Συμπληρώθηκαν 21 συνεδριάσεις από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1202,77 μονάδων (συνεδρίαση 22/10) και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να κινείται στο ίδιο σταθεροποιητικό κανάλι.
Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και οκτώ συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 1150 μονάδων, που για κάποιους αναλυτές θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο, προκειμένου να επανεξετάσουν επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αγορά.
Σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψης, κλεισίματα υψηλότερα των 1150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 384 μονάδων για τον FTSE25, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο για κίνηση προς τις 1179 και 393 μονάδες, αντίστοιχα, ανοδική υπέρβαση των οποίων θα επανέφερε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με πρώτο στόχο τις 1203 και 400 μονάδες, αντίστοιχα.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε σαν κύριους πρωταγωνιστές τους ΔΕΗ, Τράπεζες και τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, λόγω και των "πακέτων" της Μέτκα.
Να σημειωθεί ότι συνολικά πέρασαν από το Χρηματιστήριο 10 "πακέτα" 3.217.288 τεμαχίων, που αντιστοιχούν στο 6,1% της εισηγμένης στα 12,5 ευρώ, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 40,2 εκατ. ευρώ. Ένα μήνα νωρίτερα ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πουλήσει στη Fairfax το 4,2% των μετοχών του ενισχύοντας τη ρευστότητά του κατά επιπλέον 25,5 εκατ. ευρώ.
Άξιον απορίας το γεγονός ότι τόσο ο τίτλος του Μυτιληναίου, όσο και αυτός της Μέτκα, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, με την μετοχή της Μέτκα να έχει ως "άλλοθι" ότι είθισται η τρέχουσα τιμή της μετοχής να βρίσκει την τιμή που γίνεται κάποια σημαντική προσυμφωνημένη συναλλαγή.
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, ξεπέρασε τα 147 εκατ. από τα οποία τα 50,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ).
Νέο ρεκόρ συγκεντρωτισμού, αλλά και συναλλακτικής αδιαφορίας για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, καθώς μόλις 10 τίτλοι (ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ), απέσπασαν το 87% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!!!)
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1133,87 (-0,24%) και υψηλό τις 1150,61 (+1,23), μετά τις 12.02 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα", στις 17.00 βρέθηκε στις 114,49 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1141,91 μονάδες με κέρδη 0,46%.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Μέτκα και Frigoglass και μόνιμα με θετικό οι MIG, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Frigoglass.
Τι λένε οι αναλυτές
"Συνεχίζεται η κίνηση συσσώρευσης της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, πολύ κοντά στο πρόσφατα υψηλά, εν αναμονή των τελικών αναδιαρθρώσεων λόγω MSCI και με αρκετές μετοχές εισηγμένων να διαμορφώνουν έως και "απαιτητικές" αποτιμήσεις" αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.
Πιθανή θεωρείται η εκτόνωση της Αγοράς κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και σε περίπτωση που είναι καθοδικού χαρακτήρα θα ήταν θετικό ο Γενικός Δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 1050 μονάδων, προκειμένου να ακολουθήσει νέο ανοδικό κύμα που θα φέρει τον Δείκτη στην περιοχή των 1250 - 1300 μονάδων, αν δεν προκύψει κάποια αρνητική πολιτική εξέλιξη.
Παραμένει ο στόχος υψηλότερα των 1200 μονάδων, έως το τέλος του έτους και σε αυτό, κατά περίπτωση, μπορεί να βοηθήσουν και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, επόμενο "στοίχημα" για την Αγορά είναι το αν θα υπάρξει διάχυση του ενδιαφέροντος, τουλάχιστον σε μετοχές εταιρειών που λόγω θεμελιωδών θα "απαιτούσαν καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση".
Οι διεθνείς αγορές
Μικτά πρόσημα στην Ασία, όπου ξεχώρισε το +1,92% του Nikkei (λόγω της αποδυνάμωσης του γεν), όπως και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, θετικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων από την Αγορά Εργασίας που κατά παράδοξο τρόπο τυχαίνουν θετικής υποδοχής και δεν εντείνουν τις ανησυχίες για επερχόμενο "tapering" από τη Fed (!)
