Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Τσίπρας βλέπει εκλογές;

Όχι μόνο βλέπει εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά εξαγγέλλει και συγκεκριμένα μέτρα για τον... Ιούλιο του 2022. Πού, όμως, βασίζει αυτή του την πεποίθηση;

Γιατί ο Τσίπρας βλέπει εκλογές;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όχι μόνον εκτίμησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι εφέτος ραγδαίες, αλλά διατύπωσε για ακόμη μία φορά την πρόβλεψη πως εφόσον γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ τις κερδίσει και σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της «αδικίας» που διαπράττει η παρούσα κυβέρνηση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Για την ακρίβεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας υποστήριξε χθες από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ότι «... τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό, αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα».

Με μόνη εξαίρεση αυτές οι επισημάνσεις του κ. Τσίπρα να αποτελούν μία εύσχημη ανασκευή όσων είχε εξαγγείλει πρόσφατα για το ίδιο θέμα, με μόνη διαφορά το χρονικό όριο του ενός έτους για τους τυχόν ενδιαφερόμενους υποψηφίους (καθώς αυτοί θα μπορούσαν να είναι έως και τελειόφοιτοι σε περίπτωση εξάντλησης της θητείας της παρούσας κυβέρνησης), οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώνουν την πεποίθησή του ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει στο πολιτικό τραπέζι της χώρας.

Πρόκειται για μία εκτίμηση, δε, την οποία ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει με κάποια συχνότητα, το τελευταίο διάστημα. Τη διατύπωσε σε συνέντευξή του, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Κρήτη, λέγοντας στο Κρήτη TV ότι «... τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ σηματοδοτούν ότι η κλεψύδρα γυρίζει. Η πιθανότητα να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις, εξαιτίας των μεγάλων αντιφάσεων της πολιτικής της κυβέρνησης, εξαιτίας των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργεί σε οικονομία και κοινωνία, είναι πάρα πολύ μεγάλη...».

Αντίστοιχες εκτιμήσεις, δε, είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και από τη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο “ieidiseis”, επισημαίνοντας ότι εάν δεν ήταν ραγδαία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ενδεχομένως το σενάριο των πρόωρων να ήταν το επικρατέστερο στη σκέψη του κ. Κ. Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο αυτής της πεποίθησης του κ. Τσίπρα εμφανίζεται να βρίσκεται η πορεία της οικονομίας. Με άλλα λόγια, η εκτίμηση ότι η πρόσφατη λήξη των περισσότερων προγραμμάτων κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το τέλος μίας ούτως ή άλλως καχεκτικής τουριστικής σεζόν, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας μελανής περιόδου για την οικονομία, με λουκέτα επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, κ.α. Άποψη την οποία, έως πρόσφατα, συμμερίζονταν και άλλοι, εξαρτώμενης της πορείας της πανδημίας.

Πρόκειται για μία πεποίθηση η οποία αφορά και στη δυνατότητα ομαλής διαχείρισης εκ μέρους της παρούσας κυβέρνησης, του πακτωλού κονδυλίων του Προγράμματος Ανάκαμψης, το οποίο εκπνέει το 2026, καθώς η θητεία της λήγει το καλοκαίρι του 2023, επηρεάζοντας ενδεχομένως έτσι, μέσω του εκλογικού κύκλου, τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κινήσεις, δε, της κυβέρνησης, όπως το περίφημο «150άρι ευρώ» για τον εμβολιασμό των νέων, ο «ετεροχρονισμός» της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία (που προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ) ή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ή η νέα αναβολή των πλειστηριασμών, εντάσσονται στο ίδιο εκλογικό σκεπτικό, οδηγώντας τον κ. Τσίπρα στην άποψη για τον πρωθυπουργό ότι «όλη του η στρατηγική είναι προσανατολισμένη στις πρόωρες εκλογές».

Ανεξαρτήτως των επανειλημμένων διαψεύσεων του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, για όλες τις παραπάνω επισημάνσεις υπάρχει αντίλογος, τον οποίο δεν χάνει ευκαιρία να αναπτύξει η κυβέρνηση. Για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας εφέτος, τον οποίο προσδιορίζει -κατά τρόπο συντηρητικό, όπως υποστηρίζει- στο 3,6% αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματός της, για την οποία όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης -αναφερόμενος στην ΕΒΕ- δέχεται να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Βέβαια, η διατήρηση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών εκ μέρους του κ. Τσίπρα αποτρέπει τυχόν εφησυχασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και την υπέρβαση της όποιας εσωστρέφειας αυτή αντιμετωπίζει. Ακόμη και έτσι, δεν είναι λίγο…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v