Η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να διατηρηθεί το θετικό κλίμα και η Αγορά να κινηθεί ψηλότερα, διαθέτουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις και οι οποίες θα "επιστρατεύονται" κατ΄ επιλογήν και αναλόγως των περιστάσεων (!)
Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης η προσπάθεια "αφύπνισης" σε μετοχές χαμηλότερα του FTSE25, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να ξεπεράσει το δύο προς ένα.
Έτσι σήμερα και με εμφανή την έλλειψη βοηθειών από τον Τραπεζικό κλάδο, η κυλιόμενη ρευστότητα μεταφέρθηκε στους Εμποροβιομηχανικούς τίτλους, ενώ "ο λαγός από το καπέλο" βγήκε από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας οκτώ από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και μαζί τους και τον Γενικό Δείκτη.
Ο τελευταίος, αφού ξεκίνησε με "πτωτική ουρά" και υποχώρησε μέχρι τις 1147,73 μονάδες (-0,75%), συνέχισε αλλάζοντας τρεις φορές πρόσημο, όμως μετά τις 12.25 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα", κάνοντας μία βόλτα μέχρι τις 1172,89 μονάδες (+1,43%), ακολούθησε υποχώρηση μέχρι τις παρυφές των 1159 μονάδων, καθώς εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στους Τραπεζικούς τίτλους, στις 17.00 βρέθηκε στις 1166,27 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 1174,41 μονάδες με κέρδη 1,54%.
Τα "μαγικά" του Γενικού Δείκτη ακολούθησαν και αρκετές μετοχές του FTSE25. Έτσι στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Frigoglass, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΛΠ
Μένοντας στις μετοχές του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι Motor Oil, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή.
Σχετικά χαμηλότερος ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) έφθασε τα 125,3 εκατ, από τα οποία τα 24,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ). Το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις έξι τίτλους και πιο συγκεκριμένα στους Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕΤΠ και ΔΕΗ.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Μετά τα πρόσφατα υψηλά και την επίτευξη του στόχου των 1200 μονάδων, η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα επίπεδα των 1150 μονάδων, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνέχιση της ανόδου, τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς πλησιάζει η πρώτη περίοδος άσκησης των warrants. Τα τελευταία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές είναι "in the money".
Χαμηλότερα του 25αρη, το ενδιαφέρον θα παραμείνει ιδιαίτερα επιλεκτικό σε μετοχές που έχουν προοπτικές, ελκυστικά θεμελιώδη και αξιοπρεπή συναλλακτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian TrustΑΧΕΠΕΥ, η όποια διόρθωση θεωρείται καλοδεχούμενη, με τις επόμενες στηρίξεις του Δείκτη να εντοπίζονται στις 1130 και 1080 μονάδες, επίπεδα που ενδείκνυνται για επανατοποθετήσεις, εν όψει του Νοεμβρίου που αναμένεται ιδιαίτερα "θερμός" μήνας, λόγω και των περαιτέρω εισροών με φόντο τις ανακατατάξεις στον MSCI.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα στην Ασία, με μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και διστακτικά στις πρώτες ώρες συνεδρίασης η Wall Street.
Ανάμικτα τα συναισθήματα στις τάξεις των επενδυτών από τους δείκτες PMIσε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ξεκινώντας από την Γηραιά Ήπειρο, η Morgan Stanley προειδοποιεί πως οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν την στρατηγική της επιλεκτικής τοποθέτησης σε μετοχές, καθώς η Ευρώπη έχει υπεραποδόσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, και ο κίνδυνος διόρθωσης είναι υπαρκτός. Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να επιλέξουν μετοχές που προσφέρουν "αξία" (value stocks).
Από την άλλη, η BGC Brokers, πιστεύει ότι η στροφή προς την Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της. Εκτιμά πως οδεύουμε προς μία διόρθωση στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς εάν κοιτάξει κανείς τη σχετική επίδοση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών σε σχέση με τις
ΗΠΑ, θα δει μία υπεραπόδοση της τάξης του 13%.
Τα Ευρωπαϊκά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της στερλίνας και του ευρώ, προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες ξένου συναλλάγματος μέχρι το τέλος του έτους, καθώς βρίσκουν στήριξη στις αυξανόμενες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Περιοχή, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ο οίκος εκτιμά πως το ευρώ θα αγγίξει τα 1,40 δολάρια μέσα σε περίπου έξι μήνες, ενώ η στερλίνα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί τα 1,69 δολάρια εντός εξαμήνου.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο S&P 500 διαπραγματεύεται 15,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών που τον απαρτίζουν, ήτοι κοντά στην υψηλότερη αποτίμηση από τα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Σύμφωνα με την Citigroup, δεδομένου ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί φέτος κατά περίπου 20%, ενώ τα εταιρικά κέρδη κατά 5-6%, υπάρχει ανησυχία ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος λόγω και της πιθανότητας υψηλότερων αποδόσεων στα ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια. "Η αγορά προτρέχει αλλά έχει καλές προοπτικές για το 2014", σχολιάζει ο οίκος, τονίζοντας όμως ότι "οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασύρονται από τις αποτιμήσεις".
