Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει τις 1.100 μονάδες το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο μετά και τη δημοπρασία στα παράγωγα. Σημαντική πτώση με αυξημένες συναλλαγές για ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Στο «κόκκινο» η Εθνική. Θετική εξαίρεση η Jumbo.

Βαθαίνει η διόρθωση μετά και τη δημοπρασία στα παράγωγα. Μετά τις 16.00 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά περίπου 3%, κάτω από τις 1.100 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 κατέγραφε απώλειες άνω του 2%, στις 351 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 250 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία σταθερά στη μετοχή της Πειραιώς και τα αμέσως λιγότερα στη μετοχή της Εθνικής.

Εντείνονται οι πωλήσεις και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, σε σημείο που να επιβαρύνεται περισσότερο και τεχνικά η εικόνα των συγκεκριμένων μετοχών αλλά και του 25άρη.

Έως τα 9,73 ευρώ με προσφορά 25,8 εκατ. ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 10,31 ευρώ του ΟΠΑΠ με 10 εκατ. ευρώ και έως τα 9,84 ευρώ με 4 εκατ. ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Και οι τρεις αυτές μετοχές δείχνουν να σπάνε σημαντικές βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα όταν στις 13.15 βγήκε στα μόνιτορ η υπενθύμιση πως κάθε τρίτη Παρασκευή του μήνα για τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης διενεργείται δημοπρασία από τις 13.45 μέχρι τις 14.00 η κατάσταση έγινε χειρότερη.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως το ήδη βαρύ κλίμα έχει επιδεινωθεί σχεδόν παράλληλα με τη δημοσιοποίηση και νέων δημοσκοπήσεων.

Είναι ενδεικτικό πως σε μόλις 5 λεπτά «κοκκίνισαν» οι τρεις από τις τελευταίες έξι μετοχές που είχαν μείνει στο συν, για να περιοριστούν στις 3Ε, Jumbo, ΕΥΔΑΠ.

Η εικόνα στα παράγωγα λειτούργησε όλο και πιο πολύ υπέρ των πωλητών, με το ΣΜΕ του FT 25 κατά περίπου 1,75% χαμηλότερα. Σημαντικές θέσεις σε ΣΜΕ της Εθνικής μέχρι τα 2,12 ευρώ, της ΔΕΗ μέχρι τα 9,81 ευρώ, του ΟΤΕ μέχρι τα 9,80 ευρώ, ενώ επικίνδυνη κλίση έχουν πάρει και για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot, αλλά με σαφώς λιγότερα ΣΜΕ.

Χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως, εκτός των άλλων, το άσχημο κλίμα επιβαρύνθηκε μετά και την εμπλοκή που υπήρξε στο θέμα των ομολόγων. Η απόφαση του γ.γ. δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρη, η άρον-άρον παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ με απόσυρση της εγκυκλίου και η έντονη ενόχληση, όπως διαδίδεται, του Μαξίμου συμπληρώνουν μια εικόνα που δεν βοηθά την αγορά.

Δυστυχώς, η αρχική εκτίμησή μας πως τεχνικά η αγορά χρωστά μια διόρθωση, μετά και το χθεσινό ξεπούλημα, δεν επιβεβαιώνεται στο ταμπλό. Η αγορά πλέον προεξοφλεί εξελίξεις κυρίως στο πολιτικό πεδίο.

Γι' αυτό το θέμα παραπέμπουμε στη σημερινή μας ανάρτηση στον Εκηβόλο: «Μια εικόνα χίλιες... αναλύσεις».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v