ΧΑ: Tα ρίσκα του τραπεζικού κλάδου

Τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η βραχυπρόθεσμη κίνηση των αγορών θέλει να αξιοποιήσει το ΧΑ. Η μη ανοδική διάσπαση ισχυρών αντιστάσεων για ΕΤΕ και Alpha απαιτεί προσοχή. Σε πλεονεκτικότερη θέση μη τραπεζικά χαρτιά.

Ποδαρικό με το... δεξί για τις αγορές ελέω ΗΠΑ και Wall Street. Ωστόσο σύντομα -και εννοούμε μέσα στις επόμενες 3-4 συνεδριάσεις- θα φανεί εάν πρόκειται για μία στημένη προσπάθεια αποκόμισης πρώιμων υπεραξιών ή για μία ανοδική παγίδα. Ενδεχόμενο που δεν ακυρώνει τα χθεσινά σημαντικά κέρδη για βασικούς δείκτες και μετοχές και που προφανώς δεν αποκλείει την προοπτική αποκόμισης σύντομα διψήφιων υπεραξιών προτού διορθώσουν οι αγορές.

Το γεγονός πως η χθεσινή αντίδραση στηρίχθηκε (κυρίως) στις τράπεζες (σχεδόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) μας κρατά επιφυλακτικούς για το εγχείρημα κι ιδιαίτερα προσεκτικούς για την τάση, που πρακτικά θα μας κρατήσει πάνω από τα... τερματικά κατά τη διάρκεια της σημερινής και της αυριανής συνεδρίασης.

Στις 941 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 322 ο... 25άρης, με αιχμή τις τράπεζες και τη μεσαία στην περιοχή των 1.180 μονάδων. Με σημαντικές βοήθειες από την αποκαλούμενη περιφέρεια, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τη σημαντικότερη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών (για πρώτη συνεδρίαση του έτους).

Όμως, ο Χρ. Κίτσιος μας επαναφέρει εν μέρει στην πραγματικότητα καθώς εκτιμά την αναθεώρηση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις ΑΜΚ των τραπεζών, που τοποθετούνται πέραν του Απριλίου. Στο σχετικό θέμα υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον ΔΥΟ (2) δισ. ευρώ θα πρέπει να εισφερθούν από τους υφιστάμενους μετόχους.

Ενδεχόμενο που μπορεί να αποτελέσει παγίδα εγκλωβισμού για τους μεγαλομετόχους στην περίπτωση όπου το ευρύτερο επενδυτικό κοινό ΔΕΝ συμμετάσχει στις ΑΜΚ. Εύλογο το ερώτημα ΕΑΝ και ΠΟΣΟ οι μεγαλομέτοχοι θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας πιθανής μικρής συμμετοχής των μικροεπενδυτών, μιας περιορισμένης στήριξης από την πλευρά του λεγόμενου μικρομετόχου.

Ο κίνδυνος αυτός, που πράγματι ελλοχεύει, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος εάν την περίοδο προς τις ΑΜΚ το ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ κομμάτι του Χ.Α. είναι ελκυστικότερο. Για σκεφτείτε το... και ποιες πραγματικές δυσκολίες δημιουργεί για τους μεγαλομετόχους, οι οποίοι μέχρι τώρα ΔΕΝ μας έχουν συνηθίσει για τη γαλαντομία τους. Σοβαρό το θέμα, πάντα κατά την εκτίμησή μας. Θα επανέλθουμε πολλές φορές (και τεκμηριωμένα) στη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη γενικότερη ευωχία και το κλίμα που ενισχύθηκε εχθές. Αφενός γιατί συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι κι ενδεικτικά όσα αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τον «πυρετό» στην περιφέρεια. Και αφετέρου γιατί από τεχνική πλευρά τόσο ο FTSE Large Cap όσο δευτερευόντως κι ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαίωσαν την αρμονική τους κίνηση. Ειδικά ο... 25άρης ήταν απόλυτα συγχρονισμένος εχθές καθώς με την κατά 1,02% υψηλότερα αλλά και τον ΟΤΕ κατά 6,86% στα 5,45 ευρώ διασφαλιζόταν η ισχύς της βραχυπρόθεσμης κίνησης.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως η αποτίμηση λ.χ. του ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 2,67 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ της Εθνικής. Ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση, που σε επίπεδο δεικτών μπορεί να οδηγεί στην προσέγγιση των πρώτων σημαντικών στόχων. Δηλαδή προς τις 1.000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, περιοχή που εδώ και καιρό βλέπουν αρκετοί παίκτες κι αναλυτές και προς τις 340-350 για τον... 25άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v