Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τις συνεχιζόμενες εκπλήξεις, από πλευράς τελικών δημοπρασιών, την αυξημένη κινητικότητα στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό και την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).
Ξεκινώντας από τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 2,10% και τον Τραπεζικό εβδομαδιαία κέρδη 3,24%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 31,13% και ο Τραπεζικός απώλειες 13,52%. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 155 εκατ. ενισχυμένη κατά 6%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Ο τζίρος, αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά και την πρώτη μισή ώρα ξεπερνούσε τα 26,4 εκατ. (από τα οποία τα 3,49 εκατ. ήταν το πρώτο "πακέτο" της Αεροπορίας Αιγαίου), σταδιακά κατέβασε ρυθμό, πιθανότατα γιατί το ενδιαφέρον μεταφερόταν στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τελικά έφθασε τα 94,3 εκατ. από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕΤΠ). Το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε οκτώ τίτλους (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ).
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1195,09 μονάδες (+1,76%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1180,73 (+0,54%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1190,52 μονάδες με κέρδη 1,37%.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Eurobank Properties, Intralot και Motor Oil.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Τα υψηλά 27 μηνών "είδε" ο Γενικός Δείκτης αυτή την εβδομάδα συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και σωρευτικά κέρδη έως και 22%, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Ο φετινός Οκτώβριος μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο μήνας με τις λιγότερες πτωτικές συνεδριάσεις στην ιστορία του Χ.Α. αφού ακόμα και στην περίοδο του 1999 ο καλύτερος μήνας (Αύγουστος) είχε τέσσερις συνεδριάσεις με αρνητικό κλείσιμο ενώ τρεις συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του μήνα η Αγορά μετράει μόλις τρεις πτωτικές.
Το Χ.Α. εξακολουθεί να προσελκύει ρευστότητα και να μετακυλύει τα κέρδη σε "νέες ιδέες" αντισταθμίζοντας πιέσεις σε κλάδους ή μετοχές που έχουν "τρέξει". Τα καλά νέα για τους κατέχοντες μετοχές είναι ότι ακόμα η Αγορά δεν έχει γίνει τόσο επιλεκτική όσο ενδεχομένως θα δικαιολογούσε το ράλι που έχει προηγηθεί με αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκια να αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη δύναμη παρά τις ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές που υπάρχουν στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Διαχειριστικά η εικόνα αυτή στρέφει τους επαγγελματίες σε αγορές καλαθιών του Δείκτη και λιγότερο σε επιμέρους επιλογές προκειμένου να κλειδώσουν την προσαρμογή του χαρτοφυλακίου τους με τις αποδόσεις της Αγοράς.
Μετά από ένα διάστημα ισχυρών στρεβλώσεων σε επίπεδο υποτιμήσεων η Σοφοκλέους έχει γυρίσει σε στρεβλώσεις, σε επίπεδο ανατιμητικών υπερβολών πριμοδοτώντας ζημιογόνες εταιρείες ή αυξάνοντας την απόσταση της αποτίμησης από την καθαρή θέση ή την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων σε βαθμό που θα δικαιολογούσε ακόμα κι την ανάληψη ανάποδων θέσεων.
Το γιατί η Αγορά "δεν βλέπει ή δεν θέλει να δει" προς το παρόν αυτές τις στρεβλώσεις, έχει να κάνει με την μεταβατική περίοδο που διανύει το Χ.Α. και την προσδοκία ενίσχυσης της από εισροές εντός του Νοεμβρίου από την ταξινόμησή του σε αναδυόμενη Αγορά.
Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποιο γεγονός, ή εξέλιξη, που δικαιολογεί το "εορταστικό κλίμα" και τα απανωτά ρεκόρ του Χρηματιστηρίου, καθώς αποκρατικοποιήσεις, αναβαθμίσεις, τρόικα και ρύθμιση του Ελληνικού χρέους δεν παρουσίασαν κάποιο νεότερο δεδομένο.
Τεχνικά η εικόνα μπορεί μεν να αποφορτίστηκε μετά την σφοδρή ημερήσια διόρθωση της περασμένης Τετάρτης, οι υπερτιμήσεις ωστόσο παρέμειναν στους βασικούς ταλαντωτές. Η διόρθωση ήταν εντός των αναμενομένων αναλογιών για την άνοδο που έχει προηγηθεί ωστόσο για να θεωρηθεί ότι έχει περαιωθεί θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει άμεσα ένα νέο υψηλό.
Καμία ένδειξη αντιστροφής τάσης δεν υφίσταται από τους κινητούς μέσους, ωστόσο το σημείο αντιστροφής έχει ανέβει στις 1090 μονάδες λόγω της ανερχόμενης φοράς που έχουν οι βραχυπρόθεσμες χρονοσειρές τάσης.
