Ομιλος Λαναρά: Δύο καυτές επιστολές προς το ΧΑ

Ο περιορισμός της χρηματοδότησης των Κλ. Ναούσης από τις τράπεζες, οι διαπραγματεύσεις με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες για τη συνολική ή μερική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων, καθώς και η παροχή ρευστότητας για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης είναι μερικά από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του ομίλου Κλωνατέξ. Τα ενέχυρα, τα δάνεια, οι εκτιμήσεις για μεγέθη - χρηματοοικονομικές ζημιές.

Ομιλος Λαναρά: Δύο καυτές επιστολές προς το ΧΑ
Διευκρινίσεις σε μείζονα ζητήματα, όπως η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των εταιριών του ομίλου Κλωνατέξ, τα ενέχυρα που έχουν συσταθεί επί κινητών αξιών, η πορεία των οικονομικών μεγεθών στο εξάμηνο, αλλά και οι υποχρεώσεις προς τράπεζες, παρέχουν οι διοικήσεις των εταιριών Κλωνατέξ και Κλωστήρια Ναούσης σε επιστολές τους προς το Χ.Α.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι παραδοχές στην επιστολή της Κλωστήρια Ναούσης, όπου αναγνωρίζεται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες έχει περιοριστεί από ευρώ 90 εκατομ. σε ευρώ 58 εκατομ., το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό του κεφαλαίου κίνησης και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση δυσκολιών στην ομαλή τροφοδοσία των εργοστασίων με πρώτη ύλη.

Η εταιρεία βρίσκεται, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε διαπραγματεύσεις με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες για τη συνολική ή μερική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων, καθώς και την παροχή ρευστότητας για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης.

Η μορφή, το ύψος και ο χρόνος υλοποίησης της ανωτέρω χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί από τις πιστώτριες τράπεζες.

Από την πλευρά της η μητρική εταιρία Κλωνατέξ επισημαίνει πως προβλέπεται η αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 15,4 εκατ. ευρώ, ενώ συμπληρώνει πως τα δάνεια προς τις τράπεζες εξυπηρετούνται κανονικά, τονίζοντας πως δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταγγελία.

Αναφορικά με τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τη διοίκηση της Κλωνατέξ, έχουν κινηθεί στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2004, με τα χρηματοοικονομικά, όμως, να αναμένονται αρνητικά λόγω πτώσης των τιμών των μετοχών, ενώ σχετικά με τις υποχρεώσεις σημειώνεται πως κινήθηκαν στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου.

* Η επιστολή του ομίλου Κλωνατέξ

Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. και στα πλαίσια του ΠΔ 350/85 και της απόφασης της Επ. Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000 για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η εταιρία με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Αναφερόμενοι στα επισυναπτόμενα στην επιστολή σας δημοσιεύματα Τύπου και στα εξ αυτών ερωτήματα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε η εταιρεία Κλωνατέξ Όμιλος Επιχειρήσεων ΑΕ είναι εταιρεία Συμμετοχών και δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, των τηλεπικοινωνιών και της ναυτιλίας, ενώ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης ξενοδοχειακής εταιρείας.

Στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των εταιρειών του ομίλου προβλέπεται η αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του κοινοπρακτικού δανείου της εταιρείας ύψους 15,4 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ληφθεί το 1999 για τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Κλωστήρια Ναούσης.

Αναφορικά με τα ενέχυρα που έχουν συσταθεί επί κινητών αξιών της εταιρείας και των θυγατρικών της όπως αναφέρεται στην Ενοποιημένη Κατάσταση Ισολογισμού της 31/03/2004 ανέρχονται σε 130,2 εκατ. ευρώ και έχουν δοθεί προς τράπεζες για την εξασφάλιση δανείων, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά και καμία καταγγελία τους δεν έχει επισυμβεί.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ενέχυρα δεν καταπίπτουν (όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και στο σχετικό ερώτημά σας), δεδομένου ότι αποτελούν εμπράγματο βάρος επί κινητών αξιών, το οποίον απλώς παρέχει δικαίωμα προνομιακής ικανοποίησης του ενεχυρούχου δανειστή σε περίπτωση αναγκαστικής εκτελέσεως. Καμία καταγγελία δεν έχει γίνει και καμία απαίτηση δεν έχει επισυμβεί.

Αναφορικά με την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο 2004, αν και ο επακριβής υπολογισμός τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο εξελίχθηκε περίπου αναλογικά με το πρώτο τρίμηνο 2004, με εξαίρεση τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα τα οποία αναμένονται να είναι αρνητικά λόγω πτώσης των τιμών των μετοχών την εν λόγω περίοδο.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις, παραμένουν στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου και αφορούν αφενός μεν τραπεζικές υποχρεώσεις και συγκεκριμένα την τελευταία δόση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 15,4 εκατ. ευρώ και λοιπές τραπεζικές υποχρεώσεις περίπου 1 εκατ. ευρώ περίπου και το υπόλοιπο αφορά υποχρεώσεις προς προμηθευτές και συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Τέλος, η πορεία της εταιρείας ως εταιρείας Συμμετοχών εξαρτάται εν πολλοίς από την πορεία των μετοχών των θυγατρικών της εταιρειών, από την πορεία των ίδιων των εταιρειών, αλλά και από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης στις εν λόγω εταιρείες”.

