ΧΑ: Κρίσιμο «σταυροδρόμι» στις 1.200

Οι τοποθετήσεις της τελευταίας στιγμής, τα πακέτα, το ποντάρισμα για «νέα υψηλά», τα οικονομικά αποτελέσματα και οι αναβαθμίσεις εισηγμένων προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση. Στο προσκήνιο τράπεζες, αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Σε παρτίδα πόκερ για μεγάλες τσέπες και γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α., καθώς γύρω από τις εισροές των passive funds έχει στηθεί ένα τεράστιο, για τα δεδομένα της αγοράς, παιχνίδι θέσεων και προσδοκιών.

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Κίτσιος στο πρώτο σημερινό κύριο θέμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται από πολλούς η σημαντικότερη των τελευταίων μηνών. Κι αυτό για τον πρόσθετο λόγο πως η αγορά βρίσκεται κοντά στα «υψηλά» της και αρκετές μετοχές «επιστρέφουν» σε επίπεδα τιμών του 2009 και παλαιότερα.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις συναλλαγές των 187 εκατ. ευρώ με 73,6 εκατ. μετοχές, την προσέγγιση οριακά των «υψηλών» για τον Γενικό Δείκτη στις 1.197,79 μονάδες -αλλά με τοπική κορυφή στις 1.201,23 μονάδες- και λίγο χαμηλότερα για τον FT 25, που διαμορφώθηκε στις 398,17 μονάδες, αλλά με τοπική κορυφή στις 399,54.

Πρακτικά, τα «υψηλά έτους» πλησίασαν και ο Γ.Δ., στις 1.202,27 μονάδες (σε κλείσιμο στη συνεδρίαση της 22ας/10), και ο 25άρης, των 17ης-20ής/5, αλλά «νέα υψηλά» δεν σημειώθηκαν. Ωστόσο, καταγράφηκαν συντονισμένες αγορές αλλά και αναδιάταξη θέσεων κυρίως από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, όσοι τοποθετήθηκαν -καθαρά... κερδοσκοπικά, προεξοφλητικά- στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης της Παρασκευής κατοχύρωσαν μέρος των θέσεών τους σε βιαστικούς αγοραστές της τελευταίας στιγμής. Το γεγονός πως από τη συνεδρίαση της 22ας/11 μέχρι και εχθές γίνονται κινήσεις κυρίως στις δέκα μετοχές των εταιριών που συναποτελούν τον MSCI Greece-EM αλλά και σε άλλες 10-15 μετοχές από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση καταδεικνύει πως με αφορμή την ένταξη της αγοράς στην κατηγορία των αναδυόμενων επιχειρείται να γίνει παιχνίδι σε μεγαλύτερο μέρος του... ταμπλό.

Στο σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος δείχνει πως ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκε επίσημα η υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από τον MSCI, η 26η Νοεμβρίου έχει αναχθεί σε ορόσημο. Είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν από την έναρξη ισχύος των αλλαγών στους δείκτες MSCI, οι οποίες για το Χ.Α. είναι πολύ σημαντικές. Μετά από 13 χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφει στις αναδυόμενες αγορές, με στάθμιση 0,43% στον MSCI Emerging Markets και με 10 μετοχές να συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες. Η δε υποβάθμιση συνέπεσε με την επάνοδο της αγοράς στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, λόγω της μείωσης του ρίσκου χώρας, παίζοντας καταλυτικό ρόλο σε ό,τι ακολούθησε.

Στα της χθεσινής συνεδρίασης αναφέρεται αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ στη συνέχεια της ημέρας -και λόγω της σημασίας που έχει δοθεί- το euro2day.gr θα «τρέχει» μαζί με την αγορά τον βραχυπρόθεσμο παλμό της και τις όποιες εξελίξεις.

Όπως εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς, το χρηματιστήριο έχει εξασφαλίσει μια σχετικά ήρεμη κατάσταση στα πολιτικά και οικονομικά, με την Έλενα Λάσκαρη να αναφέρεται στο... τρέξιμο της κυβέρνησης για ΕΑΣ και πλειστηριασμούς.

