Ο φαύλος κύκλος του φόβου για τα στελέχη

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον φόβο. Και δεν έχει νόημα να περιμένουμε την παρακίνηση να μας κινητοποιήσει. Για να κατανικήσουμε τον φόβο πρέπει να τον νοιώσουμε και, παρόλα αυτά, να αναλάβουμε δράση.

Ο φαύλος κύκλος του φόβου για τα στελέχη

Πολλοί συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι ζούμε σε φοβικές κοινωνίες, οι οποίες επηρεάζουν –ασυναίσθητα, πολλές φορές– και τις προσωπικές μας συμπεριφορές, με αποτελέσματα ενίοτε οδυνηρά. Διότι, όπως λέει και ο καθηγητής ψυχολογίας Τζ. Μάξγουελ, ο φόβος είναι παραλυτικός, οδηγεί στην αδράνεια και στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η αποτυχία. Γι αυτό, είναι ζωτικό να μπορεί κανείς-στέλεχος ή υπαλληλος- να παρακάμπτει αυτό το ολέθριο συναίσθημα ή, αν εμπλακεί, να μπορεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί.

Όσοι έχουν πέσει στον φαύλο κύκλο του φόβου, συχνά περνούν τον χρόνο τους νοιώθοντας ένοχοι επειδή είναι ανίκανοι να αλλάξουν. Όμως, ένας από τους λόγους που έχουν κολλήσει στον φαύλο κύκλο του φόβου είναι ότι αφιερώνουν τις δυνάμεις τους σε λάθος περιοχή του κύκλου. Επειδή γνωρίζουν ότι ο φόβος είναι που έθεσε σε κίνηση τον φαύλο κύκλο, συμπεραίνουν ότι, για να ξεφύγουν από αυτόν, πρέπει να εξαλείψουν τον φόβο. Ωστόσο, οι περισσότεροι είναι αδύνατον να το κατορθώσουν.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον φόβο. Δεν τον διώχνει κανείς με μαγικό φίλτρο. Και δεν έχει νόημα να περιμένουμε την παρακίνηση να μάς κινητοποιήσει. Για να κατανικήσουμε τον φόβο πρέπει να τον νοιώσουμε και, παρόλα αυτά, να αναλάβουμε δράση.

Ο θεατρικός συγγραφέας Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω τόνιζε: «Μία ζωή που περνάτε κάνοντας λάθη, είναι όχι μόνον έντιμη, αλλά και πιο χρήσιμη από μία ζωή που περνάτε μην κάνοντας τίποτε». Για να ξεπεράσετε τον φόβο και να βγείτε από τον φαύλο κύκλο πρέπει να μην διστάσετε να παραδεχθείτε ότι θα περάσετε μεγάλο τμήμα της ζωής σας κάνοντας λάθη. Το κακό είναι ότι, αν έχετε παραμείνει αδρανείς για μεγάλο διάστημα, είναι δύσκολο να ξεκινήσετε. Το καλό είναι ότι, αμέσως μόλις αρχίσετε να κινείστε, το όλο θέμα θα γίνει ευκολότερο. Αν μπορείτε να περάσετε στην δράση και να συνεχίσετε να κάνετε λάθη, αποκτάτε πείρα. Η πείρα φέρνει τελικά την ικανότητα, συνεπώς κάνετε λιγότερα λάθη. Αποτέλεσμα είναι ο φόβος να γίνει λιγότερο παραλυτικός.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία διαφυγής από τον φαύλο κύκλο ξεκινά με την ανάληψη δράσης. Η δράση θα σάς φέρει την επιθυμητή ψυχική διάθεση. Δεν ωφελεί να περιμένετε να έρθει η κατάλληλη ψυχική διάθεση που θα σάς σπρώξει στην δράση. Την ιδέα αυτή εκφράζει έξοχα μία αφρικανική παραβολή: «Κάθε πρωί στην Αφρική, μία γαζέλα ξυπνάει. Ξέρει ότι πρέπει να τρέξει γρηγορότερα από το ταχύτερο λιοντάρι, αλλιώς θα πεθάνει στα νύχια του.

Κάθε πρωί, ένα λιοντάρι ξυπνάει. Ξέρει ότι πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα και από την πιο αργή γαζέλα, αλλιώς θα πεθάνει από την πείνα. Δεν έχει σημασία αν είσαι λιοντάρι ή γαζέλα. Όταν σηκωθεί ο ήλιος, πρέπει να αρχίσεις να τρέχεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v