126 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 362 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Σε όλα αυτά δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η εμφάνιση των εν δυνάμει πωλητών στις τελικές δημοπρασίες που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σήμερα παρέμειναν σε ρόλο "big brother", όμως έκαναν αισθητή την παρουσία τους, έστω και στο τέλος.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και στις 16.52 "είδε" το υψηλό ημέρας των 1128,16 μονάδων (+5,78%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει ελαφρώς στις 1125,45 μονάδες (+5,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών "γλίστρησε" στις 1119,3 μονάδες κλείνοντας με ημερήσια κέρδη 4,95%.
Υψηλότερα κινούνται σήμερα και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την άνοδο των Ευρωσκεπτικιστών.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Δυσκολοχώνευτη" αποδεικνύεται η διαδικασία απορρόφησης των νέων τίτλων που προέκυψαν από τις Τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, προκαλώντας αναταράξεις και έντονες διακυμάνσεις σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.
Έτσι, η συμπεριφορά της Αγοράς καθοδηγείται αποκλειστικά από τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς οι κινήσεις "short selling" στο όριο του Τ+3 αλλά και οι "ανοικτές" (χωρίς φόβο και αιδώ μάλιστα) πωλήσεις, σε συνδυασμό με κινήσεις "stop loss" και ρευστοποιήσεις λόγω "margin calls", όπως και οι επαναγορές μετοχών με τη "μέθοδο 6" δείχνουν να κυριαρχούν, προκαλώντας πρωτόγνωρη μεταβλητότητα στις τιμές και εύλογα ερωτηματικά για μεγάλο μέρος από τους παρατηρητές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Όλα αυτά ενόσω απομένουν λίγες μόνο ημέρες από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν και βουλευτικές εκλογές στο εγγύς μέλλον.
Ευλόγως λοιπόν, η αβεβαιότητα αυτή συντηρεί προϋποθέσεις αυξημένη νευρικότητας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η επενδυτική φυσιογνωμία του μεγαλύτερου μέρους των funds που συμμετέχουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν χαρακτηρίζεται από τη διάθεση για μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση των τίτλων.
Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο από πρωταθλητής αποδόσεων στο 1ο τρίμηνο, καταγράφει και απώλειες σε σχέση με την αρχή του έτους, καθώς φαίνεται ότι ο πληθωρισμός τίτλων και ο πολιτικός κίνδυνος ωθούν πολλούς στην εφαρμογή του απλοϊκού (αλλά συχνότατου στατιστικά) "sell in May and go away"στην παρούσα φάση, συντηρώντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.
"Από εκεί και πέρα η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, μάλλον αποθαρρύνει παρά "συγκινεί" τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς και τα οποία, με τα δικά τους κριτήρια, αδυνατούν να βρουν τις έστω λογικοφανείς αιτίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις περίπου ιλιγγιώδεις αλλαγές συμπεριφοράς σε δείκτες και επιμέρους τίτλους, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από την απαιτούμενη ειδησεογραφία" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με θετικό πρόσημο, αλλά ελεγχόμενα κέρδη, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ επιφυλακτικότητα και μικρές απώλειες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά για Ευρώπη (μετά και την ανακοίνωση της Vodafone ότι η οργανική της κερδοφορία θα σημειώσει πτώση το 2015 λόγω των απαραίτητων επενδύσεων που απαιτούνται στην Επιχείρηση) και τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE, με τις μετοχές των Home Depot Inc. και Staples Inc. να χάνουν έδαφος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το τελευταίο τρίμηνο τα οποία δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις ομιλίες του προέδρου της Philadelphia Fed, Charles Plosser και του προέδρου της New York Fed, William Dudley.
Ξεκινώντας από την Ασία, η μετοχή της Yahoo Japan εκτοξεύθηκε μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου της να αγοράσει την κινητή τηλεφωνία eAccess από την SoftBank Corp. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής φοβούμενοι ότι η BoJ μπορεί να μην προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, στη συνεδρίαση που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.
Ερχόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξάγει λιγότερες τακτικές συνελεύσεις, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο για να αξιολογεί τις οικονομικές εξελίξεις, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Μία επιλογή είναι να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ των συνελεύσεων στις έξι εβδομάδες, κάτι που δεν θα αλλάξει ριζικά το τρέχον πρόγραμμα και θα δώσει στο Συμβούλιο μεγαλύτερο περιθώριο για την συζήτηση άλλων θεμάτων όπως τις νέες εποπτικές ευθύνες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στα 43,6 εκατ. Ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το α΄ τρίμηνο του 2014,
εκτιμά η IBG, ενώ τα έσοδα του Οργανισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 956 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 10%. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή – στόχο των 15,5 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού και τη σύσταση "Buy".
H ανάπτυξη στην Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα
αλλά τα ρίσκα παραμένουν αναφέρει η BofA, που υιοθετεί
σύσταση "buy" για τις μετοχές των Alpha και Πειραιώς, με τις τιμές στόχους στα 0,76 και 1,87 ευρώ αντίστοιχα.
H BofΑ επαναλαμβάνει την σύσταση "buy" για την μετοχή του ΟΤΕ , την οποία θεωρεί κορυφαία επιλογή στο χώρο της. "Ουδέτερος" δηλώνει ο οίκος για την μετοχή του ΟΠΑΠ για τον οποίο δίνει τιμή στόχο τα 12 ευρώ.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α., ο τζίρος προσγειώθηκε στα 268 εκατ. από τα οποία τα 33,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ).
Το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών στην Εθνική, ενώ αν προστεθούν και οι Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank,
Alpha Bank, Jumbo, οι οκτώ μετοχές "απασχόλησαν" το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!!!)
Μένοντας στις μετοχές του FTSE25, οι περισσότερες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, πλην των Εθνικής, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ και ΟΛΠ που "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ.
Επιστροφή των αγοραστών και στα Τραπεζικά warrants. Έτσι ο παραστατικός τίτλος της
Alpha Bank έκλεισε στα 1,59 ευρώ (+9,66%) με συναλλαγές 1380965 τεμ., της Εθνικής στα 0,7000 ευρώ (+22,81%) με όγκο 1479597 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,6900 ευρώ διακινώντας 3360384 τεμ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 28 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.
Όσον αφορά την επιστροφή των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, απαιτούνται τα εξής κλεισίματα: MIG (υψηλότερα των 0,4500 ευρώ), Eurobank Properties (8,20),
Alpha Bank (0,7000),
Jumbo (11,88), EEE (18,28), Folli Foillie Group (25,58), Frigoglass (3,87), Intralot (2,15), Motor Oil (9,03), Σωλ. Κορίνθου (1,70), Ελλάκτωρ (4,03), Ελ. Πετρέλαια (6,37), Εθνική (2,67), ΕΥΔΑΠ (9,00), ΕΧΑΕ (8,90), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,77), ΟΤΕ (11,69), Μέτκα (12,99), Μυτιληναίος (6,57), ΟΠΑΠ (11,87), ΟΛΠ (18.62), ΔΕΗ (11,66), Τέρνα Ενεργειακή (4,30), Τιτάν (23,82) και Πειραιώς (1,80).
---ΧΠΑ
Σημαντική αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με ταυτόχρονη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.656 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.083, 15.311 για τον Ιούνιο, 1.772 για τον Ιούλιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 362,5) κινήθηκε μεταξύ 340,75 και 363 μονάδων, γυρίζοντας σε premium 1%, όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν με υπερτίμηση μόλις 0,25%.
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (1.116.800
Alpha Bank, 102.500 Eurobank, 49.000 Εθνική, 300.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν
οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.942), ΔΕΗ (3.217), Alpha Bank (4.214), Εθνική (8.765), Πειραιώς (2.862), ΟΠΑΠ (543), MIG (699), Eurobank (2.203), Μυτιληναίο (594), Ελ. Πετρέλαια (122), ΕΧΑΕ (159), ΓΕΚ (296), Ελλάκτωρα (190), Intralot (109), Μέτκα (179).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 42%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει σχετικά χαμηλά, στα 1131 δικαιώματα (964 calls και 167 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι:
Alpha Bank (109.434.091 τεμ.), Εθνική (17.894.612 τεμ.), Πειραιώς (20.115.287 τεμ.), Eurobank (2.757.832 τεμ.).