Όμως το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον φαίνεται να ευνοεί το χρηματιστηριακό παιχνίδι, τη στιγμή που είναι κοινό μυστικό στην πιάτσα πως αρκετά «ισχυρά χέρια», που έχουν δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση και πολιτικό χρόνο στο οικονομικό επιτελείο, θέλουν να κάνουν το παιχνίδι τους. Είναι ίσως η πρώτη φορά στα έξι χρόνια της ύφεσης που σε αυτήν τη συγκυρία βρίσκονται στην Αθήνα, την επισκέπτονται ή προγραμματίζουν επαφές τόσο πολλοί και τόσο σημαίνοντες ξένοι παίκτες. Η Αθήνα (και) το χρηματιστήριο είναι υπό παρακολούθηση και γι' αυτό η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται πρόκριμα των διαθέσεων των ξένων.

Στις τράπεζες μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το σκηνικό, ωστόσο στην Εθνική γίνονται τοποθετήσεις με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αύριο. Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε και σχετικό διάγραμμα-σύντομη ανάλυση για τη μετοχή της ΕΤΕ, στον Εκηβόλο. Παράλληλα, είναι εμφανής η μόχλευση στη μετοχή της Alpha Bank και στο warrant της, με ενδεικτικές τις χθεσινές συναλλαγές και την υψηλή απόδοση της μετοχής (4,69%), κυρίως όμως του δικαιώματος (7,09%). Υψηλές, πολύ υψηλές συναλλαγές περί τα 32,5 εκατ. ευρώ έγιναν και στην Πειραιώς, οι περισσότερες από κάθε άλλη μετοχή.

Ο κλαδικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 190 μονάδες και εύλογο είναι το ερώτημα-στοίχημα εάν θα δώσει αντίδραση πάνω από τις 200 προς τις 205 μονάδες πριν κλείσει η τρέχουσα χρήση.

Πάντως, οι τράπεζες είναι πλέον για τα καλά στο παιχνίδι, ενώ ενδιαφέρουσα θεωρείται η χθεσινή ανάλυση της Euroxx για τις τρεις του κλάδου.

Τοποθετήσεις και πακέτα έγιναν και εχθές στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αν και το χτίσιμο θέσεων σε αυτές τις εισηγμένες έχει ξεκινήσει από τα ελάχιστα του περυσινού φθινοπώρου και μόνο τις τελευταίες εβδομάδες σχετίστηκε με την ένταξή τους στον MSCI. Άλλωστε και οι τρεις ήταν εξαρχής μεταξύ των επικρατέστερων, σχεδόν βέβαιων, για να συμπεριληφθούν στον δείκτη και μάλιστα με μεγάλη στάθμιση(*). Κατά την εκτίμησή μας οι αγορές κυρίως ξένων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως κλίματος, MSCI και προοπτικών της οικονομίας.

Εκεί όμως που κυρίως οι ξένοι έδωσαν τα ρέστα τους τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες ήταν σε Τιτάν, Jumbo και Folli Follie Group, με την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να κάνει την... έκπληξη και από κοινού με τις άλλες δύο να σημειώσει ένα... κρεσέντο συνεχόμενων υψηλών. Σε σημείο που η μετοχή του Τιτάνα επιστρέφει στα επίπεδα του 2011, της Folli Follie Group στις τιμές του 2009 και της Jumbo, εάν έχω μετρήσει σωστά, στο καλοκαίρι του 2007.

Μιλάμε για ολική επαναφορά προς την προ κρίσης εποχή για την Jumbo, που ενισχύεται και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Όπως αναφέρεται από χρηματιστηριακούς κύκλους, το επιπλέον της αγοράς σε αυτήν τη συγκυρία είναι η παράλληλη ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών, όπου αρκετές ισχυρές επιχειρήσεις και εισηγμένες-σηματωρούς σημειώνουν όντως ελπιδοφόρα μεγέθη.

(*) Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη αναλύονται οι ευκαιρίες και τα ρίσκα για τις δέκα μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στον MSCI. Ποιες δείχνουν να έχουν το πλεονέκτημα και γιατί. Ο ρόλος των κεφαλαίων ενεργητικής διαχείρισης. Αναλυτικοί πίνακες με το μετοχολόγιο, τις σταθμίσεις και τις αποτιμήσεις των τίτλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v