Πώς ήρθε… τούμπα το Χρηματιστήριο

Από κέρδη 3,47% σε απώλειες 1,99% ο Γενικός Δείκτης. Γιατί γύρισε στο κόκκινο η αγορά. Οι… τρεις μαύροι ιππότες και η κίνηση των blue chips. Σε ποια χαρτιά καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Πάνω από το 50% του τζίρου στην ΕΤΕ.

Άκρως επεισοδιακή η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην οποία δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι χάθηκαν περισσότερα χρήματα, από όσα θα χάνονταν σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση.

Σημαντικότατοι εγκλωβισμοί για όσους πρωινούς αγοραστές δεν αποδείχθηκαν αυξημένων αντανακλαστικών, ενώ οι υπόλοιποι και "γρηγορότεροι" προστέθηκαν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών "πετώντας τα χαρτιά από τα παράθυρα", μόλις ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και οι Τραπεζικοί τίτλοι έδωσαν το πρώτο σήμα υποχώρησης.

Η εξέλιξη του ημερήσιου διαγράμματος, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., εξελίχθηκε σε "Gravestone doji" και κατέληξε σε "three black crows" (τρεις μαύροι ιππότες) που είναι και ότι το ανησυχητικότερο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσει συνθήκες μερικής αποσυμπίεσης από την "αποψίλωση" των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί και παίρνοντας "καύσιμα ανόδου" από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όμως για τους προσεκτικότερους "παίκτες" η συνεδρίαση από τα πρώτα κιόλας λεπτά "ειδοποιούσε" για μέγιστη δυνατή προσοχή, καθώς ο τζίρος στην συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου "ακούμπησε" τα 26 εκατ. ευρώ, σαφέστατη ένδειξη ότι κάποια χαρτοφυλάκια εκμεταλλεύτηκαν το πρωινό ανοδικό ξεκίνημα και προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Ομολογουμένως σημαντικές οι ημερήσιες διακυμάνσεις σε αρκετά από τα θεωρούμενα "βαριά χαρτιά". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ αναρριχήθηκε μέχρι τα 10,21 ευρώ (+7,36%), του ΟΤΕ μέχρι τα 10,28 ευρώ (+4,9%), της Alpha Bank μέχρι τα 0,6430 ευρώ (+4,05%), της Εθνικής (εισέρχονται αύριο προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές) μέχρι τα 2,16 ευρώ (+1,89%) και της Πειραιώς μέχρι τα 1,53 ευρώ (+5,52%).

Σημαντικές οι ημερήσιες μεταβολές και για MIG (αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4410 ευρώ, +7,3%) και Σωλ. Κορίνθου (αναρριχήθηκε έως τα 1,58 ευρώ, +9,72%).

Ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας έφθασε τα 310,2 εκατ., από τα οποία τα 22 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της Εθνικής διακίνησε το δεύτερο υψηλότερο όγκο "ever" (ο υψηλότερος στις 15/5/2014 με 82122704 τεμ.) και απέσπασε και το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Αν προστεθούν και οι Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, τότε οι έξι παραπάνω τίτλοι "απασχόλησαν" το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής και σήμερα σημειώθηκε σημαντικός αριθμός προσυμφωνημένων συναλλαγών στην μετοχή της Εθνικής και μάλιστα σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών από τα τρέχοντα, δημιουργώντας υπόνοιες για εσπευσμένο κλείσιμο "ανοιχτών" θέσεων (!)

Σε κάθε περίπτωση "ασφαλέστερα" πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν την επόμενη Κυριακή, όπου μεγαλύτερο ρόλο θα παίξουν οι Κομματικές προτιμήσεις και λιγότερο τα πρόσωπα και βέβαια αυτά τα αποτελέσματα θα περιμένει και το Χ.Α., παρατείνοντας την επιφυλακτικότητα - μεταβλητότητα, για μία ακόμα εβδομάδα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά κατά την εβδομάδα που πέρασε οι πωλητές κυριάρχησαν με τα margin να έχουν την τιμητική τους, κάτι που συνεχίστηκε και σήμερα, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον θεωρείται επιτακτικό το κλείσιμο του μήνα με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 385 μονάδων, για να μιλάμε για ολοκλήρωση της σημαντικής διόρθωσης και να μην τεθεί εν αμφιβόλω και η μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπαίνουμε σε μία σημαντική ταλαιπωρία για την συνέχεια.

