Η πιο μεγάλη ”φούσκα”;

Για τη Σοφοκλέους του 1999 ο κ. Θωμάς Λαναράς ήταν ένας ”Sir”, ένας από τους ιππότες του ιερού δισκοπότηρου- τίτλος τον οποίο απέκτησε στον ελληνικό ”ναό του καπιταλισμού”.

Η πιο μεγάλη ”φούσκα”;
Για τη Σοφοκλέους του 1999 ο κ. Θωμάς Λαναράς ήταν ένας ”Sir”, που απέκτησε τον τίτλο του στον ελληνικό ”ναό του καπιταλισμού”.

Ένας από τους ιππότες του ιερού δισκοπότηρου. Όσοι μάθαιναν το μυστικό που αντιπροσώπευε το δισκοπότηρο, θα αποκτούσαν αμύθητα πλούτη. Ή, τουλάχιστον, αυτό καταλάβαιναν οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου. Αυτό ήθελαν να πιστέψουν και αυτό πίστεψαν...

Oι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν στις εταιρίες του ομίλου (βλέπε σχετικό πίνακα) δίνουν με ξεκάθαρο τρόπο την εικόνα. Με απόλυτη προθυμία οι επενδυτές συμμετείχαν στις χρηματοδοτικές ”ενέσεις” των εταιριών Λαναρά, με όρους και τιμές που σήμερα φαντάζουν ιλιγγιώδεις.

Συνολικά, ο όμιλος μάζεψε στο διάστημα 1999- 2000 περίπου 320 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε τότε σε 110 δισ. δρχ.! Η άλλη όψη του νομίσματος αντικατοπτριζόταν άλλωστε και στο ταμπλό. Οι εταιρίες του ομίλου, με πρώτες τις ”ναυαρχίδες” την ΚΛΩΝΑΤΕΞ και τα Κλωστήρια Ναούσης, είχαν αστρονομικές τιμές και κεφαλαιοποιήσεις, τις οποίες πλέον συναγωνίζονται σε ακρότητα μόνον τα ποσοστά... πτώσης που έχουν καταγράψει έκτοτε.

Λίγα παραδείγματα αρκούν. Στο ιστορικό υψηλό της η μετοχή της ΚΛΩΝΑΤΕΞ έφτασε στα 100 ευρώ (34.000 δρχ.), με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ζαλίζει με το μέγεθός της στην περιοχή του... τρισεκατομμυρίου. Έκτοτε η ποσοστιαία πτώση έχει αγγίξει το... 99%.

Ομοίως και στην περίπτωση της Κλωστήρια Ναούσης, που έχει ιστορικό υψηλό τα 243,45 ευρώ, από το οποίο και καταγράφει πτώση... 99,57%, με τρέχουσα τιμή μόλις 1,04 ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες του ομίλου Λαναρά αποτέλεσαν στην πράξη την πιο μεγάλη ”φούσκα” της περιόδου 1999-2000, όχι μόνον λόγω της μεγάλης πτώσης που κατέγραψαν οι τιμές, αλλά και λόγω της ολόθερμης εμπλοκής του επενδυτικού κοινού που κάποτε λάτρεψε τον Θωμά Λαναρά ως ”χρηματιστηριακό θρύλο”.

Και δεν μιλάμε μόνο για τους ”λομπίστες” ή τους επαγγελματίες της αγοράς, αλλά για δεκάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους που πίστεψαν στο ”μύθο”, τον οποίο καλλιεργούσαν τότε και οι ίδιες οι δηλώσεις του κ. Λαναρά. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι όσοι προτίμησαν τις μετοχές του και μόνον αυτές, για μεγάλο διάστημα μπορούσαν να περηφανεύονται ότι πέτυχαν εκρηκτικές αποδόσεις.

Όσοι -συγκριτικά ελάχιστοι- πούλησαν τότε, αλλά και όσοι χρησιμοποίησαν τις κινήσεις των μετοχών του για να επιτύχουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, σίγουρα έβγαλαν λεφτά από ”το φαινόμενο Λαναρά”.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές του φιγουράρουν ακόμη και τώρα ανάμεσα σε εκείνες που έχουν πολύ ”υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα”, ήτοι μεγάλες συναλλαγές σε σχέση με τον αριθμό των μετοχών τους, με εξαίρεση τη ΝΑΟΥΚ που εξήλθε πρόσφατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v