Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε θέσεις μάχης για το rebalancing

Γιατί τράβηξαν υψηλότερα την αγορά τα «ισχυρά χέρια» στο παρά πέντε του rebalancing. Η εικόνα για τους τίτλους του MSCI. Τι κρύβει η επανεμφάνιση των «μεσαίων». Το ενδιαφέρον των ξένων και οι ανησυχίες για τις εισροές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με συντονισμένες αγορές προς το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της Παρασκευής ολοκληρώθηκε ακόμη ένας εβδομαδιαίος κύκλος, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.168 μονάδες, τον FΤ25 στις 389, τον FT Mid με τη μικρότερη άνοδο στις 1.174 και τον Τραπεζικό Δείκτη και πάλι στην περιοχή των 185-190 μονάδων.

Ακόμη ένας κύκλος στην διαδικασία συσσώρευσης της αγοράς, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου ενδέχεται να ολοκληρώνεται. Κύκλος, που -προσώρας- δίνει για τον FT 25 την «τοπική κορυφή» των 399,92 μονάδων (στη συνεδρίαση της 22/10), το «τοπικό χαμηλό» των 371,87 μονάδων (στις 13/11) με μάλλον ικανοποιητικές συναλλαγές και διψήφιες αποδόσεις σε συγκεκριμένες μετοχές κυρίως της «μεγάλης» κεφαλαιοποίησης αλλά και της «μεσαίας». Δεν έλειψαν και οι εξαιρέσεις από την «χαμηλότερη» κατηγορία.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν εμφανής η σπουδή των βραχυπρόθεσμων παικτών να... βρουν αφορμές που, σε συνδυασμό με τις τελευταίες κινήσεις εν όψει MSCI, θα «τραβούσαν» την αγορά λίγο υψηλότερα.

Οι συναλλαγές στη συνεδρίαση της 23/11 ξεπέρασαν τα 119 εκατ. ευρώ με ισχυρούς τζίρους αφ΄ ενός στην Εθνική αφ΄ ετέρου σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στους τίτλους των ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, JUMBO, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια όπως σε αρκετές ακόμη μετοχές (και) από τον δείκτη FTMid.

Από τεχνική πλευρά η δοκιμασία- επιβεβαίωση των 375-370 μονάδων για τον 25άρη (στην διορθωτική συνεδρίαση της 20/11) έβγαλε στο διήμερο σημαντικές τοποθετήσεις, όχι μόνο στις δέκα μετοχές του διεθνή δείκτη, αλλά και σε τίτλους άλλων κατηγοριών.

Τι «φέρνει» ο MSCI

Θυμίζουμε, πως οι δέκα μετοχές που εμπλέκονται στο rebalancing λόγω της εισόδου της ελληνικής αγοράς στον δείκτη MSCI Emerging Markets από το απόγευμα της Τρίτης είναι οι τρεις τραπεζικές Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank οι τρεις του «παλιού δημόσιου τομέα» ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και οι τέσσερις των Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Folli-Follie και ΤΙΤΑΝ. 

Τοποθετήσεις έγιναν στην διάρκεια της εβδομάδας ωθώντας στα «νέα υψηλά» των 11,25 ευρώ την Jumbo και των 22,50 ευρώ τον τίτλο της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Ωστόσο στο διήμερο 22-23/11 κυρίως όμως στην συνεδρίαση της Παρασκευής και μετά τις 15.50-16.15 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ. Αλλά και στη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση σε τίτλους των Fourlis, ΕΥΑΘ, Intracom, Attica Bank.

Μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι χρηματιστές «κρατούσαν» πολύ μικρό καλάθι, ορισμένοι δε εξ αυτών επιφυλάσσονταν για το συνολικό ύψος των τελικών εισροών λόγω του MSCI.

Το Euro2day.gr αναφερόταν, προ ημερών, στους μέτριους τζίρους των 77-80 εκατ. ευρώ, και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την αγορά. Εχουν καταγραφεί τα ρίσκα που δημιουργούν οι μεγάλες προσδοκίες για MSCI και warrants σημειώνοντας τον κίνδυνο. Αν η εικόνα δεν αναστραφεί στις επόμενες συνεδριάσεις, τότε το άγχος της αγοράς θα αρχίσει να αυξάνεται, σημειώθηκε τότε.

Και αυτό γιατί το σύνολο των παικτών είναι long, ενώ hedge funds και prop desks των ξένων επενδυτικών τραπεζών έχουν "πακετάρει" μετοχές περιμένοντας εισροές τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων από τα παθητικής διαχείρισης emerging funds.