Ουσιαστικά ο φόβος για βουλευτικές εκλογές έχει επανέλθει στο προσκήνιο μιας και οι πολιτικοί της Κυβέρνησης και μη, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις Ευρωεκλογές για να κερδίσουν πόντους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, ενώ στο παρελθόν έχουν δει το τι μπορεί να συμβεί.

Είμαστε η τελευταία Χώρα που έχει μνημόνιο στην Ευρώπη και μπροστά μας έχουμε την διαπραγμάτευση σε σχέση με το χρέος μας γεγονός που είναι και το πιο σημαντικό μας μέλημα για την συνέχεια.

Η Αγορά είναι σε υπέρ πουλημένα επίπεδα, παρόλα αυτά μένει η ίδια να μας δείξει τις νέες μας εισόδους.

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο και εκτός Εθνικής και φυσικά αναρωτιόμαστε πως οι ξένοι θεσμικοί που τοποθέτησαν αρκετά δισ στον κλάδο ρευστοποιούν θέσεις, έστω και αν οι περισσότεροι από αυτούς δεν αγόρασαν για άμεσα κέρδη αλλά πιο μεσοπρόθεσμα και στρατηγικά και μάλιστα σε μία τέτοια χρονική στιγμή, προεκλογικά, ξέροντας πως μπορεί να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, πιο πιθανότερο σενάριο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δείχνει αυτό του volatility, χωρίς να αποκλείονται και οι ακραίες ημερήσιες συμπεριφορές

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ στο ίδιο "φόντο" κινούνται Ευρώπη, αλλά και η Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.

Ξεκινώντας από την Ασία οι επενδυτές θα παραμείνουν σε φάση αναμονής, περιμένοντας την συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και τα στοιχεία για το μεταποιητικό κλάδο στην Κίνα, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει το ισχυρότερο γιεν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας θα επιβραδυνθούν στους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bundesbank που προειδοποιεί ότι οι αυξημένες προοπτικές κινδύνων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες στην Ανατολική Ευρώπη, έχουν αυξήσει αισθητά τα προβλήματα της Γερμανικής οικονομίας.

Από την άλλη, έντονη είναι η ανησυχία για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στον Ευρωπαϊκό Νότο, με την Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχή, καθώς οποιαδήποτε έκπληξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης Renzi.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η απόρριψη, από την AstraZeneca και της νέας πρότασης εξαγοράς από τη Pfizer.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και επισήμως ανακοινώθηκε η εξαγορά της Direct TV από την AT&T έναντι 48,5 δισ. δολ. Έτσι, ο μεγαλύτερος πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης εντάσσεται πλέον στον όμιλο της AT&T, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον κλάδο δορυφορικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ. Η πρώτη κίνηση ματ είχε γίνει από την Comcast, η οποία αναμένει το "πράσινο φως" των ρυθμιστικών αρχών για το deal των 42 δισ. δολ. με την Time Warner Calble.

Επιστροφή στο ΧΑ

Απογοητευτικά χαρακτηρίζουν οι ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α΄ τρίμηνο η Coca Cola HBC, δίνοντας έμφαση στον χαμηλό όγκο πωλήσεων.

Η Citi προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την Coca Cola HBC στις 15,50 στερλίνες ανά μετοχή από 17,00 στερλίνες προηγουμένως, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη τη σύσταση "neutral". Σε μείωση της τιμής-στόχου σε 15,50 στερλίνες από 18,00 στερλίνες προηγουμένως προχωρά η HSBC, διατηρώντας τη σύσταση "neutral" και σημειώνει πως το outlook για το σύνολο της χρήσης παραμένει δύσκολο.