Παρά την έντονη διόρθωση που συντελέσθηκε την εβδομάδα που πέρασε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Αγορά έχει επαρκώς απορροφήσει τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών. Επιπλέον οι τζίροι, αν και παραμένουν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία που όσο να είναι δεν μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Είναι ενδεικτικό ότι στις συνεδριάσεις της αρχής της εβδομάδας, ο αθροιστικός τζίρος μεταξύ 1150 και 1200 μονάδων προσέγγισε το μισό δισ ευρώ δημιουργώντας ένα προσωρινό επίπεδο εγκλωβισμού που θα απαιτούσε κάποια υψηλότερη συναλλακτική επίδοση για να απορροφήσει την προσφορά.
Υπό αυτό το πρίσμα οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας παραμένουν υπέρ μιας συσσώρευσης και ενδεχομένως μιας πλάγιας πτωτικής κίνησης που θα "εξομαλύνει" αρκετές βραχυπρόθεσμες υπερβολές.
Την Δευτέρα η Αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της επίσημης Εθνικής αργίας. Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με κυριότερες αυτές της ΒΡ, Man, Deutsche Bank (29/10) Erste Group (30/10), Bayer, BNP, Shell, Total (31/10).
Στις 29 Οκτωβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι δωρεάν μετοχές (1ν/25π) της Τέρνα Ενεργειακή ενώ η Σαράντης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου.
"Την 1η Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την ΕΒΖ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σημαντικές πιέσεις στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τον Κινεζικό Τραπεζικό κλάδο να προβληματίζουν τους επενδυτές, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη με τις μεγαλύτερες πιέσεις σε Μιλάνο και Μαδρίτη, ενώ επιφυλακτικά ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street, με τον Nadaq να εμφανίζει σχετικά καλύτερη εικόνα λόγω των αποτελεσμάτων των Amazon, Zynga και Microsoft, ενώ μικτά συναισθήματα δημιούργησαν τα Αμερικάνικα μάκρο.
Θετική είναι η υποδοχή των "stress tests" που ανακοίνωσε η ΕΚΤ από τους αναλυτές και τους traders, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs. Το πρώτο θετικό σημείο είναι ότι ο έλεγχος θα γίνει σε 124 μεγάλες Τράπεζες και όλες τις Περιφερειακές Γερμανικές Τράπεζες (Landesbanks), σύμφωνα με την Goldman.
Το δεύτερο θετικό σημείο είναι ότι ο έλεγχος θα γίνει σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών, στα Παράγωγα και στα collaterals, εξέλιξη που η Αγορά αναμένει να είναι εξαιρετικά σημαντική για να διαπιστωθεί το πραγματικό ρίσκο που έχουν λάβει οι Τράπεζες.
Οι επενδυτές και οι traders θεωρούν, ωστόσο, ότι οι έλεγχοι δεν θα είναι αξιόπιστοι εάν δεν οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι οι Τράπεζες ορισμένων χωρών χρειάζονται σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση. Μάλιστα, θεωρούν ότι οι Ιταλικές, οι Γερμανικές και οι Ισπανικές Τράπεζες είναι αυτές που χρειάζονται τα περισσότερα κεφάλαια.
Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να αντλήσουν 20 δισ. με 50 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων των νέων "stress tests" της ΕΚΤ. Αυτό πιστεύει η πλειονότητα των 146 διεθνών επενδυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Morgan Stanley.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι Τράπεζες στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία αναμένεται να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα στα "τεστ αντοχής". Το 41% εκτιμά ότι η αξιολόγηση της ΕΚΤ και τα "stress tests" θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό Σύστημα, ενώ το 24% εκτιμά ότι θα έχουναρνητική επίδραση στον κλάδο αλλά και στην οικονομία.
Η JP Morgan επιμένει ότι θα υπάρξουν διευθετήσεις των χρεών των Χωρών, που βρέθηκαν εντός προγραμμάτων μνημονίων και επαναλαμβάνει ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2015-2016 θα καλυφθούν από μία προληπτική γραμμή από τον ESM και όχι από ένα νέο πρόγραμμα. Ένα άλλο στοιχείο που λαμβάνει υπόψη της η ανάλυση είναι οι πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της Κοινωνικής δοκιμασίας από τα προγράμματα που εφαρμόζονται.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, το πρώτο μέρος του "δράματος" για την Ευρωζώνη έχει ολοκληρωθεί, υπογραμμίζοντας, όμως, δύο βασικές αδυναμίες στο αρχικό πλαίσιο. Πρώτον, μία ανεπαρκή εποπτεία για να ελεγχθούν τα ελλείμματα των Κρατών-Μελών, οι Τράπεζες και τα εξωτερικά ισοζύγια και δεύτερον, η απουσία του οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου για να προληφθεί η κρίση. Η JP Morgan προβλέπει για το 2013 ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 0,4% και στο 1,5% το 2014.