Σύμφωνα με ορισμένους, πάντως, οι τοποθετήσεις στις τράπεζες δεν σχετίζονται τόσο με την ένταξη τους στον δείκτη, όσο με τις κλαδικές εξελίξεις. 

Οσον αφορά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων έχει συντελεσθεί ήδη, μέσω θυγατρικών ξένων οίκων που είχαν χτίσει θέσεις από τα ιστορικά χαμηλά.

Πρακτικά ένα θυγατρικό χαρτοφυλάκιο π.χ. της Morgan Stanley δεν θα περίμενε την τελευταία στιγμή για να πάρει θέση στέλνοντας την τιμή της μετοχής (άρα το μ.ο. κτήσης) στα ύψη, αλλά θα έχει φροντίσει να του μεταβιβασθεί η συμμετοχή άλλου θυγατρικού χαρτοφυλακίου, που επένδυε λ.χ. σε «αναπτυγμένες αγορές» .

Αλλωστε παρακολουθώντας κάποιος την ανοδική αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών από τα χαμηλά του Οκτωβρίου- Νοεμβρίου γνωρίζει πως η Morgan Stanley ή όποιος άλλος ξένος οίκος έχει κτήσεις σε πολύ φθηνότερες τιμές.

Ωστόσο τοποθετήσεις από «τρίτα» και «καινούργια» funds θα γίνουν μέχρι και τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης. Το ερώτημα είναι σε τι ύψος θα κυμανθούν.

Στην πορεία των Ελληνικών Πετρελαίων κυρίως όμως των Folli-Follie, Jumbo και προφανώς του Τιτάνα αναφερόμαστε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Και εδώ, όμως, τοποθετήσεις στο... παρά πέντε ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα προϋποθέσεις μόχλευσης και νέα υψηλά.

Σε γενικές γραμμές η πιθανή «κορύφωση» της τάσης με αφορμή και τα πακέτα που θα περάσουν στην συνεδρίαση της 26/11 ενδέχεται να επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από όσους διαχειριστές «κλείνουν βιβλία» τέλος του μήνα- αρχές Δεκεμβρίου.

Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση και τα «ισχυρά χέρια» που την στηρίζουν, εύλογα θα επιδιώξουν να καλλιεργήσουν κλίμα, να «ωραιοποιήσουν» έτι περισσότερο την κατάσταση- έστω επικοινωνιακά- ώστε σε συνδυασμό με την «ουδέτερη» στάση του Βερολίνου (ακόμη δεν έχει σχηματιστεί η συγκυβέρνηση CDU-SPD) να κερδίσουν πολιτικό χρόνο.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν πληροφορίες που θέλουν τη Moody's να προχωρά σε αναβάθμιση της Ελλάδας πριν τις εορτές, τότε η κατάσταση «εξωραΐζεται» περισσότερο. Διευκολύνοντας ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο, το ΤΧΣ και την διοίκηση της Eurobank που επισπεύδουν την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. 

Η ενεργοποίηση εγχώριων παικτών και το ενδιαφέρον σε Mid - Small Caps

Ενθαρρυντική, σύμφωνα με ιδιώτες χρηματιστές, ήταν η «αφύπνιση» δυνάμεων των «χαμηλότερων» κατηγοριών. Θεωρούν δε ενδεικτική την περίπτωση λ.χ. του Κυριακίδη, καθώς η μετοχή της μαρμαροβιομηχανίας ενισχύθηκε περισσότερο από 50% (σε διάστημα εβδομάδας) βοηθούμενη και από τις εξελίξεις (που τρέχουν σε νομικό επίπεδο) αλλά και την θεαματική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων (ειδικά στο τρίτο τρίμηνο).

Από την πλευρά τους, χρηματιστές τραπεζικών ΑΕΠΕΥ εστιάζουν στις διεργασίες που διαδραματίζονται στον κλάδο, τις εξελίξεις στο μέτωπο της Eurobank, την αναπόφευκτη «μόχλευση» και μέσω των warrants κατ΄αρχήν στην Alpha Bank και ενδεχομένως στη συνέχεια σε Εθνική και Πειραιώς. Σημειωτέον, πως η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με μικρές απώλειες στα 0,64 ευρώ (αξία συναλλαγών 7,031 εκατ. ευρώ) το δε warrant της κατά 4,96% υψηλότερα στα 1,27 ευρώ με συναλλαγές 2,355 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε, μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, πως οι αγορές που έγιναν την τελευταία ώρα προοιωνίζονται προεξόφληση καλών νέων που δεν περιορίζονται στις δέκα μετοχές που έχουν ενταχθεί στον δείκτη MSCI.

