Mundial 2002: Για να δούμε ”τι θα δούμε...”

Καθώς οι οπαδοί της ”στρογγυλής θεάς” ανά τον κόσμο έχουν ήδη στήσει τις πολυθρόνες τους μπροστά από την τηλεόραση, προκειμένου να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τα τηλεοπτικά δίκτυα μετάδοσης των αγώνων περιμένουν να δουν στα ταμεία τους να συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός κερδών.

Mundial 2002: Για να δούμε ”τι θα δούμε...”
Τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων είχαν ήδη ανατεθεί από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία το 1998. Η γερμανική αυτοκρατορία media του Λίο Κιρχ είχε αγοράσει τα δικαιώματα από τη FIFA έναντι του ποσού των 1,17 δισ. στερλίνων.

Ωστόσο, στα μέσα περίπου του Απριλίου η αυτοκρατορία κατέρρευσε, υπό το βάρος υπέρογκων χρεών και η KirchMedia, η οποία έχει τα παγκόσμια δικαιώματα διανομής για το Μουντιάλ, χρεοκόπησε.

Άμεσα οι επιτελείς της FIFA έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των αγώνων και οι εργασίας αναμετάδοσης αυτών.

Ο Λίο Κίρχ είχε αγοράσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τόσο του 2002, όσο και του 2006, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να συγκεντρώσει αυτό το ποσό. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη Βρετανία έλαβε μόλις 140 εκατ. στερλίνες από το ITV και το BBC - τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα που απέκτησαν τα δικαιώματα για τους αγώνες.

Η FIFA στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις προκειμένου να καλύψει το ποσό που υπολείπεται και ανέρχεται στα 42 εκατ. στερλίνες για τα δικαιώματα του 2002.

Δια μέσου μιας -ομολογουμένως- αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας αναδιοργάνωσης που έλαβε χώρα μετά τη χρεοκοπία, τα δικαιώματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο τέθηκαν εκτός των όποιων υποχρεώσεων του Γερμανού μεγιστάνα, και μεταφέρθηκαν σε μια νέα εταιρία, τη KirchSport.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η FIFA διευκρίνισε ότι η εν λόγω εταιρία είναι οικονομικώς και νομικώς ανεξάρτητη και βρίσκεται στη θέση να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι στα δίκτυα αναμετάδοσης, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες χρεοκοπίας της μητρικής εταιρίας.

Επιπλέον, ορίστηκε ότι η KirchSport, με έδρα στην Ελβετία, θα αναλάβει την ευθύνη από την KirchMedia για οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά στο Μουντιάλ του 2002 και κατείχε μέχρι πρότινος η τελευταία. Έχοντας αποποιηθεί λοιπόν οποιασδήποτε ευθύνης για την αναμετάδοση των αγώνων, ο Κιρχ είναι λογικό να μην περιμένει και κέρδη από την όποια δραστηριότητα.

Ωστόσο, σημαντικά κέρδη αναμένεται να αποκομίσουν οι υπόλοιπες εταιρίες που έχουν αναλάβει να μεταδώσουν τους αγώνες για τις χώρες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ITV, το δίκτυο που έχει αναλάβει την αναμετάδοση για τη Βρετανία μαζί με το BBC, υπολογίζει ότι έσοδά της από τις διαφημίσεις θα αυξηθούν τον Ιούνιο κατά 7%.

Καθώς ο ποδοσφαιρικός ”πυρετός” έχει ”κλονίσει” πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη, οι εταιρίες αναμετάδοσης των αγώνων ευελπιστούν ότι θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Τα κέρδη αυτά έρχονται μάλιστα σε μια στιγμή που οι εταιρίες media αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία του κλάδου.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι το παγκόσμιο παραλήρημα για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει να βοηθάει την αγορά, με τις μεγαλύτερες εταιρίες διαφήμισης αθλητικών προϊόντων, όπως η Nike και η Adidas, να αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους.

Αναλυτές του κλάδου θεωρούν πως ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι μήνες, σε σχέση με τους αντίστοιχους του προηγουμένου έτους, μόνο εξαιτίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Ακόμη πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των αντίστοιχων τηλεοπτικών δικτύων στις διοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ, της Κορέας και της Ιαπωνίας. Η Korea Telecom, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνίας της Κορέας, εκτιμά ότι θα αποκομίσει περί τα 2 τρισ. γουόν (1,60 δισ. δολάρια) από τις διαφημίσεις και τις πωλήσεις στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι Ιταλοί ποδοσφαιρόφιλοι θα παρακολουθήσουν τις προσπάθειες της αγαπημένης τους Squadra Azzurra στη μακρινή Ανατολή, μέσω της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI. Η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας ήλθε σε συμφωνία με τον όμιλο του Κίρχ, έναντι του ποσού των 138 εκατ. δολαρίων.

Στη μακρινή Αυστραλία, αν και η εθνική ομάδα δεν κατόρθωσε να περάσει στην τελική φάση της διοργάνωσης, οι οπαδοί παραμένουν φανατικοί, και θα κατορθώσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες μέσω του SBC, του τηλεοπτικού εθνικού δικτύου, αλλά και του ανταγωνιστικού Channel 9.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι λίγοι φίλοι του ποδοσφαίρου, θα παρακολουθήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης μέσω των τηλεοπτικών δικτύων της Walt Disney, των ESPN και ABC, σε μια συμφωνία ύψους 50 περίπου εκατ. δολαρίων.

Οι υπερήφανοι για τη φιλοξενία του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος Ιάπωνες και Κορεάτες, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους 40 από τους 64 αγώνες μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ενώ όλοι οι αγώνες θα μεταδίδονται από το δορυφορικό δίκτυο SkyPerfecTV.

Αντίθετα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Ελβετοί δεν θα κατορθώσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ, εκτός και αν διαθέτουν συνδρομή σε κάποιο συνδρομητικό ή δορυφορικό κανάλι.

Η ελβετική κρατική τηλεόραση έλαβε την απόφαση αυτή κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους που ζητήθηκε για τα δικαιώματα. Τα νέα ασφαλώς δυσαρέστησαν τους Ελβετούς φιλάθλους, καθώς μάλιστα η εθνική τους ομάδα πρωταγωνιστεί στον όμιλο με τη Ρωσία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Σλοβενία.

Το κόστος για την ελβετική τηλεόραση επρόκειτο να ανέλθει στα 6,5 εκατ. δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένων και των επιπρόσθετων δαπανών για την αποστολή και διαμονή συνεργείων στη μακρινή Ανατολή.

Έφη Ευθυμίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v