ΧΑ: Ελεύθερη πτώση ΕΤΕ με απώλειες 12%

Απώλειες 4% καταγράφει το ΧΑ με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του FT 25 στο "κόκκινο". Αφορμή για τις ρευστοποιήσεις θεωρείται το Τ+3 και το -12% της Εθνικής. Υπό ασφυκτική πίεση ορισμένες ΑΧΕ προχωρούν σε αναγκαστική πώληση επενδυτικών θέσεων. Πτώση άνω του 7% για Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ.

Με ισχυρές ρευστοποιήσεις το Χ.Α. βυθίζεται χαμηλότερα και των 1.135 μονάδων. Το πρώτο κύμα πωλήσεων που προκάλεσαν αρχικά οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Εθνικής παρέσυρε σταδιακά και σε δύο φάσεις την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 σε χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, λίγο μετά τις 15.00 ο μεν Γενικός Δείκτης, διορθώνοντας 4%, υποχωρούσε προς τις 1.130 μονάδες, ο δε FT 25, με -3,94%, έχανε τις 365.

Με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 230 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 101 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής συμπεριλαμβανομένου 1,6 εκατ. ευρώ στο warrant της.

Νωρίτερα χρηματιστηριακοί παράγοντες ανέφεραν ότι μετά και τις σημερινές εξελίξεις αναμένουν με ενδιαφέρον τις "έρευνες" των αρμοδίων σε ό,τι αφορά τις ακραίες διακυμάνσεις στις κινήσεις των μετοχών. Σημείωναν δε πως οι σημερινές εξελίξεις, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά μετά από αυτές στην περίπτωση της Eurobank, καταδεικνύουν την παράδοση του Χ.Α. στα ξένα κεφάλαια.

Τεχνικοί αναλυτές μεγάλων χρηματιστηριακών προειδοποιούνται πως εάν και αύριο δεν συμμαζευτεί η κατάσταση η αγορά κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μαζικό ξεπούλημα, με τον Γ.Δ. προς τις 1.110 μονάδες και τον FT 25 προς τις 350, δηλαδή προς τα χαμηλά επίπεδα και τις στηρίξεις που διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αυτό που ανησυχεί παράγοντες είναι η ένταση των πωλήσεων και η απροθυμία των αγοραστών να αναλάβουν ρίσκο σε επίπεδα 6,5% χαμηλότερα για τον Γ.Δ. σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που θεωρούν αφορμή την περίπτωση της Εθνικής για να δικαιολογηθούν οι ρευστοποιήσεις συγκεκριμένων ξένων χαρτοφυλακίων.

Στην αγορά επανέρχονται σενάρια πολιτικών εξελίξεων, καθώς ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο του ρίσκου και η αβεβαιότητα μπροστά στον κίνδυνο ατυχήματος με αφορμή το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.

Η ουσία είναι πως μία μέρα πριν από τη λήξη μιας απλής σειράς στα παράγωγα, σε ορισμένες χρηματιστηριακές εκδηλώνεται αφόρητη πίεση για το άμεσο κλείσιμο ανοιχτών επενδυτικών θέσεων.

Οι σημαντικές απώλειες που έχουν σημειωθεί σε διάστημα μόλις 4-6 συνεδριάσεων σε 10-15 από τις 25 μετοχές του FT 25 επιβάλλουν είτε την άμεση καταβολή μετρητών μέχρι και αύριο, είτε το αναγκαστικό ξεπούλημα θέσεων.

Αναμφίβολα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν με αφορμή τις ανοιχτές πωλήσεις στο όριο του Τ+3 στη μετοχή της Εθνικής βαραίνουν την αγορά. Όμως η εκποίηση θέσεων είναι σχεδόν καθολική, παρασύροντας ακόμη και μετοχές εταιριών που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα, που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν από ανοδική τάση.

Σημειώνουμε πως σε διάστημα εβδομάδας σημαντικές απώλειες καταγράφονται για τις μετοχές των Alpha Bank (-6,61%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-8,63%), ΔΕΗ (-6,61%), Ελληνικά Πετρέλαια (-9,24%), ΕΧΑΕ (-7,10%), ΜΕΤΚΑ (-9,42%), Motor Oil (-10,15%), Μυτιληναίος (-7,51%), ΟΛΠ (-8,17%), Πειραιώς (-9,66%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-10,65%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-8,67%), Τιτάν (-10,34%), Frigoglass (-16,92%), ενώ τελευταία αφήνουμε τη μετοχή της Εθνικής καθώς στα 2,15 ευρώ μετρά απώλειες 16,67% σε διάστημα εβδομάδας.

Για τις μετοχές του 25άρη που δεν αναφέρονται η φορά είναι επίσης καθοδική, αλλά η πτώση δεν ξεπερνά το 5%-5,5%.

Αφορμής δοθείσης οι γνωρίζοντες φαίνεται να καλύπτουν πλήρως τα νώτα τους στην αγορά παραγώγων. Τα 17.245 έφταναν νωρίτερα τα ΣΜΕ της Εθνικής (για τον Ιούνιο του 2014), σε επίπεδα μέχρι 10,13% χαμηλότερα, ενώ σημαντικό ήταν το discount και για τα ΣΜΕ της Alpha Bank αλλά και της Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό πως με την αγορά σε αυτήν την κατάσταση μόλις 21 μετοχές κινούνται ανοδικά, ποσοστό 8% επί του συνόλου των μετοχών, ενώ το 36%, ήτοι 93 μετοχές, υποχωρεί.

Απώλειες άνω του 7% καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς.

Από τους κλαδικούς δείκτες, ο μόνος που κινείται κόντρα στη γενικευμένη διόρθωση είναι των τροφίμων - ποτών, λόγω του 0,46% της μετοχής της CC HBC στα 17,71 ευρώ.

Και ενώ στο Χ.Α. διαδραματίζονται όλα αυτά, στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις. Στις 6.883 μονάδες ο FTSE 100, στις 9.758 μονάδες ο DAX.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v