Σχετίζει δε την εμφανή βελτίωση της διάθεσης των παικτών με το αποτέλεσμα της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο, και στην προσπάθεια που θα καταβάλλει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα όποια ενθαρρυντικά μηνύματα του Βερολίνου.

Το γεγονός, πως έγιναν υψηλοί τζίροι σε αρκετές μετοχές- εκτός των δέκα του MSCI- καταδεικνύει το ενδιαφέρον των ξένων για συγκεκριμένες εταιρείες και επιχειρηματίες. Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα... πηγαινοέρχονται δεκάδες υψηλόβαθμα αλλά και μεσαία στελέχη ξένων οίκων, αναζητώντας ευκαιρίες και ενδιάμεσους.

Συνεκτιμάται δε, πως η BofA/ Merrill Lynch στην τελευταία της έκθεση αν και επιφυλακτική για την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, εστίαζε σε ομάδα συγκεκριμένων μετοχών/εισηγμένων.

Ανάλογες στοχεύσεις γίνονται από ξένα σπίτια -άλλα λιγότερα αισιόδοξα, άλλα περισσότερο- επιλέγοντας από ένα «καλάθι» 25 - 30 εταιρειών. Σε αυτή τη φάση γιατί εάν ανοίξει λίγο το παιχνίδι και η κυβέρνηση αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο που φαίνεται να της δίνουν οι δανειστές, οι επιλογές θα διευρυνθούν.

Έμπειρος επιχειρηματίας εκτιμούσε, πως Μυτιληναίος και ΓΕΚ/Τέρνα αποτελούν πλέον «πιλότους» και για άλλες στρατηγικές συνεργασίες ξένων με έλληνες επαγγελματίες.

Δεδομένης της αδυναμίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος να σταθεί αρωγός χρηματοδοτικά των επιχειρήσεων αρκετές είτε θα αναζητήσουν ξένους είτε θα προσεγγιστούν από αμερικανικά, γερμανικά και λοιπά κεφάλαια.

Αποτελεί επίσης κοινή εκτίμηση διορατικών ανθρώπων της αγοράς, πως από τα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου του 2012 έχει ξεκινήσει ένας μακροπρόθεσμος κύκλος εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του εγχώριου επιχειρείν, δραστικής αλλαγής ισορροπιών και ισχύος, μεγάλο μέρος της οποίας θα περάσει μέσα από το χρηματιστήριο.

Για αυτό και επιμένουν να «χτίζουν» θέσεις παρά τα τριψήφια ποσοστά απόδοσης που γράφουν ορισμένες μετοχές από τα ιστορικά ελάχιστα τους. Από το 2012 μέχρι το 2018-2020 και μέσω του χρηματιστηρίου θα πραγματοποιηθεί- ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της οικονομίας/επιχειρείν της νεότερης ιστορίας αυτού του τόπου, υποστηρίζει έμπειρος παίκτης ο οποίος μεσολαβεί για συμφωνίες και δουλειές με ξένους.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.168,90 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,13%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 3,43% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,48%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσωπικά- Οικιακά Προιόντα (9,01%) Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (8,22%), Κατασκευές- Υλικά (7,49%) και Ακίνητης Περιουσίας (5,10%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Ασφάλειες (-4,05%) και Βιομηχανικά Προϊόντα – Υπηρεσίες (-1,82%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: FHLΚυριακίδης (48,31%), Pasal(34,38%), Αθηνα (31,02%), Κτήμα Λαζαρίδη (28,50%), Sato(26,11%), Βογιατζόγλου Systems(24,09%), Χατζηκρανιώτης  (21,62%), HellasOnLine(20%), Alsinco(20%) και Τηλέτυπος (19%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Γενική Τράπεζα (-34%), Spider (-30,23%), Logismos(-28,86%), Προοδευτική (-24,29%), Δάιος Πλαστικά (-22,48%), PCSystems(-21,74%) Εριουργία Τρία Άλφα (-19,95%), Κλ. Ναυπάκτου (-19,12%), ΑΕΓΕΚ (-18,49%) και Αττι-Κατ (-15,56%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v