Επιστροφή στο ΧΑ
Έμμεσες αιχμές κατά της Ελλάδας για το γεγονός ότι δεν έχουν προωθηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις,
άφησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μιλώντας στην Γερμανική εφημερίδα "Bild", σπεύδοντας, παράλληλα, να απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου "κουρέματος" των Ελληνικών ομολόγων.
Στο 3,8% θα κινηθεί η ύφεση στην Ελλάδα το τρέχον έτος, ενώ για το 2014 θα διαμορφωθεί στο –2,9% προβλέπει η Citigroup στο "Global Economic Outlook" Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η ανεργία στη Χώρα θα κυμανθεί στο 28% φέτος και στο 30,5% το 2014.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη η Citigroup προβλέπει ύφεση της τάξεως του 0,3% για το 2013 αλλά ανάπτυξη 0,8% το 2014. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 12,2% φέτος και στο 12,3% το επόμενο έτος. Για την Γερμανία, ειδικότερα, εκτιμά ανάπτυξη 0,6% φέτος και 1,9% το 2014.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη, επαναπροσεγγίζει τα υψηλά έτους που είναι και υψηλά 70 μηνών, ο τίτλος της Eurobank Properties. Απόδοση 10% ετησίως θα αποφέρει στην εισηγμένη το χαρτοφυλάκιο των 14 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζει η εταιρεία στην επικαιροποίηση της έκθεσης του διοικητικού της συμβουλίου.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι θα καταβάλλει αντάλλαγμα 145,81 εκατ. ευρώ ενώ τα ετήσια έσοδα από τα μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ. Αναμένει δε την ολοκλήρωση της συναλλαγής έως τα τέλη του έτους. Επιμένει πλαγιοανοδικά ο τίτλος της MIG, σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,2810 ευρώ (κλείσιμο 30/8).
Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα της πώλησης του συνόλου των μετοχών της Olympic Air
ανέρχεται σε κέρδος €43 εκατ. περίπου σε ενοποιημένη βάση. Το εν λόγω κέρδος θα απεικονιστεί στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου του 4ου τριμήνου. Για την Εταιρεία, η εν λόγω πώληση δεν έχει καμία επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα.Σημειώνεται ότι για την περίοδο 01.01.2013-30.09.2013, η επιβάρυνση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων του Ομίλου από την ενοποίηση της Olympic Air ανέρχεται σε ζημίες €5 εκατ. περίπου.
Στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 32μηνών έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 4.209.070 ίδιες μετοχές της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 105.110.000 μετοχές. Επίσης από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 25 παλαιές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 4.204.400 μετοχών έχει οριστεί η 1/11/2013.
Νέα υψηλά 60 μηνών για τον τίτλο της Folli Follie Group. Αν υπερκεράσει και την τεχνική αντίσταση των 21,40 ευρώ, δεν υφίστανται παρά μόνο θεωρητικές τεχνικές αντιστάσεις (!)
Μεταφερόμενοι στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Trastor που κινείται σε υψηλά 37 μηνών.
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την InfoQuest, με τον τίτλο να απειλεί υψηλά 61 μηνών.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΕΛΒΕ και Sato (αγγίζει υψηλά 24 μηνών), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Revoil, ενώ οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν να υπάρχει πωλητής στον Αστέρα.
-----ΧΠΑ
Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.172 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αλλά αιφνιδιάστηκε από τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών και έκλεισε με υποτίμηση 1%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 0,20%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.524, 5.101 Νοεμβρίου, 423 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 387,25) κινήθηκαν μεταξύ 384,25 και 392,5 μονάδων.
Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (153.100 Alpha Bank, 9.800 Ελλάκτωρ, 8.900 ΕΧΑΕ, 5.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.313), ΔΕΗ (1.248), Alpha Bank (2.403), Εθνική (4.040), Πειραιώς (2.319), ΟΠΑΠ (650), Μυτιληναίο (1.381), MIG (591), ΓΕΚ (163), Ελλάκτωρα (110), ΕΧΑΕ (151), Intralot (410), Eurobank (677), Βιοχάλκο (300), Jumbo (128), Motor Oil (644), Ελ. Πετρέλαια (264).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE Large Cap ανέβηκε στα επίπεδα του 40,5%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1.439 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (747 δικαιώματα αγοράς και 692 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (14.929.135 τεμ.), Εθνική (1.647.978 τεμ.).