"Από κυκλική ματιά, η διάσπαση του υψηλού των 1.709 μονάδων του Αυγούστου, ανοίγει ένα νέο ανοδικό παράθυρο στα τέλη Δεκεμβρίου, που θα οδηγήσει σε νέα σημαντική κορυφή για το δείκτη S&P 500" αναφέρει η UBS. "Οποιαδήποτε διόρθωση ή πισωγύρισμα στις τιμές στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου θα έχει καθαρά διορθωτική μορφή και η τιμή στόχος για το Δεκέμβριο είναι οι 1.780 μονάδες".
Για το δείκτη DAX, μετά την επίτευξη του αρχικού στόχου που ήταν οι 8.850 μονάδες, η UBS επισημαίνει ότι κρίσιμη πλέον στήριξη είναι το προηγούμενο υψηλό των 8.770 μονάδων. Μια διάσπαση της, θα μπορούσε να δώσει σήμα αντιστροφής για 2-3 εβδομάδες και επιστροφή το Νοέμβριο προς την περιοχή των 8.457 μονάδων πριν ξεκινήσει το επόμενο ράλι του Δεκεμβρίου και τις 9.100 μονάδες.
Αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50, το επιθετικό ανοδικό σκέλος έχει χαρακτηριστικά αγοραστικού πανικού, τα οποία είναι συνήθως δείγματα εξάντλησης μιας κίνησης. Κατά την άποψη του οίκου, η περιοχή αντίστασης των 3.000 και 3.070 μονάδων -τα υψηλά του 2011- είναι ένα δύσκολο επίπεδο. Ένα πρώτο σήμα αντιστροφής θα ήταν ένα κλείσιμο στο ημερήσιο διάγραμμα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων, με τις 2.855 μονάδες ως βραχυπρόθεσμη στήριξη.
Για το χρυσό, εξηγούν ότι ανεξάρτητα από το τι βλέπουν μεσοπρόθεσμα, σε βραχυπρόθεσμη βάση, τόσο το πολύτιμο μέταλλο όσο και η πλατίνα έχουν φθάσει τις τιμές στόχους που έχουν προβλεφθεί στην πτωτική τους κίνηση και με την εικόνα των υπερπωλημένων επίπεδων, περιμένουν να αρχίσει μια βραχυπρόθεσμη αναπήδηση στις τιμές.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας εντός των τειχών, "η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές από τον MSCI, έφερε νέους επενδυτές στις Ελληνικές μετοχές, με τους όγκους συναλλαγών να αποτυπώνουν ήδη το όφελος, καθώς τα funds με αισιόδοξη στάση απέναντι στην Ελλάδα χτίζουν θέσεις", ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΧΑΕ θα επιστρέψει και εφέτος κεφάλαια στους μετόχους της. Σημειώνεται ότι η ΕΧΑΕ είχε ρευστά διαθέσιμα ύψους 153 εκατ. ευρώ και μηδενικό χρέος στο α' εξάμηνο, που μεταφράζεται σε 2,34 ευρώ ανά μετοχή ή το 31% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης.
Η πορεία των Ελληνικών ομολόγων μπορεί να είναι ανοδική, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, σχολιάζει η Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt". Το άρθρο επισημαίνει ότι “ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ανακοινώσει ότι η Χώρα του θέλει την ερχόμενη χρονιά να διαθέσει και πάλι ομόλογα στην Αγορά.
Οι υπόλοιποι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αμφισβητούν όμως ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ως εκ τούτου συζητούν ήδη για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα. Οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν επίσης, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια". Το δημοσίευμα συνιστά προσοχή έναντι των Ελληνικών ομολόγων, καθώς "είναι κυρίως επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) και μερικές Τράπεζες αυτοί που εμπορεύονται τα Ελληνικά ομόλογα. Σε περίπτωση αρνητικών ειδήσεων, οι τιμές ενδέχεται να καταρρεύσουν και πάλι". Η εφημερίδα επισημαίνει, τέλος, ότι παρά τις Ελληνικές διακηρύξεις επιτυχίας, περί περιορισμού των ελλειμμάτων, είναι αμφίβολο το πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η δημοσιονομική εξυγίανση της Χώρας.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, υπερτονίζοντας την θετική διάθεση του Δείκτη, την τάση "χωνέματος" των τιμών στις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και την αξιοπρόσεκτη κινητικότητα που αναπτύσσεται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την εβδομάδα που έρχεται, οι επενδυτές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει με το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης.