Μάλιστα η Wall Street δείχνει να αγνοεί και τα τελευταία πρακτικά της Fed, από τη συνεδρίαση στα τέλη του Οκτωβρίου που έδειξαν ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να αποφασίσει μέσα στους επόμενους μήνες τον περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων από τα υφιστάμενα επίπεδα των 85 δισ. δολ. το μήνα.
Πιο "σωστά" δείχνει να παίρνει το μήνυμα ο χρυσός που υφίσταται νέες πιέσεις.
Ξεκινώντας από την Ασία και όσον αφορά τον δείκτη Nikkei, η Credit Suisse εκτιμά ότι αποκτά πλέον δυναμική για τα υψηλά των 15.880/15.945 μονάδων. Μακροπρόθεσμα, ο δείκτης πρέπει να ξεπεράσει τις 16.155 ώστε να αντιστρέψει την καθοδική τάση που σημειώνει από το 1996.
Πολύ μπερδεμένα μας τα λέει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον οίκο, επιτάχυνση της ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας στο 3% αναμένει για το 2014 καθώς και ένα ισχυρό έτος για τις μετοχές. Οι αναλυτές της Τράπεζας επιβεβαιώνουν τον στόχο των 1.900 μονάδων για τον S&P 500 μέχρι τα τέλη του 2014. Ωστόσο η Goldman αναφέρει ότι δεδομένης της μεγάλης ανόδου του S&P 500 από την αρχή του 2013, ο δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει 6% τους επόμενους τρεις μήνες και 11% μέσα στους επόμενους 12 μήνες στα επίπεδα των 1.700 κα 1.600 μονάδων αντίστοιχα. Παράλληλα, "βλέπει" πιθανότητα 67% για μια πτώση του δείκτη κατά 10% κάποια στιγμή μέσα στο 2014 (!)
Δυναμική ανάκαμψη του δολαρίου και παράλληλα πτώση για ευρώ και γεν, προβλέπει μεταξύ άλλων η Goldman Sachs σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με σχετική έκθεση της. Κεντρικό επιχείρημα της Επενδυτικής αποτελούν οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Σε ότι αφορά την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, αν και θέτει στόχο το 1,40 δολ. σε βάθος 12μηνου, από το 2015 προβλέπει αποδυνάμωση του ευρώ στα σημερινά επίπεδα και υποχώρηση ως το 1,20 το 2017. Το ευρώ θα ενισχυθεί έναντι του γεν και του Ελβετικού φράγκου ενώ θα έχει μικρές διακυμάνσεις έναντι της στερλίνας.
Με τη φράση "ήρθε η ώρα της προς τα κάτω αναπροσαρμογής" η Chevreux δίνει το σύνθημα για διόρθωση των Αγορών 5% - 10%, που σύμφωνα με την ίδια θα ολοκληρωθεί στο α' τρίμηνο της νέας χρονιάς. Η ίδια δηλώνει ότι αυξάνει τις θέσεις σε ρευστό από 3% στο 5% στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο της και πωλητής σε κάθε άνοδο της Αγοράς.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει πουλήσει 70,2 εκατομμύρια μετοχές της General Motors και ότι σκοπεύει να πουλήσει τις υπόλοιπες 31,1 εκατομμύρια μετοχές ως το τέλος του έτους. Ωστόσο όπως μετέδωσε το Reuters, το Αμερικάνικο Υπουργείο σημειώνει ότι το χρονοδιάγραμμα υπόκειται στις συνθήκες της Αγοράς.
Επιστροφή στο ΧΑ
Την επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επισήμανε από τη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει επειγόντως τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θεωρεί μονόδρομο, προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις, τονίζοντας ότι "πολλοί Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους".
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κάνει λόγο η τρόικα, η οποία σημειώνει ωστόσο πως παραμένουν εκκρεμότητες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των εταίρων. Τα τεχνικά κλιμάκια των Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα διασπάσει τις 1.200 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμά η Exotix. Τονίζει ωστόσο τα κέρδη που έχει καταγράψει η Αγορά από την αρχή του έτους και εκτιμά ότι η άνοδος μπορεί να συνεχιστεί εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τον Μυτιληναίο σημείωνει πως τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν θετικά και χαρακτηρίζει "μηχανή κοπής χρήματος" τη ΜΕΤΚΑ.
