Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορίζων Ασφαλιστική: «Ήρθε η ώρα των νοικοκυρεμένων εταιρειών»

H επί 52 χρόνια συνεχώς κερδοφόρος ασφαλιστική εταιρεία δηλώνει πως υποδέχεται με χαρά το Solvency II και βλέπει σημαντικές ευκαιρίες επέκτασης στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί - Συνέντευξη του υπεύθυνου Marketing και Πωλήσεων κ. Χρήστου Αχή.

Ορίζων Ασφαλιστική: «Ήρθε η ώρα των νοικοκυρεμένων εταιρειών»

Η Ορίζων Ασφαλιστική μετά από 52 χρόνια αδιάκοπης κερδοφορίας και έμφασης σε ασφαλίσεις μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων δηλώνει έτοιμη απέναντι στο Solvency II και επιπλέον πιστεύει πως θα υπάρξουν νέες σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον.

Ο υπεύθυνος Marketing και Πωλήσεων της Ορίζων κ. Χρήστος Αχής μιλά στο Euro2day.gr για την ιστορία και τους στόχους της εταιρείας, αλλά και για καυτά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ασφαλιστική βιομηχανία.

Κύριε Αχή, πώς σχολιάζετε την ελληνική ασφαλιστική αγορά του 2016;

Θεωρητικά, το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Η νομοθεσία για το πλαίσιο Solvency II ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή των Ελλήνων και πλέον το νερό θα πρέπει να μπει στο αυλάκι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για φερεγγυότητα, οργανωτικές δομές και διαφάνεια.

Θεωρώ ότι η υιοθέτηση του Solvency II θα ωφελήσει τον ασφαλιστικό κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα την αγορά της Ελλάδας, η οποία -αν μη τι άλλο- είναι άναρχη. Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια αθέμιτες πρακτικές και χτυπήματα κάτω από τη μέση, που ακόμη και σήμερα κάποια εξ αυτών εξακολουθούν να υφίστανται.

Εμείς ως Ορίζων Ασφαλιστική περιμένουμε με χαρά την εφαρμογή του νέου πλαισίου, έχοντας κάνει περισσότερα πράγματα από την απαιτούμενη προεργασία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουμε δείκτη Solvency Capital Requirement στο 310%, όταν η Οδηγία ζητάει μόνο 100%.

Σε ό,τι αφορά στις οργανωτικές δομές;

Επειδή, καλώς ή κακώς, είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που δεν έχουμε από πίσω μας κάποιον άλλο μέτοχο να μας στηρίξει στο λάθος μας, έχουμε φροντίσει εδώ και χρόνια να είμαστε προσεκτικοί και νοικοκυρεμένοι, όπως ακριβώς πρέπει. Σίγουρα το νέο πλαίσιο έχει επιφέρει αλλαγές και υψηλότερα λειτουργικά κόστη, αλλά μπορέσαμε και τα υποστηρίξαμε γιατί πιστεύουμε ότι το Solvency ΙΙ είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να λειτουργεί η αγορά.

Μιλήσατε προηγουμένως για φαινόμενα αναρχίας και για χτυπήματα κάτω από τη μέση. Πώς σχολιάζετε την τιμολογιακή πολιτική ορισμένων εταιρειών στον κλάδο αυτοκινήτου, που προκαλεί απορίες;

Και σε μας προκαλεί απορίες. Είμαστε μια εταιρεία που παραδοσιακά δεν έχει ασχοληθεί με τον κλάδο αυτοκινήτου όσο άλλες, γιατί θεωρούσαμε ότι ο τρόπος που λειτουργούσε αυτό το κομμάτι της αγοράς ήταν στρεβλός.

Βέβαια, έχουν γίνει κάποια βήματα βελτίωσης της κατάστασης (π.χ. πράξεις 30-31, προείσπραξη ασφαλίστρου), αλλά θεωρώ ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι η αγορά του αυτοκινήτου να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Ναι, η τιμή βρίσκεται στο επίκεντρο του κλάδου αυτοκινήτου ακόμη και σε πολύ πιο προηγμένες αγορές από την ελληνική, αλλά στο εξωτερικό αυτό γίνεται με τον σωστό τρόπο.

Σήμερα λειτουργούν εταιρείες με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μήνα να υποβάλλουμε εποπτικές αναφορές για τα πάντα. Πώς γίνεται λοιπόν να ανταγωνιστούμε εταιρείες που ούτε την ίδια φορολογία έχουν με εμάς, ούτε τα ίδια λειτουργικά κόστη που επιφέρουν οι εποπτικές αναφορές; Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ρυθμιστεί.

Ας έρθουμε τώρα στην άλλη πλευρά, είτε πρόκειται για υποκαταστήματα πολυεθνικών, είτε για ελληνικές εταιρείες. Έχουν υιοθετηθεί κατά το παρελθόν στρατηγικές οι οποίες, σύμφωνα τουλάχιστον με την προσωπική μου εκτίμηση, δεν ήταν ορθολογικές.

Αν δεν υπάρξει οργανωμένη βούληση στον κλάδο αυτοκινήτου, δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν σύντομα τα πράγματα. Το Solvency II ναι μεν ρυθμίζει πράγματα, αλλά δεν μπορεί να ρυθμίσει το κακό underwriting, το οποίο -για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί- υφίσταται ακόμη και σήμερα...

Η Ορίζων Ασφαλιστική έχει μια ιστορία 52 ετών. Σε ποιους τομείς εξειδικεύεται και γιατί τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα;

Η Ορίζων Ασφαλιστική δημιουργήθηκε το 1964 από τον παππού μου Χρήστο Αχή και τώρα επικεφαλής της εταιρείας είναι ο θείος μου και ο πατέρας μου, Γεώργιος και Θεόδωρος Αχής.

Από την πρώτη λοιπόν μέρα που ξεκίνησε η εταιρεία επικεντρώθηκε στις ασφαλίσεις μεγάλων εμπορικών-βιομηχανικών κινδύνων, στον κλάδο περιουσίας.

Τότε, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν θέλησαν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά προτίμησαν να «κυνηγήσουν» τον κλάδο αυτοκινήτου.

Εμείς, αντίθετα, «χτίσαμε» πάνω σ' αυτή τη δραστηριότητα αποκτώντας τεχνογνωσία. Επιλέξαμε να είμαστε μικροί σε παραγωγικά μεγέθη, αλλά με δουλειές που αφενός θα άφηναν κάποια παρακαταθήκη για την εταιρεία, και αφετέρου, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα πραγματικά διαφορετικό service προς τους πελάτες μας.

Εκτός από τον κλάδο περιουσίας, έχουμε ασχοληθεί συστηματικά και γνωρίζουμε πολύ καλά τους κλάδους μεταφερόμενων εμπορευμάτων και αστικής ευθύνης.

Αφήνω τελευταίο τον κλάδο αυτοκινήτου όχι γιατί είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά επειδή πρόκειται για κάτι που δεν θέλαμε να εμπλακούμε με τον τρόπο που λειτουργούσε η αγορά τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, από τότε που ξεκίνησε να ρυθμίζεται μερικώς η συγκεκριμένη αγορά, προσπαθούμε με συγκεκριμένες συνεργασίες να κάνουμε σωστή δουλειά που θα είναι επωφελής και για τους πελάτες της και για την εταιρεία.

Συνολικά θα έλεγα ότι η Ορίζων Ασφαλιστική έχει μια ιστορία 52 κερδοφόρων χρήσεων, σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα ακόμη και στις δυσκολότερες χρονιές. Και αυτό όταν σήμερα έχουμε να ανταγωνιστούμε άλλες εταιρείες που διαθέτουν πανελλαδικά δίκτυα, ή ακόμη και τις τράπεζες. Για να συμβαίνει αυτό, θέλω να πιστεύω ότι κάτι κάνουμε καλά εδώ και 52 χρόνια, προς όφελος των πελατών και των συνεργατών μας.

Προχωρήσατε τα τελευταία χρόνια σε κάποια ανοίγματα στον κλάδο της υγείας. Είστε έτοιμοι και για άλλες επεκτατικές κινήσεις;

Είμαστε πάντα έτοιμοι, αν κρίνουμε πως μπορούμε να δουλέψουμε σωστά κάποιο κομμάτι της αγοράς.

Στον κλάδο υγείας κάναμε μια πρώτη απόπειρα πριν 1,5 χρόνο, εισερχόμενοι στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) περίθαλψη, με αξιόλογο προϊόν που μέχρι στιγμής έχει αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα για την εταιρεία. Όσον αφορά στο κομμάτι της νοσοκομειακής περίθαλψης, στο οποίο θέλουμε να μπούμε και εκεί σταδιακά, δυστυχώς οι εξελίξεις δεν μας το έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα λόγω των θεμάτων που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος αυτοκινήτου επίσης, είναι ένας κλάδος που θέλουμε να επεκταθούμε περαιτέρω, αλλά με σωστό τρόπο και όταν η αγορά ξεκαθαρίσει. Δεν προτιθέμεθα να μπούμε σε ένα σπιράλ θανάτου που μπήκαν κάποιοι άλλοι, απλά για να εγγράψουν ασφάλιστρα. Η παραγωγή δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς. Προτιμούμε λοιπόν να ακολουθούμε το μοντέλο της μπουτίκ εταιρείας, η οποία θα ξέρει μέχρι πού φτάνει το χέρι της και δεν θα προσπαθεί να επεκταθεί ανισόρροπα, απλά για να ακουστεί το όνομά της.

Μετά από 52 χρόνια κερδοφορίας, μήπως έχει έρθει ο καιρός να προχωρήσετε σε επεκτάσεις και εξαγορές;

Κατά καιρούς είχαμε προτάσεις τέτοιου είδους, που για επιχειρηματικούς λόγους δεν ευδοκίμησαν.

Δυστυχώς ζούμε στην εποχή που τα χαρτοφυλάκια έχουν σε σημαντικό βαθμό κανιβαλιστεί και δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποια επιθετική κίνηση.

Η βούληση και η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε ως έχουμε και επειδή υπάρχει και νεότερη γενιά που εργάζεται μέσα στην εταιρεία, σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε εξ ιδίων δυνάμεων.

Θεωρώ ότι στην εποχή του Solvency II θα υπάρξουν ευκαιρίες επέκτασης για εταιρείες -όπως η Ορίζων Ασφαλιστική- που φρόντισαν να είναι νοικοκυρεμένες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v