Ξεκινώντας την αναφορά στα επιμέρους και από το Τραπεζικό ταμπλώ, οι Τραπεζικοί τίτλοι ξεκίνησαν σχετικά "φουριόζικα" την συνεδρίαση, με επικεφαλής της Εθνική, όμως στο πρώτο ημίωρο συνάντησαν αξιοπρόσεκτη προσφορά και έκαναν πίσω. Αυτή είναι μία πρώτη ένδειξη, ότι ο Τραπεζικός κλάδος μπορεί να μπαίνει σε φάση συσσώρευσης - πλαγιολισθητικής κίνησης.
Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 191 μονάδων. Για να γίνει περισσότερο επιθετική η τάση χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 210 μονάδων, τα οποία θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 238 μονάδες. Αυτά με δεδομένη την εικόνα των Τραπεζικών μετοχών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνουν σαν μάλλον αισιόδοξο σενάριο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Ουκ ολίγα τα άξια αναφοράς στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη.
Ξεκινώντας από την ΔΕΗ, ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού απειλεί νέα υψηλά 27 μηνών και αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 10,40 ευρώ, δύσκολα θα τον αναχαιτίσει η επόμενη τεχνική αντίσταση των 10,80 ευρώ.
Σε υψηλά 65 μηνών ο τίτλος της Βιοχάλκο. Άφησε πίσω του και την αντίσταση των 6,70 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 7,20 ευρώ. Απορίες δημιουργεί η μειωμένη κινητικότητα στις θυγατρικές του Ομίλου, με την καλύτερη εικόνα να παρουσιάζουν Σιδενόρ και Σωλ. Κορίνθου.
Υψηλά 42 μηνών για τον τίτλο του Τιτάνα, που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και επάνω στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 20,00 ευρώ.
Μεταφερόμενοι χαμηλότερα, σε υψηλά 31 μηνών κινείται ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που δοκίμασε και τιμές σχετικά υψηλότερα των 3,00 ευρώ, αλλά έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το παραπάνω επίπεδο. Υπέρβαση των 3,00 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς την ζώνη 3,30 - 3,50 ευρώ.
Συνεχίζοντας χαμηλότερα, επιθετικό αγοραστή έβγαλε στην αρχή της συνεδρίασης η Kleeman, όμως η συνέχεια δεν είχε την ίδια ένταση. Η μετοχή κινείται σε υψηλά 42 μηνών.
Απόλυτα εντυπωσιακή η Αεροπορία Αιγαίου υπερφαλαγγίζει τα υψηλά 69 μηνών (!) και όλοι περιμένουν την συνέντευξη τύπου στις 31 τρέχοντος για τις νέες προοπτικές της εταιρείας.
Δύο "πακέτα" για συνολικά 775.623 τεμάχια (αφορούσαν το 1,09% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) πραγματοποιήθηκαν στην Aegean Airlines μέσω του Χ.Α. Οι συναλλαγές υλοποιήθηκαν στην τιμή των 5,63 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε σε 4.366.757 ευρώ.
Η Aegean ανακοίνωσε ότι η Autohellas, συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Θ. Βασιλάκη, τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Ευτ. Βασιλάκη και το μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Γ. Βασιλάκη, προέβη την 25/10/2013 σε αγορά 775.623 μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας 4.366.757 ευρώ. Η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε ότι η Autohellas ελέγχει ποσοστό 10,78% επί των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.
Μένοντας στον όμιλο Βασιλάκη, σε υψηλά 64 μηνών κινείται η Autohellas, με την κίνηση να διευκολύνεται μετά το πρόσφατο reverse split. Ο τίτλος μπορεί να έκλεινε ακόμα ψηλότερα αν δεν έμπαινε "φράγμα" 25020 τεμ. στα 8,10 ευρώ.
Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" η Trastor που απειλεί τα υψηλά 38 μηνών.
Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Ευρ. Πίστη, Λύκο, Ιντρακάτ, ενώ για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" συνεχίζει να αποκτά "θαυμαστές" ηSato (!)
----ΧΠΑ
Με ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την υποτονικότητα που προσγείωσε τις συναλλαγές σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.126 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έχοντας σχετικά καλύτερη συμπεριφορά και μείωσε το discount στο 0,70%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.840, 3.327 Νοεμβρίου, 512 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 1 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 393) κινήθηκαν μεταξύ 386,5 και 398,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (11.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.015), ΔΕΗ (873), Alpha Bank (1.277), Εθνική (1.711), Πειραιώς (1.977), ΟΠΑΠ (660), Μυτιληναίο (929), MIG (706), ΓΕΚ (239), Ελλάκτωρα (210), Intralot (159),Eurobank (251), Βιοχάλκο (446), Motor Oil (371), Ελ. Πετρέλαια (447), Τιτάνα (114), Σιδενόρ (208), Σωλ. Κορίνθου (124), Frigoglass (101).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 39%, με ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα 512 δικαιώματα (481 calls και 31 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.440.235 τεμ.), Εθνική (1.674.167 τεμ.).