* Η επιστολή των Κλωστήρια Ναούσης

”Όπως γνωρίζετε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα με περιόδους ύφεσης και ανάκαμψης, χρονικής διάρκειας τρία με πέντε έτη. Η περίοδος της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει ο κλάδος από το 2001 συνεχίζεται έως και σήμερα και επηρεάστηκε σημαντικά από τη διολίσθηση του δολαρίου και από την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τα γεγονότα αυτά είχαν έντονα αρνητική επίδραση στην εξέλιξη του εν λόγω κλάδου όχι μόνον στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής η εταιρεία μας προχώρησε σε σημαντικής έκτασης λειτουργικές αναδιαρθρώσεις των παραγωγικών της δραστηριοτήτων με μεταφορές μονάδων, επέκταση της καθετοποίησης και μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα προχώρησε σε σειρά συγχωνεύσεων μεταξύ των θυγατρικών της εταιρειών με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εξόδων διοικήσεως, αλλά και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας σε παραγωγικό επίπεδο.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί ώστε οι παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας να εξακολουθήσουν να είναι βιώσιμες, προσαρμοζόμενες στη διεθνή πραγματικότητα του κλάδου.

Για το σκοπό αυτό θα συνεχιστεί η περαιτέρω καθετοποίηση και μεταφορά δραστηριοτήτων σε χώρες χαμηλού κόστους, ώστε συνολικά να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τον περιορισμό του κεφαλαίου κίνησης, όπως σας έχουμε ήδη γνωρίσει, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες έχει περιοριστεί από ευρώ 90 εκατομ. σε ευρώ 58 εκατομ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό του κεφαλαίου κίνησης και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση δυσκολιών στην ομαλή τροφοδοσία των εργοστασίων με πρώτη ύλη. Η κατάσταση αυτή θα αντιμετωπιστεί με την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω χορηγήσεων από τις τράπεζες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το σύνολο σχεδόν της παραγωγής - πωλήσεων της εταιρείας χρηματοδοτείται με πληρωμές τοις μετρητοίς (πρώτη ύλη, εργατικά, ενέργεια κ.λπ.), ενώ αντίθετα οι πωλήσεις πραγματοποιούνται με προθεσμιακό διακανονισμό κατά μέσο όρο 3 και 6 μηνών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό αντίστοιχα.

Κατά συνέπεια η ύπαρξη επαρκούς κεφαλαίου κινήσεως είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της εταιρείας και τυχόν έλλειψή του μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της.

Για τους ανωτέρω λόγους η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες για τη συνολική ή μερική αναδιάρθρωση των υφισταμένων δανείων, καθώς και την παροχή ρευστότητας για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης.

Η μορφή, το ύψος και ο χρόνος υλοποίησης της ανωτέρω χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί από τις πιστώτριες τράπεζες.

Αναφορικά με την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας στο α’ εξάμηνο 2004, αν και ο επακριβής υπολογισμός τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το β’ τρίμηνο εξελίχθηκε περίπου αναλογικά με το α’ τρίμηνο 2004.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις, σχεδόν στο σύνολό τους ήταν και παραμένουν βραχυπρόθεσμες και αφορούν κυρίως χορηγήσεις τραπεζών και πιστώσεις προμηθευτών.

Αναφορικά δε με την αποπληρωμή τους, για μεν τις τραπεζικές χορηγήσεις, ως εκ της φύσεώς τους ανανεώνονται συνήθως ετησίως με τάση μείωσης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όπως προαναφέρθηκε, για δε τους προμηθευτές αφορούν υποχρεώσεις από τη λειτουργική δραστηριότητα.

Τέλος, έχει καταστεί πλέον γνωστό σε όλους και κυρίως στους ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των τρίτων χωρών και ιδιαίτερα της Κίνας και της Ινδίας, αλλά παράλληλα να προχωρήσουν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Είναι γνωστό επίσης ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο βρίσκεται σε μη ρεαλιστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των ευρωπαϊκών εξαγωγών και εν γένει της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Από τον κανόνα αυτόν δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η κλωστοϋφαντουργία, που αποτελεί έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ε.Ε.

Μονόδρομο αποτελεί και η λειτουργική αναδιάρθρωση των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων και ασφαλώς και της εταιρείας μας με την περαιτέρω καθετοποίηση και τη στροφή σε προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παράλληλα με τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω περιορισμού του εργατικού κόστους, της ενέργειας και λοιπών επιβαρύνσεων.

Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η χρηματοδότηση της εταιρείας με κεφάλαια κίνησης αλλά και για πάγιες επενδύσεις ώστε να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητά της. Η μη επίτευξη των ανωτέρω ενδεχομένως να επηρεάσει δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v