Από την πλευρά της, η Credit Suisse μειώνει την εκτίμηση της κατά 1% για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης και κατά 5% για την επόμενη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Coca Cola για το α' τρίμηνο, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητες την τιμή στόχο και την αξιολόγηση της μετοχής της εταιρείας.

Η Societe Generale μειώνει την τιμή-στόχο σε 12,80 στερλίνες, από 13,40 στερλίνες προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "sell", ενώ παράλληλα προχωρά σε υποβάθμιση της πρόβλεψης τις πωλήσεις κατά 3% και για τα EBIT κατά 5%.

Ένα καλό ξεκίνημα για τη χρονιά περιμένει η Eurobank Equities από τον ΟΠΑΠ. Η εκτίμηση της ΑΧΕ κάνει λόγο για EBITDA 66 εκατ. ευρώ (+11%) και καθαρό κέρδος 45 εκατ. (+15%). Η Eurobank Equities δίνει σύσταση "buy" για τον τίτλο με τιμή στόχο τα 13,3 ευρώ.

Στα 13,2 από 14 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, διατηρώντας ωστόσο σύσταση "buy" λόγω ελκυστικής αποτίμησης, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα προσφέρεται, όπως σημειώνει, ένα καλό σημείο εισόδου στον τίτλο.

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2014 της Τιτάν ήταν αδύναμα, αναφέρει η Eurobonak Equties σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "sell".

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 1126,05 μονάδες, όμως μετά τις 15.45 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1062,66 (-2,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1063,84 (-2,24%) και τελικά έκλεισε στις 1066,54 μονάδες με απώλειες 1,99%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε τιμές πρώτου 10ημέρου Οκτωβρίου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/10/2013 (1033,25 μονάδες) και ο Τραπεζικός δείκτης σε τιμές πρώτου 10ημέρου Σεπτεμβρίου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/9/2013 (143,77 μονάδες).

Οι περισσότεροι από τους τίτλους του FTSE25, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου. Τιτάνα και Frigoglass (κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων κερδών) που κινήθηκαν μόνιμα στο "πράσινο". Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Χαμηλότερα του 25αρη, παραμένει κοντά στα υψηλά 49 μηνών η FG Europe, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αττικής, που όμως υποχώρησε σημαντικά από το ημερήσιο υψηλό των 0,1360 ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου και η σημαντική υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά, "έβγαλαν αγοραστές" για τον Κυριακίδη.

Επίσης σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Axon, ενώ επιμένουν στην παλγιοκαθοδική τους πορεία οι Χαλκόρ, Σιδενόρ, ΕΤΕΜ και Ελ. Καλώδια.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας, που διατήρησε σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.376 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.776, 14.447 για τον Ιούνιο, 317 για τον Ιούλιο και 12 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 341,5) κινήθηκε μεταξύ 340,5 και 361,75 μονάδων, μειώνοντας το discount στο 0,145%.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (795.200 Alpha Bank, 11.000 Intralot, 164.100 Eurobank, 6.000 ΔΕΗ, 62.000 ΕΕΕ, 38.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.595), ΔΕΗ (2.115), Alpha Bank (2.455), Εθνική (3.832), Πειραιώς (4.008), ΟΠΑΠ (510), MIG (1.672), Eurobank(1.988), Μυτιληναίο (756), Ελ. Πετρέλαια (409), ΕΧΑΕ (776), ΓΕΚ (809), Ελλάκτωρα (329), Intralot (132),Jumbo (118), Frigoglass (138), Τέρνα Ενεργειακή (172).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 42%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια, στα συνολικά 1.186 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (297 δικαιώματα αγοράς και 889 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(109.851.777 τεμ.), Εθνική (16.062.812 τεμ.), Πειραιώς (20.215.287 τεμ.), Eurobank (2.257.832 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς στην Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ και τα 150 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v