ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ

Είναι η ανευθυνότητα ανίκητη;

Είναι η ανευθυνότητα ανίκητη;

Όταν το διακύβευμα αφορά ανθρώπινες ζωές, δικαιούται ο οποιοσδήποτε να αδιαφορεί για τα περιοριστικά μέτρα; Ωσάν να μην αποτελούσε κορυφαίο δίλημμα ο χρόνος άρσης τους, έστω σταδιακής, έχουμε τώρα και τους ανεύθυνους…

Η πανδημία και η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε

Η πανδημία και η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε

Η παρούσα κρίση έχει βαρύ κόστος, ανθρώπινο και οικονομικό, αλλά συνιστά συνάμα και μία προφανή ευκαιρία. Εναπόκειται, δε, αποκλειστικά σε εμάς κατά πόσον θα την αδράξουμε ή θα την αφήσουμε, όπως τόσες κατά το παρελθόν.

Μη δίλημμα το μνημόνιο

Μη δίλημμα το μνημόνιο

Τζάμπα καβγά πάμε να ανοίξουμε και μάλιστα σε δύσκολη ώρα. Ούτε την έκταση ούτε το ακριβές εύρος της ζημιάς, ακόμη, γνωρίζουμε και ήδη διαφαίνεται μία αντιπαράθεση για τους τρόπους υπέρβασής της. Για να το... ξαναδούμε.

Δεν φτάνουν μόνον τα λεφτά

Δεν φτάνουν μόνον τα λεφτά

Για να πάρει εμπρός το «μαγαζί», δεν χρειάζονται μόνο χρήματα. Χρειάζονται στοιχειώδη πράγματα, τα οποία όμως αρνούμαστε να κάνουμε πράξη, εδώ και χρόνια. Μήπως έφτασε η ώρα;

Η ξεκούρδιστη ορχήστρα των Βρυξελλών

Η ξεκούρδιστη ορχήστρα των Βρυξελλών

Πάντα υπήρχαν προβλήματα «συνεννόησης», όμως, κατά κανόνα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Αυτή εξάλλου ήταν η φύση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Τι ακριβώς άλλαξε;

Το σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δανεικά

Μία νέα βουτιά στα χρέη δεν είναι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Απαιτείται διορατικότητα και τόλμη για την παροχή της κατάλληλης απάντησης σε αυτά και χθες στο Eurogroup οι συγκεκριμένες αρετές ήσαν απούσες.

Το ορόσημο του Πάσχα

Για πρώτη φορά μπήκε στο τραπέζι χρονικός ορίζοντας για τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης. Κριτής όλων, φυσικά, ο βαθμός εξάπλωσης της πανδημίας. Αυτός, όμως, κρίνεται από εμάς και την πειθαρχία που είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε.

Η δόση «κρατισμού» που χρειάζεται η χώρα

Εχουν χώρο παλιές «συνταγές» στην αντιμετώπιση νέων προβλημάτων; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε οφείλουμε να εφεύρουμε νέες λύσεις. Ας είναι αυτό, το «όφελος» του δράματος που βιώνουμε.

Θα βάλετε λουκέτο!

Όχι μόνον είναι μία παλιά λύση σε ένα νέο πρόβλημα και μάλιστα αμιγώς γερμανική, αλλά είναι και εντελώς ανεπαρκής, υπό τις περιστάσεις. Έτσι, όμως, όσα προτείνει η Κομισιόν -αντί των κορονο-ομολόγων- οδηγούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε… λουκέτο.

Τα δύσκολα διλήμματα

Τον χρόνο λήξης των περιοριστικών μέτρων, ευλόγως, μόνον οι ειδικοί μπορούν να κρίνουν. Από αυτόν, όμως, θα εξαρτηθεί και η δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει. Είναι ένα κρίσιμο δίλημμα.

Ενας καβγάς που αξίζει να γίνει

«Κοινωνία της προσφοράς»

Το ραγισμένο γυαλί

Ενας νέος άγνωστος κόσμος

Ο κορωνοϊός, τα ευρωομόλογα και το ξεροκέφαλο Βερολίνο

Ανοίξτε τη βεντάλια της στήριξης

Τα ευρωομόλογα και η τελευταία ευκαιρία

Η χρυσή τομή

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Μην αφήσετε την κρίση να γίνει δράμα

v