Οικιστική ”έκρηξη” στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται ραγδαία προς τα ανατολικά. Η οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται κατά τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια στα ανατολικά προάστιά της (Περαία, Πλαγιάρι, Αγία Τριάδα, Τρίλοφος, Νέο Ρύσιο, Καρδία, Θέρμη) χαρακτηρίζεται από τους παράγοντες της κτηματαγοράς τεράστια.

Οικιστική ”έκρηξη” στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται ραγδαία προς τα ανατολικά. Η οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται κατά τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια στα ανατολικά προάστιά της (Περαία, Πλαγιάρι, Αγία Τριάδα, Τρίλοφος, Νέο Ρύσιο, Καρδία, Θέρμη) χαρακτηρίζεται από τους παράγοντες της κτηματαγοράς τεράστια.

Με μικρότερους, αλλά αξιοσημείωτους ρυθμούς κινείται και η ανοικοδόμηση στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ενώ επεκτάσεις παρατηρούνται και στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Κηφισιάς και της Πυλαίας.

Αντίθετα, στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι σχεδόν μηδενική η ανοικοδόμηση, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα. Αλλά κι αν ακόμη βρεθεί κάποιο, η αντιπαροχή ξεπερνά το 65%, οπότε το κόστος κρίνεται απαγορευτικό για τον ενδιαφερόμενο κατασκευαστή.

Το ίδιο πρόβλημα, αλλά με μικρότερη ένταση, καταγράφεται και στην Καλαμαριά, στου Χαριλάου, την Κάτω και την Άνω Τούμπα, περιοχές πυκνές σε δόμηση, όπου έχουν εξαντληθεί τα υπάρχοντα οικόπεδα, καθώς δεν έχει γίνει επέκταση του σχεδίου πόλης κατά τα τελευταία χρόνια.

Οπότε, οι τιμές πώλησης των νεοανεγειρόμενων κατοικιών ξεφεύγουν προς τα πάνω και κυμαίνονται μεταξύ 2.055 - 2.350 ευρώ το τ.μ.

Η έντονη οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Γρ. Λιάντα και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη αστυφιλία που χαρακτηρίζει και τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναδεικνύεται κατά την τελευταία δεκαετία σε πόλο έλξης κατοίκων από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Επιπλέον, οι γονείς των φοιτητών που έρχονται για να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη προτιμούν να αγοράσουν διαμέρισμα παρά να πληρώνουν υψηλό ενοίκιο.

Ένας τρίτος λόγος είναι η ”φυγή” του κόσμου προς τα προάστια, για τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καλύτερες και πιο ανθεκτικές κατασκευές, καθώς ο φόβος ενός νέου σεισμού στην πόλη (συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας με υψηλή σεισμικότητα) είναι υπαρκτός.

Να προστεθεί, ακόμη, ότι ενδιαφέρον αγορών υπάρχει και από ομογενείς που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικά, στην Περαία ο πληθυσμός έχει δεκαπλασιαστεί συγκριτικά με μια δεκαετία πριν, ενώ και στα υπόλοιπα ανατολικά προάστια ο αριθμός των κατοίκων διπλασιάσθηκε ή και τριπλασιάσθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η τάση που καταγράφεται είναι η αγορά κατοικιών μικρής έως μεσαίας κατηγορίας, ήτοι 80-100 τ.μ., γιατί θεωρείται ότι είναι προσιτό το κόστος αγοράς. Αντίθετα, τα μεγάλα σπίτια, αυτά που ξεπερνούν τα 100 τ.μ., δεν έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση.

Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών (το 95% περίπου) καλύπτει το κόστος αγοράς με στεγαστικό δάνειο, δεδομένης της στενότητας χρήματος λόγω και της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Οι τιμές πώλησης των καινούργιων κατοικιών στα ανατολικά προάστια κυμαίνονται από 1.174 - 1.467 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τιμές που θεωρούνται χαμηλές, παρά τη μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αν συνεχισθεί ο ρυθμός αυτός, οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα.

Αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης υποδομών. Για παράδειγμα, εκτός από την Περαία, τη μοναδική περιοχή που διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, κανένα από τα υπόλοιπα ανατολικά προάστια της πόλης δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, με εύλογες συνέπειες για την ποιότητα ζωής.

Επίσης, αρκετά είναι τα προάστια που δεν έχουν οδικό δίκτυο, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί πολύ μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Άλλα αναπτύσσονται και εκτός σχεδίου πόλης, με άγνωστες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Στην αποκαλούμενη λεκάνη του αεροδρομίου ”Μακεδονία”, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας, τα χωράφια αντί για καλλιέργειες έχουν γεμίσει με βίλες!

Αντίστοιχες τιμές με τα ανατολικά προάστια όσον αφορά στην πώληση κατοικιών ισχύουν και στις δυτικές συνοικίες, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται υποβαθμισμένες λόγω της γειτνίασής τους με βιομηχανικές μονάδες.

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις ανατολικές συνοικίες της, όπου η τιμή του τετραγωνικού μπορεί να ξεπερνά και τα 5.870 ευρώ.

Αλλά και οι παλιές κατοικίες παρουσιάζουν ζήτηση. Σε αυτή την κατηγορία οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή, την παλαιότητα και τον όροφο και κυμαίνονται από 880 - 1.467 ευρώ το τ.μ.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v