Κ. Κουβαράς: Ευοίωνες οι προοπτικές του κλάδου

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου μετά την ολοκλήρωση των πρώτων μεγάλων έργων υποδομής και των Ολυμπιακών έργων το 2004 είναι, αντίθετα με την κρατούσα αντίληψη, ευοίωνες, αναφέρει ο Κ. Κουβαράς, Αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της JP Αβαξ.

Κ. Κουβαράς: Ευοίωνες οι προοπτικές του κλάδου
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου μετά την ολοκλήρωση των πρώτων μεγάλων έργων υποδομής και των Ολυμπιακών έργων το 2004 είναι ευοίωνες, αντίθετα με την κρατούσα αντίληψη της επενδυτικής κοινότητας περί καθίζησης του κατασκευαστικού έργου, η οποία οδηγεί σε σημαντική υποτίμηση των θεμελιωδών αξιών των καλών εταιριών του κλάδου, αναφέρει ο Κ. Κουβαράς, Αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της JP Αβαξ.

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών του κλάδου ουσιαστικά βασίζονται σε βραχυπρόθεσμα μεγέθη και δεν αντανακλούν τις θεμελιώδεις προοπτικές σε βάθος χρόνου ορισμένων ομίλων, οι οποίοι έχουν προνομιακή θέση στις μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης και μπορούν να εξασφαλίσουν μακροχρόνια και σταθερά έσοδα.

Η εσφαλμένη πρόβλεψη πτώσης του κατασκευαστικού έργου μετά το 2004 προκύπτει κυρίως από τη δεδηλωμένη πρόθεση του κράτους να εξοικονομήσει πόρους για την προώθηση διαφόρων κοινωνικών δράσεων.

Αυτή η στοχευόμενη περιστολή των δαπανών, όμως, θα καθυστερήσει αρκετά, διότι η χώρα μας ακόμη υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών σε υποδομές. Παράλληλα, η όποια μελλοντική πτώση των δημοσίων δαπανών θα υπερκερασθεί από την ουσιαστική μετάθεση του χρηματοδοτικού βάρους της κατασκευής μεγάλων έργων από το κράτος στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Το Γ΄ ΚΠΣ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το σύνηθες και το συγχρηματοδοτούμενο κατασκευαστικό έργο με σημαντικά κονδύλια για αρκετά χρόνια, αντλώντας μάλιστα πρόσθετους πόρους από τη μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων άλλων τομέων και δράσεων. Η ενδιάμεση αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ στις αρχές του 2004 εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση υποδομών μέσω της επίσημης ανακατανομής των αδιάθετων κονδυλίων της περιόδου 2000-2006. Αυτό μπορεί να το προβλέψει κανείς βλέποντας την πρόοδο των τομεακών προγραμμάτων ΚΠΣ 2000- 2006.

Ανεξάρτητα από την αρχική πολιτική βούληση στη διανομή των πόρων κατά τον αρχικό σχεδιασμό, κατά την επανάκριση και αναδιανομή των πόρων είναι φυσικό να ωφεληθούν οι κλάδοι που εμφανίζουν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων και έχουν συγχρόνως και αντίστοιχες ανάγκες, όπως ο κλάδος Οδικοί Άξονες - Λιμάνια και Σιδηρόδρομοι (Εγνατία, ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.).

Επίσης, η διαχείριση των υπό κατασκευή και των επερχόμενων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων θα προσφέρει σημαντικά έσοδα μακροπρόθεσμα στους ομίλους με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, φερεγγυότητα και επιχειρηματικότητα που θα αποκτήσουν τις συμβάσεις παραχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v