Σε ριζικές διαφοροποιήσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες των μετοχών του Χ.Α. που έχει φέρει η αλματώδης άνοδος τους τελευταίους μήνες αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης σε σημερινό θέμα του. Αποτέλεσμα αρκετοί πλέον να αναφέρονται σε φαινόμενα φούσκας.
Στις 1.191 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 396 ο FTSE 25, στις 1.204 μονάδες ο FT Mid και στις 196 ο τραπεζικός.
Το τράβηγμα που... επιφύλαξαν προφανώς «ισχυρά χέρια» στα τελευταία 5΄-10΄ της συνεδρίασης της Παρασκευής ενισχύει την εκτίμηση πως το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, παρά τις τελευταίες αναθεωρήσεις στόχων (κυρίως από την πλευρά αμερικανικών επενδυτικών οίκων).
Στο ράλι και στις... λακκούβες αναφέρονταν οι Στ. Κοτζαμάνης - Γιώργος Α. Σαββάκης, καθώς η τεχνικότητα των βασικών δεικτών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλης μιας ανοδικής προσπάθειας. Για τον FTSE 25 οι 400-410 μονάδες είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης φοράς, που εν δυνάμει μπορεί να ωθήσει τον δείκτη προς τις 425-428.
Επίπεδα στα οποία κατά την εκτίμηση αρκετών φίλων αναλυτών και παικτών καταλήγει το τελευταίο ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τα χαμηλά στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Κίνηση που υποστηρίχθηκε κυρίως από τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη μετά από καιρό να «υπερφαλαγγιζει» την κρίσιμη αντίσταση των 205 μονάδων, με οδηγό την Εθνική (έως τα 4,70 ευρώ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης).
Στα 4,20 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 4,29 στις 25/10, δηλαδή χωρίς να επιτευχθεί κλείσιμο στα κρίσιμα 4,25 ευρώ. Θα φανεί σήμερα, το πολύ αύριο, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις η ΕΤΕ μπορεί να ξαναπιάσει τα 4,70 ευρώ, εάν ο κλαδικός δείκτης μπορεί να υπερβεί εκ νέου τις 205 μονάδες.
Προσδοκίες και γρίφοι για τα stress tests, πού ποντάρουν και τι φοβούνται οι τραπεζίτες αναλύονται διεξοδικά από τον Χρ. Κίτσιο. Εύλογα το ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένο στις τράπεζες, συν τω χρόνω στην προοπτική άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής στην επαναγορά μετοχών από το ΤΧΣ, από την αναδιάρθρωση των δεικτών. Και βεβαίως από τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Στο 0,665 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που δεν κατάφερε να κρατήσει το 0,70-0,75 παρότι διαθέτει τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με την Εθνική και την Πειραιώς.
Στα υπόψη και η μερική -πλην όμως εμφανής- αλλαγή στάσης 2-3 ξένων επενδυτικών οίκων, που... αίφνης στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έκαναν λίγο πίσω ως προς την υπερθεματική προσέγγιση της ελληνικής αγοράς.
Σημειώναμε στο σχόλιό μας της 26ης/10 «Τα deals βγάζουν νικητές στη... Σοφοκλέους»: «...Τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου οι ξένοι στην πλειονότητά τους έβλεπαν πολλά θετικά και λίγα αρνητικά (για την αγορά, και βελτίωση της οικονομίας) για να αλλάξουν στάση τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση της Citi για ύφεση και το 2014, τη στιγμή που η JP Morgan εξακολουθούσε να προβληματίζεται για την Ευρώπη, αποδίδοντας συνάμα εύσημα στην Αθήνα. Τα εύσημα-εύσημα αλλά και τα πολλοστά νέα μέτρα - νέα μέτρα, όπως ο θανάσιμος εναγκαλισμός της χώρας στο... διηνεκές. Ενδεικτικά όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του euro2day.gr για τους όρους του μετά μνημονίου (sic)».
Τα ξένα σπίτια έβλεπαν μισογεμάτο το ποτήρι στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή στις 330-340 μονάδες (του 25άρη) και μέσα σε 3-4 εβδομάδες το ίδιο... ποτήρι μισοάδειο. Αλλά 40-50/55 μονάδες ψηλότερα, επίπεδα όπου και καταγράφηκαν οι πρώτες σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων, κυρίως από την πλευρά των λεγόμενων ξένων σπιτιών και των... περιβόητων hedge funds.
Από τη στάση αυτών των παικτών -κυρίως εκείνων- θα φανεί εάν η βραχυπρόθεσμη φορά του χρηματιστηρίου θα παραμείνει ανοδική (προς τις 400-410 μονάδες) ή αν θα χρειαστεί ακόμη μία επιβεβαίωση των 380-375 μονάδων για τον FT 25.
Θα επιμείνουμε -ως προς το κάτω όριο ενός αποδεκτού εύρους διακύμανσης- στις 380-375 μονάδες, θυμίζοντας πως ο δείκτης είδε δύο φορές αυτήν την περιοχή. Την πρώτη στην ανοδική -κατά 2,32%- συνεδρίαση της Παρασκευής 18/10 με ελάχιστο χαμηλό ημέρας στις 380,25 μονάδες. Και τη δεύτερη στη διορθωτική -με απώλειες 3,60%- συνεδρίαση της Τετάρτης 23/10 όταν υποχώρησε έως τις 380,61 μονάδες.
Ως άνω όριο παραμένει το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 399,92 μονάδων μία εβδομάδα πριν. Λογικά οποιαδήποτε... παρέκκλιση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (πρακτικά εκτός των αναφερθέντων ορίων) δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω ανόδου (προς τις 425-428 μονάδες) ή διόρθωσης (χαμηλότερα των 375 προς τις 355 μονάδες για τον δείκτη).