Η Exotix στέκεται ακόμη και στις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή διάφορες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθούσε ένα "sell off", λόγω φόβου, σε ομόλογα και assets. Υπογραμμίζει ωστόσο πως αυτό θα ήταν προσωρινό.
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τις Τραπεζικές μετοχές, σε απόλυτα βραχυχρόνιο διάγραμμα, ο τίτλος της Εθνικής έδωσε σήμα επανεισόδου, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 4,37 ευρώ. Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 4,25 ευρώ, δημιουργούν τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 4,40 και 4,50 ευρώ.
Σχετική κινητικότητα και στα Τραπεζικά warrants. Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,21 ευρώ (+1,68%) με συναλλαγές 2346431 τεμ., της Πειραιώς στα 0,7850 ευρώ (+1,82%) με 1909554 τεμ. και αυτό της Εθνικής στα 1,47 ευρώ ενισχυμένο κατά 7,3% και με συναλλαγές 1451057 τεμ.
Από τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές και πλην των "γνωστών υπόπτων" Jumbo και Τιτάνα, θετικές τεχνικές ενδείξεις έδωσε εκ νέου ο τίτλος της ΔΕΗ. Αν η μετοχή παραμείνει υψηλότερα των 10,20 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 10,39 ευρώ, θα "εγείρει απαιτήσεις" για κίνηση προς τα 11,00 - 11,50 ευρώ.
Αν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Οργανισμού έτυχαν μάλλον θετικής υποδοχής από μερίδα αναλυτών, ο τίτλος μετά τις 11.01 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία ανέφεραν στην πλευρά των πωλητών ξένο fund που έχει θέση στην μετοχή.
Επίσης και σύμφωνα με την άποψη της Pantelakis Sec, στα τρέχοντα επίπεδα με βάση τα κέρδη του 2013 η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών δείχνει να έχει μία ακριβή αποτίμηση με PE 21, EV/EBIDTA: 11,7. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το PE για το 2015 θα διαμορφωθεί στο 14 και το EV/EBIDTA στο 14 και το FCF yield στο 10%. "Το νέο management μπορεί να αξιοποιήσει τα νέα παιχνίδια, να προχωρήσει σε περικοπή κόστους και να εξορθολογήσει ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή δομή του οργανισμού" αναφέρει η ΑΧΕ.
Με το "σταγονόμετρο" οι διακριθέντες στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Ξεχώρισαν οι Κυριακίδης και λόγω θετικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Q&R (πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ενώ συνεχίζεται το "ασανσέρ" με αξιόλογους όγκους στον Χατζηκρανιώτη και πωλητή έναν από τους βασικούς μετόχους.
Τέλος από αύριο 22/11 εισέρχεται προς διαπραγμάτευση η μετοχή της Viohalco SA, στο Χρηματιστήριο Euronext του Βελγίου.
----ΧΠΑ
Και νέα αλλαγή σκηνικού με την χθεσινή υποχώρηση να την διαδέχεται, σήμερα, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν στο τέλος "έμεινε από δυνάμεις".
Η συναλλακτική δραστηριότητα υποχώρησε ελαφρώς στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ νέα αυξητική διάθεση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.850 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με ελαφρώς καλύτερες διαθέσεις αυξάνοντας το premium στο 0,42%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.468, 5.412 Δεκεμβρίου, 36 Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 381,75) κινήθηκαν μεταξύ 377,5 και 384,75 μονάδων.
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.565), ΔΕΗ (1.421), Alpha Bank (466), Εθνική (1.977), Πειραιώς (2.353), Μυτιληναίο (643), ΓΕΚ (1.086), ΟΠΑΠ (448), Intralot (116), MIG (363), Μέτκα (467).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη υπήρξε η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς διαπραγματεύθηκαν μόνο 404 δικαιώματα (240 calls και 164 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 39%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (20.093.535 τεμ.), Εθνική (3.164.597 τεμ.), MIG (2.023.008 τεμ.).