Την επιστροφή των Ελλήνων με ιδιαίτερα ανεπτυγμένα ταλέντα και δεξιότητες, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, κατά την δεκαετία 2010-2020 επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας που δημιούργησε έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες ακόμη και για ξένους που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα.
Ο οδηγός περιλαμβάνει τα αναγκαία βήματα και τις απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς της φορολογικής έδρας των Ελλήνων επαγγελματιών και ταλέντων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, μαζί με τα σχετικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των κινήτρων.
Είναι ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο πληροφοριών για όλους, Έλληνες και ξένους, που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην χώρα μας και να εργαστούν σε αυτήν, που περιλαμβάνει επίσης, πληροφορίες για τη διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ, ασφαλιστικού μητρώου για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειες τους, για εργασιακά ζητήματα, όπως επίσης για περιπτώσεις επαγγελματικών μετακινήσεων και εργασιακών αλλαγών.
Μέσω αυτού, μπορεί κανείς να ενημερωθεί ακόμη και για θέματα εκπαίδευσης, προστασίας της οικογένειας των Ελλήνων που επιστρέφουν στη χώρα, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πληροφορίες για σπουδές, άδειες διαμονής, κ.ά. Σύμφωνα μάλιστα με τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας Rebrain Greece και Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνο Αγραπιδά, ήδη, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην βρετανική πρωτεύουσα, από τους επικεφαλής της πλατφόρμας αλλά και τη συμμετοχή ορισμένων εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις.
Απώτερος στόχος, είναι ο επαναπατρισμός Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων, καθώς έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που ο όρος της «διαρροής εγκεφάλων», του γνωστού -πλέον- «brain drain» έκανε την εμφάνισή του στον δημόσιο διάλογο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία και κατά συνέπεια η έλλειψη ευκαιριών ώθησαν περίπου 600.000, κατά κύριο λόγο νέους και υψηλά εξειδικευμένους, στο να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό αλλά και κοινωνικό μέλλον στο εξωτερικό.
Πλέον, σύμφωνα με την Eurostat, περίπου 350.000 από αυτούς τους Έλληνες, έχουν επιστρέψει. Όμως, με δεδομένη την τεράστια έλλειψη ταλέντων στην εγχώρια οικονομία και την ανάγκη στήριξης της αναπτυξιακής της πορείας με ανθρώπους που απέκτησαν σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο χώρος της υγείας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, κι επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στην πατρίδα τους, το υπουργείο Εργασίας και η πλατφόρμα Rebrain Greece δημιούργησαν τον οδηγό αυτό.
Ο οδηγός στοχεύει επίσης και σε εργαζόμενους που θα επιλέξουν τη χώρα μας ως χώρα διαμονής τους, καθώς λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και κυρίως της αύξησης της απομακρυσμένης εργασίας, δημιουργήθηκε και μία νέα κοινωνική ομάδα εργαζόμενων, οι οποίοι επιλέγουν διαφορετική χώρα διαμονής από αυτή στην οποία βρίσκεται η εργασία τους, καθώς απασχολούνται μέσω διαδικτύου.
Αυτό που δεν περιλαμβάνει βέβαια, ο οδηγός είναι πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα, το εργασιακό περιβάλλον και το ύψος των αμοιβών, στοιχεία δύσκολο να περιγραφούν για κάθε κλάδο, αν και βαραίνουν περισσότερο στην επιλογή επαναπατρισμού κάποιου.
Να σημειωθεί ότι βάσει των τελευταίων μελετών, η πλειονότητα των Ελλήνων ζει και εργάζεται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, και ακολουθούν με σημαντικά μικρότερα ποσοστά, οι Έλληνες που βρίσκονται στην Αμερική, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή. Η πλειοψηφία είναι άνω των 35 ετών, παραμένουν περισσότερα από έξι χρόνια στο εξωτερικό και το 70% αυτών διαθέτει μεταπτυχιακό, ενώ το 18% έχει διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό τίτλο και απασχολούνται σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων.