Γίνε μέντορας του εαυτού σου

Όταν δεν εξαρτάσαι από κάποιον άλλο για την καθοδήγησή σου, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχεις τον έλεγχο της καριέρας σου. Oι ποιοτικές φιλίες και η... τήρηση των υποσχέσεων.

Γίνε μέντορας του εαυτού σου

 Αν και, σε μερικές περιπτώσεις, ωφελεί να έχετε έναν μέντορα, υπάρχει ένα ακόμα πλεονέκτημα γι αυτούς που προετοιμάζονται να είναι οι μέντορες του εαυτού τους. Όταν δεν εξαρτάσαι από κάποιον άλλο για την καθοδήγησή σου, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχεις τον έλεγχο της καριέρας σου.

Ο δρόμος προς την επιτυχία ξεκινά όταν προετοιμάζεις τον εαυτό σου να κερδίσει μία θέση στην ομάδα.

Έτσι, μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε. Να γνωρίζετε τις αρετές σας και να εμμένετε σε αυτές. Σκεφθείτε προσεκτικά πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτούς που αμφισβητούν τις ιδέες και τις αξίες σας. Χτίστε την φήμη σας ακολουθώντας μερικές απλές αρχές τις οποίες συμβουλεύει ο Ρ. Φριτζ στο βιβλίο του «Δρόμος Ταχείας Κυκλοφορίας» (εκδ. Κλειδάριθμος, 2002):

*Ορίστε επιτεύξιμους στόχους σε λογικές προθεσμίες. Αν δεν γνωρίζετε πού και πότε, κανένας δρόμος δεν θα σάς πάει πουθενά

*Τηρήστε τις υποσχέσεις σας. Αν δεν πιστεύετε ότι αυτό είναι σημαντικό, θυμηθείτε πώς νιώσατε την τελευταία φορά που κάποιος σάς είπε ψέμματα

*Αναπτύξτε ποιοτικές φιλίες γύρω σας. Αυτοί οι άνθρωποι θα σάς υποστηρίξουν στους καλούς καιρούς και θα σάς προστατεύσουν από τα προβλήματα στους δύσκολους καιρούς

*Λύστε το κοντινότερο σε εσάς πρόβλημα. Μην σπαταλάτε χρόνο σε φανταστικά ή άλυτα προβλήματα

*Προστατέψτε την φήμη σας. Μεταχειριστείτε την σαν ένα ανεκτίμητο αντικείμενο. Αναγνωρίστε ότι, κάθε φορά που την διαπραγματεύεστε, μειώνετε τις καθαρές αξίες σας κατά κάποιο ενεργητικό που δεν μπορείτε να ανακτήσετε.

Ο Τομ Πήτερς, διάσημος γκουρού του μάνατζμεντ και συγγραφέας του «In Search of Excellence» (Αναζητώντας την Αριστεία), τονίζει ότι τίποτε δεν είναι περισσότερο θλιβερό από κάποιον που φθάνει στο τέλος της ημέρας του και συγχαίρει τον εαυτό του λέγοντας «Ουφ, τα κατάφερα, πέρασε και αυτή η μέρα χωρίς να τα κάνω θάλασσα». Και όμως, πολλοί που φοβούνται την αποτυχία, κάτι τέτοιο κάνουν.

Αντί να επιδιώκουν υψηλούς στόχους, αρκούνται να αποφεύγουν την οδύνη του λάθους. Και στην πορεία αυτή χάνουν από τα μάτια τους κάθε αίσθηση σκοπού που ίσως είχαν κάποτε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v